Sport

WTA își reia turneele în China după o pauză de 16 luni: ”Nu ne vom atinge niciodată obiectivele”

WTA a lua hotărârea să ridice suspendarea aplicată Chinei și să reia turneele în această țară, în ciuda incertitudinilor legate de cazul lui Shuai Peng.
13.04.2023 | 20:28
WTA isi reia turneele in China dupa o pauza de 16 luni Nu ne vom atinge niciodata obiectivele
WTA a lua hotărârea să ridice suspendarea aplicată Chinei și să reia turneele în această țară, în ciuda incertitudinilor legate de cazul lui Shuai Peng. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Jucătoarea chineză de tenis a fost dată dispărută în noiembrie 2021, după ce a dezvăluit pe o rețea de socializare că fostul vicepremier Zhang Gaoli a violat-o, înainte de a o face amanta lui.

Turneele WTA din China vor fi reluate din toamnă

La acel moment, WTA a început o uriașă campanie de a găsi pe Shuai Zhang, despre care nu s-a mai știut nimic săptămâni bune. După o perioadă tulbure, sportiva a postat un mesaj în care a dat asigurări că este bine, însă lumea tenisului a bănuit că totul a fost regizat de guvernul chinez și astfel s-a decis suspendarea turneelor în această țară.

ADVERTISEMENT

După 16 luni de la acea hotărâre, WTA a anunțat că va relua turneele în China, chiar dacă situația lui Shuai Peng nu a fost lămurit complet. ”După 16 luni de suspendare a competiţiilor de tenis din China şi după eforturi susţinute pentru a ne atinge obiectivele iniţiale, situaţia nu a dat semne de schimbare.

Am ajuns la concluzia că nu ne vom atinge niciodată aceste obiective şi că jucătoarele şi turneele noastre vor plăti în cele din urmă un preţ extraordinar de mare pentru sacrificiile lor.

ADVERTISEMENT

Din aceste motive, WTA ridică suspendarea de la găzduirea turneelor ​​din Republica Populară Chineză şi va relua turneele din China în septembrie”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al forului de tenis feminin.

Halep, implicată în campania de găsire a jucătoarei din China

În noiembrie 2021, Shuai Peng l-a acuzat pe reţelele de socializare pe fostul vicepremier Zhang Gaoli, care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei, că a forţat-o să facă sex în urmă cu trei ani, înainte de a o face amanta lui.

ADVERTISEMENT

Această acuzaţie a fost postată pe scurt pe 2 noiembrie pe contul oficial Weibo, echivalent chinezesc al Twitter, al jucătoarei. China a blocat rapid orice referire la acest mesaj, iar de atunci sportiva nu a comunicat direct şi nici nu a avut vreo apariţie publică timp de mai multe săptămâni.

Tot mai mulți sportivi, majoritatea din lumea tenisului, au postat pe rețelele de socializare mesaje de încurajare pentru Shuai Peng și au pornit o campanie cu mesajul ”#whereispengshuai (n.r. – unde este Peng Shuai?)”, iar printre cei care s-au implicat a fost și Simona Halep.

ADVERTISEMENT

Shuai Peng, suspendată pentru încălcarea regulilor anticorupţie

De precizat că Shuai Peng a fost suspendată, în august 2018, timp de şase luni și amendată cu 10.000 de dolari pentru încălcarea regulilor anticorupţie. Jumătate din pedeapsă a fost cu suspendare, astfel că ea a revenit în competiţii pe 8 noiembrie.

Tennis Integrity Unit (TIU) a găsit-o vinovată că s-a folosit de constrângere şi a oferit o recompensă financiară partenerei ei de dublu, pentru ca aceasta să se retragă de pe tabloul de dublu al turneului de la Wimbledon, în 2017.

Forul internațional nu a oferit prea multe informaţii, dar se pare că Shuai Peng ar fi încercat să-şi schimbe partenera de dublu după ce perioada de înscriere a expirat. În cauză ar fi belgianca Alison van Uytvanck, iar incidentul a avut loc înaintea tragerii la sorţi a meciurilor de pe tablou. Până la urmă, sportiva din China nu a mai jucat la Wimbledon.

ADVERTISEMENT
Tags: