News

Zeci de mii de cazuri de infecții respiratorii. Pericolul gripei sezoniere și al pneumoniilor

Zeci de mii de infecții respiratorii la sfârșit de an. Medicii avertizează asupra gripelor sezoniere și pneumoniilor. Câte cazuri sunt în Capitală
29.12.2023 | 10:30
Zeci de mii de cazuri de infectii respiratorii Pericolul gripei sezoniere si al pneumoniilor
Medicii spun că vaccinarea este cea mai bună soluție în fața gripei sezoniere / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un număr de 62.287 de cazuri de infecții respiratorii au fost înregistrate în intervalul 18-24 decembrie, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică. Este vorba de cazuri de gripă clinică, penumonii și IARCS (infecții virale ale căilor respiratoriu superioare).

Cele mai multe cazuri, în Capitală

Săptămâna 18-24 decembrie a înregistrat cu aproximativ 20% mai puține cazuri de infecții respiratorii (pneumonii, IARCS, gripă clinică), 62.287, față de săptămâna sezonului precedent, când au fost înregistrate 77.715 cazuri. Comparativ cu săptămâna anterioară, diferența este și mai mică, de 33,8% din cazuri, potrivit Institutului Național de Stastistică.

ADVERTISEMENT

„În săptămâna 18 – 24 decembrie, s-au înregistrat 2.766 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ 2.685 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 1.230 înregistrate în săptămâna precedentă.

Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 34 de judeţe, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (1.286) şi în judeţele Prahova (307), Maramureş (178), Timiş (194), Galaţi (159) şi Constanţa (121).

ADVERTISEMENT

Noi decese confirmare cu virus gripal

De asemenea, s-au înregistrat 27 de cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu unul mai mult faţă de săptămâna precedentă şi cu 11 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent, şi 97 de cazuri de gripă confirmată de laborator (şapte cu virus gripal AH1, zece cu virus gripal AH3, 79 cu virus A nesubtipat şi un caz cu virus gripal B)”, scrie Agerpres.

„Conform INSP, de la începutul sezonului au fost raportate 195 de cazuri de gripă confirmate de laborator (25 cazuri cu virus gripal AH1, 31 cazuri cu virus gripal AH3, şapte cazuri cu virus gripal B, 132 cazuri cu virus gripal A nesubtipat), patru coinfecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, trei coinfecţii de virus gripal cu VRS şi două coinfecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2 şi VRS”, precizează sura citată.

ADVERTISEMENT

Totodată, au fost înregiatrate două decese noi confirmate cu virus gripal, în condițiile în care până în prezent au fost confirmate cinci decese cu acest virus: „unul tip A, subtip H1, unul tip A, subtip H3, şi trei tip A, nesubtipat.

Până la data de 24 decembrie, potrivit INSP, au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) un număr de 1.035.261 persoane vaccinate antigripal, din care 1.012.186 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat”.

ADVERTISEMENT

Gripa sezonieră face ravagii în Europa

Gripa este o boală infecțioasă care poate fi prevenită, care implică în principal simptome respiratorii. Cauzată de virusul gripal, care este moderat infecțios, gripa este răspândită predominant prin picături și contact direct sau indirect prin secreții respiratorii de pe mâini, țesuturi etc. Transmiterea cu aerosoli poate juca, de asemenea, un rol în răspândirea virusului

Potivit Ministerului Sănătății, în fiecare an, gripa sezonieră este responsabilă pentru până la 50 de milioane de cazuri simptomatice în Uniunea Europeană/Spațiul Economic European (UE/SEE) și 15 000-70 000 de cetățeni europeni mor din cauza gripei. În ciuda duratei de obicei scurte a bolii, povara economică și medicală anuală a gripei este substanțială.

 

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori