News

Zelenski a deschis uşa buncărului în care locuieşte. Cum trăieşte preşedintele Ucrainei, de peste un an. Video

Volodimir Zelenski a arătat dimensiunea locului de unde decizii critice referitoare la război şi unde stă de la primele ore ale invaziei ruse, din 24 februarie 2022.
27.02.2023 | 12:44
Zelenski a deschis usa buncarului in care locuieste Cum traieste presedintele Ucrainei de peste un an Video
Zelenski, în buncărul din Kiev
ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis ușa buncărului său secret, aflat în subteran, și a permis filmarea camerelor de război unde ia cele mai importante decizii. Deschizând buncărul pentru a marca aniversarea invaziei rusești a țării sale, el i-a arătat interiorul jurnalistului ucrainean Dmitro Komarov.

Bustul lui Churchill, în buncărul lui Zelenski

Zelenski a arătat dimensiunea spațiului, camera în care ia decizii critice și ține întâlniri și pe care şi-a ales-o drept casă de la primele ore ale zilei de 24 februarie 2022, când a fost informat despre invazia rusă. În documentarul numit „Anul”, Komarov a publicat imagini de la baza prezidențială cu fotografii ale familiei sale.

ADVERTISEMENT

În biroul decorat cu steaguri ucrainene al preşedintelui există și un bust al liderului britanic din timpul războiului, premierul Winston Churchill. De asemenea, Volodimir Zelenski a arătat și un dulap în care pot fi recunoscute hainele pe care le-a purtat în ultimul an de conflict.

În conversația cu Dmitro Komarov, Zelenski a dezvăluit câteva detalii din noaptea de 24 februarie 2022, când a început războiul cu Rusia. “Este foarte greu să-mi amintesc toate detaliile. M-au sunat să-mi spună că totul a început.

ADVERTISEMENT

Mă gândeam să trezesc copiii, să împachetez totul. Să le spun copiilor ce se întâmplă, că războiul a început. Sunt adulți, trebuie să înțeleagă ce se întâmplă. Am plecat foarte repede. Îmi iubesc familia, dar pentru mine, ca președinte, prioritatea a fost să fiu aici”, a spus Zelenski.

El a mai spus că nu a avut timp să se gândească la impactul războiului asupra tinerei sale familii. “Nu am avut timp pentru genul ăsta de romantism, pentru că eram ocupați. Singurul lucru la care îmi amintesc că m-am gândit după invazie a fost acest birou, telefoanele, echipa pe care trebuie să o adun acum. Totul s-a schimbat. Viața s-a schimbat. Și ne este imposibil să ne întoarcem la ceea ce era înainte”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Într-un alt cadru, preşedintele ucrainean deschide un dulap  în care trece în revistă faimoasele sale tinute din apariţiile publice şi televizate, însă a dezvăluit că are şi un costum pregătit pentru momentul când războiul va înceta. “O să-l port din nou când se termină războiul. Costumul așteaptă pacea”, a mai spus Volodimir Zelenski.

În altă ordine de idei, preşedintele ucrainean a demis un comandant militar de rang înalt care a ajutat la conducerea luptei împotriva trupelor ruseşti în estul ţării, fără a oferi vreo explicaţie pentru această decizie. Într-un decret, Zelenskii a anunţat demiterea lui Eduard Moskaliov din funcţia de comandant al forţelor comune ale Ucrainei, care sunt angajate în bătălii în regiunea Donbas.

ADVERTISEMENT

Zelenskii l-a menţionat pe Moskaliov înt discursul de vineri, când a enumerat comandanţii militari cu care a vorbit. Moskaliov ocupa această funcţie din martie 2022, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. Forţele ruse depun eforturi concertate pentru a captura cele două regiuni estice care alcătuiesc Donbasul, iar Zelenski a descris în ultimele săptămâni situaţia militară din est ca fiind dificilă şi dureroasă.

ADVERTISEMENT