Alimentele tind său devină produse ”de lux” în România, acestea având cea mai spectaculoasă creștere în ultimele 12 luni. De altfel, scumpirea mărfurilor alimentare și a energiei sunt principalii factori în creșterea inflației.
Alimentul care s-a scumpit cel mai mult este zahărul, care a avut o creștere cu 62,64% față de aceeași perioadă a anului trecut. Uleiul alimentar are prețuri cu 43,57% mai mari, slănina și grăsimile au crescut cu 41,85%, cartofii cu 40,55% iar untul cu 39,25%, potrivit datelor INS.
Nici mălaiul nu a scăpat de creșterile de preț. În octombrie 2022, acest produs a fost cu 34,85% mai scump, în timp ce prețul margarinei a crescut cu 30,10%, brânza de vacă (telemea) – 28,76%, laptele de vacă – 28,16% iar pâinea – 26,94%.
În medie, produsele alimentare au crescut ca preț cu 20,58% față de anul trecut (la nivelul lunii octombrie), potrivit Economedia. Mărfurile nealimentare au suferit o creștere de 14,37%, iar serviciile cu 8,31%.
Principala cauză a creșterii prețurilor, mai ales în cazul industriei agroalimentare o reprezintă scumpirea energiei electrice și a gazelor, care au un cost cu 32,44% mai mare față de anul trecut.
Gospodăriile din România au alocat cel mai mult cheltuielilor cu produse alimentare și băuturi alcoolice, în trimestrul II din 2022. Potrivit INS, aproximativ 35% din valoarea consumului a mers către acest tip de produse.
Pe locul secund, 15,5% din sumele consumate au mers către utilități: apă, electricitate, gaze și combustibili.
Singura veste bună este că rata anuală a inflației a scăzut ușor, în luna octombrie, față de septembrie 2022, de la 15,3%, la 15,9%. Totuși, în această lună, prețurile au continuat să crească.
Specialiștii atrag atenția că scumpirile alimentelor și a energiei cu mult peste nivelul inflației este motivul pentru care oamenii resimt criza la un nivel mai ridicat decât este în realitate.