News

Zeci de militari americani, răniți într-un accident de elicopter, în Siria. Aparatul cu care zburau s-a prăbuşit în deşert

Peste 20 de militari americani au fost răniți în nordul Siriei, după ce elicopterul militar care-i transporta s-a prăbușit, însă nu se cunosc cauzele accidentului.
13.06.2023 | 13:46
Zeci de militari americani raniti intrun accident de elicopter in Siria Aparatul cu care zburau sa prabusit in desert
Zeci de militari americani, răniți într-un accident de elicopter. Foto: News.ro
ADVERTISEMENT

Cei 22 de militari au scăpat momentan cu viața, însă o parte din ei se află în stare gravă și au fost evacuați pentru a primi îngrijiri medicale. Informația a fost transmisă de Comandamentul Central al Armatei Americane (CENTCOM), fără a preciza detaliile acestui accident ieșit din comun.

Peste 20 de militari americani au fost răniți în Siria

”La 11 iunie (duminică), un accident implicând un elicopter, în nord-estul Siriei, (s-a soldat cu) rănirea a 22 de militari americani în diverse grade”, este precizat într-un comunicat CENTCOM. Sursa citată a menționat că nu s-a semnalat niciun tir inamic, astfel că cel mai probabil cauza accidentului e o defecțiune tehnică, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

”Cauza accidentului face în continuare obiectul unei anchete, în pofida faptului că nu s-a semnalat niciun tir inamic”, a transmis CENTCOM. Presa din SUA subliniază că astfel de incidente sunt foarte rare în Siria, unde este momentan prezentă o coaliție internațională antijihadistă, alcătuită majoritar din americani.

Cu toate acestea, bazele americane au fost de multe ori ținta unor atacuri din partea grupării Statul Islamic, existând bănuieli că în spatele atacurilor ar sta diverse grupări armate pro Iran. Au trecut mai bine de 12 ani de la izbucnirea războiului civil din Siria, conflict violent soldat cu moartea a peste 500.000 de oameni.

ADVERTISEMENT

Interesant, americanii au fost atacați în Siria în ultimii ani inclusiv de ruși, cu toate că aceste incidente sunt la fel de izolate. De exemplu, în 2022, o garnizoană americană din Siria a fost atacată de ruși, într-un atac considerat provocator de americani. Potrivit Wall Street Journal, americanii sunt temători că astfel de incidente pot cauza un conflict spontan între soldații americani și cei ruși, prezenți în Siria.

Potrivit WSJ, rușii au lovit undeva la al-Tanf, o bază militară americană, acolo unde peste 200 de soldați sunt cantonați în tentativa de a descuraja o eventuală reapariție a ISIS. În condițiile în care garnizoana se află în apropierea graniței Siriei cu Iordania, rușii susțin că aveau cu totul o altă țintă și i-au informat pe americani din timp referitor la acest atac.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, la scurt timp după acest anunț, mai multe avioane de luptă rusești printre care Su-35 și Su-24 au survolat baza aeriană și au lovit avanpostul de luptă. Din fericire pentru soldații americani nimeni nu se afla în zonă în timpul loviturilor, astfel că nu au existat victime.

Americanii au numit acest atac drept un exemplu de ”sporire semnificativă a nivelului de provocare”. În urmă cu mai multe luni, americanii capturaseră un lider al ISIS, într-o zonă aflată sub controlul efectiv al Turciei, însă în timpul raidului american, rușii au ripostat cu mai multe avioane Su-34.

ADVERTISEMENT

Comportamentul recent al Rusiei a fost provocator și de natură să ducă la o escaladare”, avertiza șeful Comandamentului Central al SUA, generalul Erik Kurila. Cu toate acestea, americanii au dat asigurări că evită un conflict cu Rusia în Siria, deși escaladarea pe care Rusia se pare că o practică ar putea duce inevitabil la o ciocnire directă cu armata americană.

ADVERTISEMENT
Tags: