Life

Zece citate de Mihai Eminescu. Se aplică din plin și la 173 de ani de la nașterea sa

Zece citate de Mihai Eminescu, citate care au făcut istorie. 173 de ani se împlinesc de la nașterea celui mai mare poet român.
15.01.2023 | 10:00
Zece citate de Mihai Eminescu Se aplica din plin si la 173 de ani de la nasterea sa
Multe dintre citatele din prezent în aparțin lui Mihai Eminescu. Sursa foto: Rador
ADVERTISEMENT

Zece citate de Mihai Eminescu au trecut bariera timpului. Considerat cel mai mare poet român, acesta a lăsat în urma sa o adevărată operă de artă. Nu doar poeziile impresionante, ci și citatele sale s-au dovedit a fi geniale. Multe sunt folosite de către generația actuală și chiar au legătura cu realitatea.

Zece citate de Mihai Eminescu care se aplică și în 2023

Pentru că au legătură cu realitatea, multe dintre citatele care-i aparțin lui Mihai Eminescu sunt privite precum un ghid de orientare în viață. Iată mai jos zece dintre sutele de vorbe celebre ale celui care a fost nu doar poet, ci și prozator sau jurnalist:

ADVERTISEMENT
  1. ”Ocazia e iute la fugă şi leneşă la întors”,
  2. ”Egalitatea nu există decât în matematică”,
  3. ”Umanitatea începe în noi odată cu dezinteresul”,
  4. ”Menirea vieţii tale e să te cauţi pe tine însuţi”,
  5. ”Munca unui om se poate plăti. Caracterul, cultura lui, nicicând”,
  6. ”De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâșiem”,
  7. ”Între caracter şi inteligenţă n-ar trebui să existe alegere…”,
  8. ”Mulţi lucrează, dar puţini gândesc”,
  9. ”Dacă nu pricepem ceva, să zicem mai bine că nu pricepem decât să-i dăm o explicaţie falsă”,
  10. ”Am înţeles că un om poate avea totul neavând nimic şi nimic având totul”.

173 de ani de la nașterea marelui poet român. Când și de ce a murit Mihai Eminescu

Pe 15 ianuarie 2023 se împlinesc 173 de ani de când în România a venit pe lume un om ale cărui poezii sunt caracterizate de romantism, patriotism sau dragoste față de natură. Mihai Eminescu a reușit prin versurile sale să ajungă la inimile cititorilor, atât în perioada vieții sale, cât și după.

ADVERTISEMENT

Mihai Eminescu este originar din comuna Ipotești, județul Botoșani. Aici și-a petrecut o bună parte din copilărie, iar în adolescență s-a mutat în Cernăuți, pentru a urma cursurile gimnaziale. Autorul provenea dintr-o familie cu 11 frați, el fiind al șaptelea copil al lui Gheorghe Eminovici și al Ralucăi Eminovici.

La doar 16 ani, Mihai Eminescu publica primul poem, intitulat ”De-aș avea”, iar după terminarea școlii, a urmat studii în filozofie, la Viena și Berlin. Odată cu încheierea lor, la 24 de ani se retrage definitiv în țară, în Iași.

ADVERTISEMENT

În ”capitala Moldovei”, Mihai Eminescu a lucrat și ca jurnalist, la publicațiile ”Curierul de Iași” și ”Timpul”, dar și pentru ”Partidul Conservator”, ale cărui ideologii erau pe placul lui.

Se spune că Mihai Eminescu era pasionat de scris și că de multe ori se refugia în casă pentru a compune poezii. Munca până la epuizare i-a creat probleme de sănătate, mai exact, mintale.

ADVERTISEMENT

În ultimele clipe din viață, medicii l-au diagnosticat pe Mihai Eminescu cu simptome de neurosifilis, fiind tratat cu injecții de clorură de mercur. În cele din urmă, pe data de 15 iunie 1889 s-a stins din viață în sanatoriul doctorului Alexandru Șuțu. În prezent, mormântul poetului se află la Cimitirul Bellu din București.

Unele dintre cele mai cunoscute opere lirice ale lui Mihai Eminescu sunt: ”Luceafărul”, ”Dacă”, ”Lacul”, ”Somnoroase păsărele”, ”O, mamă…”, ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”. Ca proză, poetul a lăsat în urmă ”Făt-Frumos din lacrimă”, ”Geniu Pustiu”, ”A ta Poesis”, ”Sărmanul Dionis” sau ”Moartea lui Ioan Vestimie”.

Printre toate acestea, Mihai Eminescu a lăsat în urma sa și o poveste de dragoste misterioasă, cea cu Veronica Micle. Despre aceasta se spune că a intrat în depresie după pierderea iubitului său și s-a sinucis.

ADVERTISEMENT