„Loialitate absolută”: Xi Jinping își concentrează lupta anti-corupție către armata chineză. Ofițeri de rang înalt din divizia de arme nucleare sunt sub supraveghere, în timp ce liderul de la Beijing consolidează controlul partidului asupra forțelor armate ale țării.
Președintele Xi Jinping a declanșat o nouă campanie de impunere a disciplinei de partid și de eradicare a corupției în cadrul armatei, semn că eforturile liderului chinez timp de zece ani de a exercita un control personal strict asupra forțelor armate au eșuat. În cadrul a două reuniuni la nivel înalt care au avut loc luna aceasta la Beijing, Xi le-a spus comandanților militari că trebuie „să se concentreze asupra rezolvării problemelor importante care persistă în organizațiile de partid de la toate nivelurile în ceea ce privește impunerea conducerii absolute a partidului asupra armatei”.
Comisia Militară Centrală (CMC), organul de conducere militară de vârf al Chinei, pe care chiar Xi îl prezidează, a cerut luna aceasta înființarea unui „mecanism de avertizare timpurie pentru riscurile de integritate în armată” și a anunțat o anchetă privind corupția în achizițiile de echipamente făcute în ultimii șase, scrie Financial Times.
Campania reînnoită de impunere a disciplinei de partid vine în contextul în care mai mulți ofițeri de rang înalt din cadrul Forței Rachetelor a Armatei Populare de Eliberare (PLA), care supraveghează arsenalele de rachete nucleare și convenționale ale țării, au dispărut din peisajul public – adesea un semnal al unei anchete venite din structurile de vârf ale puterii. Fostul ministru chinez de Externe Qin Gang a lipsit de la angajamentele publice timp de o lună, înainte de a fi înlocuit de predecesorul său, Wang Yi, săptămâna trecută.
Li Yuchao, comandantul Forței de Rachete a PLA, nu a fost menționat în rapoartele oficiale privind promovarea de către Xi a generalilor de rang înalt din armatei, la sfârșitul lunii trecute, un eveniment la care ar fi fost de așteptat prezența sa. O persoană informată despre ceremonia de promovare de vară a ofițerilor superiori din cadrul Forței Rachetelor a declarat pentru FT că Li a lipsit, de asemenea, de la acel eveniment, o situație pe care experții în PLA au numit-o „extrem de anormală”.
Potrivit Cercius, o firmă de consultanță cu sediul în Canada care urmărește politica elitelor chineze, statutul a aproximativ zece actuali și foști oficiali ai Forței Rachetelor este neclar, inclusiv al lui Li și al adjunctului său, Liu Guangbin. „Este foarte, foarte posibil ca unele, dacă nu toate persoanele, inclusiv actualii și foștii comandanți, să fi fost încarcerate pentru idisciplină sau corupție”, a declarat Rod Lee, director de cercetare al Institutului de studii aerospațiale din China din cadrul universității Forțelor Aeriene americane și un expert de prim plan al Forței Rachetelor din PLA.
Mai mulți ofițeri actuali și foști ofițeri ai Forțelor de Rachete ale PLA, inclusiv Li Yuchao și adjunctul său Liu, au fost vizați de o anchetă, a relatat vineri South China Morning Post. Dar, oficial, o anchetă nu a fost anunțată iar Financial Times nu a putut confirma în mod independent cine a fost vizat în cadrul acestei anchete.
Dar, Cercius a indicat că reținerea și arestarea la sfârșitul anului trecut a unor oficiali de nivel inferior având legături cu Forțele Rachetelor reprezintă un indiciu al unei anchete mai ample. Este obișnuit ca investigarea unor oficiali de rang inferior să fie urmată, câteva luni mai târziu, de arestări ale unor cadre mai înalte pentru corupție.
La începutul lunii iunie, Comisia centrală de control al disciplinei, puternicul organism de supraveghere internă al Partidului Comunist Chinez, a anunțat că peste 39 de cadre militare și politice de rang înalt au fost arestate de la cel de-al 20-lea congres al partidului din octombrie anul trecut, dar nu a publicat numele tuturor celor care se confruntă cu urmărirea penală.
Sub conducerea lui Xi, cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong încoace, o cruciadă anticorupție a servit dublului scop de a-și elimina rivalii politici și de a pedepsi corupția endemică. Din 2012, aproape 5 milioane de funcționari de nivel inferior („muștele”) , precum și mii de „tigri”, cei de nivel superior, au fost prinși în capcana lui Xi, la fel ca și directori din industriile tehnologică, financiară și energetică și chiar și propriile comisii chineze de supraveghere anti-corupție.
Rămâne neclar dacă accentul reînnoit al lui Xi asupra armatei a fost determinat de un caz particular sau de preocupări mai mari legate de loialitatea politică. Forța Rachetelor este una dintre cele mai importante ramuri din punct de vedere strategic ale PLA, fiind responsabilă de disuasiunea nucleară terestră a Chinei, care se extinde rapid. Precum și de sistemele de rachete esențiale pentru un potențial atac asupra Taiwanului și de eforturile de a refuza accesul și libera circulație a forțelor americane în vestul Pacificului.
Doi oficiali guvernamentali străini de rang înalt informați de servicii conexe au declarat că liderii Forței Rachetelor sunt cercetați pentru scurgere de informații militare. „Declanșatorul a fost faptul că noi, în afara Chinei, avem o înțelegere destul de detaliată a structurii Forței Rachetelor până acum”, a declarat unul dintre oficiali. „Este vorba despre divulgarea de secrete”.
Armata a fost una dintre primele ținte ale lui Xi Jinping după ce a preluat puterea, în cadrul unei revizuiri dramatice pentru a-și afirma autoritatea asupra unei forțe despre care a considerat că începuse să intre în decădere și scăpase de sub controlul partidului comunist, potrivit lui Phillip Saunders, director al Centrului pentru Studiul Afacerilor Militare Chineze de la Universitatea Națională de Apărare din SUA.
Doi foști vicepreședinți ai CMC, Xu Caihou și Guo Boxiong, au fost urmăriți penal pentru corupție în 2014. „După zece ani, există o nouă generație de lideri, o parte din acea teamă anticorupție s-a estompat”, a declarat Saunders. „Este nevoie periodic să se sublinieze din nou campania împotriva corupției și să se sublinieze din nou, din punct de vedere politic, tema loialității față de partid”.
Înaintea Zilei PLA, la 1 august, care marchează înființarea serviciilor armate ale Partidului Comunist Chinez, presa oficială a publicat o serie de articole în care îndeamnă cadrele să „consolideze guvernarea militară”. „Faptul că se vorbește din nou despre aceste probleme este o frază de cod pentru a spune că loialitatea absolută față de partid nu a fost încă atinsă”, a declarat Lyle Morris, cercetător principal la Asia Society Policy Institute’s Center for China Analysis și fost director pentru China în cadrul biroului secretarului american al apărării. „Xi a consolidat controlul asupra PLA în moduri fără precedent. Dar asta nu înseamnă că acest control este complet”.
În ultimul deceniu, Xi Jinping a mutat organele de supraveghere militară, cum ar fi biroul de audit și comisia de inspecție a disciplinei, direct la CMC pentru a preveni coluziunea cu alte departamente, a revigorat organele de partid din armată și a elaborat un corp de reglementări menite să limiteze marja de manevră a comandanților în ceea ce privește corupția. Dar, cel mai important, el a concentrat controlul asupra armatei în propriile mâini, sporind puterile președintelui CMC și înscriind aceste schimbări în statutul partidului comunist.
Unii experți au declarat că ultima anchetă a indicat un eșec al acelor reforme. „În mod evident, au existat elemente neclare în selectarea liderilor Forței Rachetelor. Din moment ce Xi însuși a selectat aceste persoane, leadership-ul lui este compromis”, a declarat Andrew Yang, fost ministru al apărării din Taiwan și analist veteran al PLA. „El trebuie acum să dezamorseze impactul negativ în armată”.