LIVE Actualizat 27-02-2023
14:56

Război în Ucraina, ziua 369. Zelenski: “Ştiu cine îl va ucide pe Putin” / Ruşii au atacat cu drone vestul Ucrainei, sunt cel puţin doi morţi

În vreme ce trupele ruse sunt tot mai aproape de cucerirea orașului Bahmut, Vladimir Putin acuză din nou NATO pentru implicarea în război
27.02.2023 | 16:52
Razboi in Ucraina ziua 369 Zelenski Stiu cine il va ucide pe Putin  Rusii au atacat cu drone vestul Ucrainei sunt cel putin doi morti
Rusia tot mai disperată după ajutorul militar al Chinei. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
27-02-2023
14:56

Ruşii susţin că au atacat doi spioni în Crimeea

Tass, agenția de presă a regimului de la Moscova, a anunțat că serviciul de securitate rus de la Sevastopol, din Peninsula Crimeea, a arestat doi bărbați suspectați de spionaj pentru Ucraina.

Potrivit serviciului de securitate rus, cei doi arestați au fost recrutați de serviciile secrete ucrainene și “în schimbul unor compensații bănești, au dezvăluit locațiile unităților Ministerului Apărării al Federației Ruse”. Agenţii afirmă că scurgerea acestor informații “ar putea dăuna capacităților de apărare ale Rusiei”.

Tass mai adaugă că bărbaţii arestaţi sunt acuzați de trădare și riscă 20 de ani de închisoare.

27-02-2023
09:32

Atac cu drone în vestul Ucrainei

Cel puțin două persoane au fost ucise și trei au fost rănite după ce rușii au atacat cu drone orașul Hmelniţki, din vestul Ucrainei. Una dintre persoanele decedate era un membru al echipelor de salvare ucis în timpul serviciului, a precizat primarul Oleksandr Simcişîn, pe Telegram.

La scurt timp, guvernatorul regiunii Hmelniţki, Serghi Gamalii, a anunţat că un al doilea salvator a murit la spital, din cauza rănilor. Acesta a mai spus că au avut loc trei bombardamente în timpul nopţii asupra oraşului, centru regional situat la circa 350 de kilometri sud-vest de Kiev şi care avea 275.000 de locuitori înainte de invazia rusă lansată acum un an.

27-02-2023
08:33

Zelenski: "Putin va ucis de un consilier apropiat"

“Știu cine îl va ucide pe Putin, până la urmă. Va fi cineva din cel mai apropiat cerc al său de consilieri”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în documentarul The Yearm al jurnalistului ucrainean Dmitro Komarov.

Volodimir Zelenski prezice că la un moment dat va exista o fisură în conducerea lui Putin, care îi va încuraja pe aliații președintelui rus să se întoarcă împotriva lui.

“Atunci carnivorii vor mânca carnivore. Acest lucru este foarte important și vor avea nevoie de un motiv pentru a-l justifica. Își vor aminti cuvintele lui Komarov, ale lui Zelenski… Își vor aminti cuvintele noastre. Vor găsi un motiv pentru a-l ucide pe criminal… Vor reuși? Da. Când? Nu știu”, a spus Zelenski în documentar.

În același documentar, președintele ucrainean a arătat publicului unde locuiește și doarme încă de la începutul invaziei, din 24 februarie anul trecut. 

Camerele de televiziune au surprins locuinţa improvizată, care conține un pat pentru o persoană, un birou, un televizor și un dulap. El a mai dezvăluit că în prezent poartă exclusiv cizme și jachete militare, dar și că ține un costum în dulap. “Este un simbol că războiul se va termina în curând. Vom învinge”, a spus el.

După ce sâmbătă trupele grupării Wagner au cucerit ultima localitate din nordul orașului Bahmut, este de așteptat ca în următoarele zile, sau chiar săptămâni, forțele ruse să reușească să cucerească orașul pe care-l asediază de mai bine de șase luni.

Putin, noi acuzații la adresa NATO

Totuși, în ciuda declarațiilor făcute de liderul grupării Wagner, duminică dimineața, armata ucraineană a anunțat că ofensivele ruse întreprinse zilele trecute lângă localitatea Iahidne au eşuat. Potrivit aceleiași surse, forţele ruse au bombardat zilele trecute zone din 22 de localităţi de-a lungul acestei părţi de pe linia frontului din regiunea Doneţk, în timp ce Ucraina a respins 71 de atacuri în Doneţk.

ADVERTISEMENT

Un alt eveniment care merită notat este informația potrivită căreia partizanii din Belarus au reușit să atace și să avarieze serios un avion AWACS (avertizare timpurie) de tip A-50U al Rusiei, avion ce opera de pe aerodromului Machulishchi din Regiunea Minsk. “Daunele sunt grave, iar avionul cu siguranță nu va mai zbura nicăieri. Accidentul s-a produs în timp ce plugurile de zăpadă lucrau în apropierea aeronavei. […] Partizanii belaruși sunt consecvenți în alungarea fasciștilor de pe pământul lor”, au scris reprezentanții BYPOL pe Twitter. Dacă știrea se confirmă, atunci acest atac va fi unul semnificativ în condițiile în care Rusia nu are decât 9 astfel de aparate.

Duminică, în cadrul unui interviu televizat, liderul de la Kremlin a acuzat din nou statele NATO că iau parte activă la războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei prin furnizarea de armament. Vladimir Putin a susținut că astfel statele NATO iau parte „la crimele regimului de la Kiev” și a susținut că, de fapt, Rusia este împotriva unei ordini mondiale construite în favoarea unui singur stat, SUA.

ADVERTISEMENT

„Ei (ţările NATO) trimit Ucrainei arme în valoare de zeci de miliarde de dolari. Aceasta este cu adevărat participare. Aceasta înseamnă că ei iau parte, zilnic, la crimele regimului de la Kiev. Au doar un singur scop: să distrugă fosta Uniune Sovietică şi partea sa principală, Federaţia Rusă”, s-a plâns liderul de la Kremlin.

În ceea ce privește lupta logistică ce se duce pentru aprovizionarea cu armament a celor două armate, cotidianul The New York Times a scris duminică că Bulgaria va reporni producția de armament sovietic, obuze de calibrul 152 mm, exclusiv pentru armata ucraineană. Această informație vine în contextul în care ambele forțe par să treacă printr-o perioadă în care au probleme în a-și asigura necesarul de muniție de artilerie.

ADVERTISEMENT

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că statele NATO vor feri Ucrainei circa 62 de tancuri Leopard 2, versiunea modernizată, suficiente pentru a forma două batalioane.

China și ajutorul militar pentru Rusia

În aceeași linie, știrea importantă cu privire la intenția Chinei de a oferi armament letal Rusiei a fost reluată duminică și de către directorul CIA, William Burns. Acesta s-a declarat “convins” că Beijingul are în vedere să furnizeze arme Rusiei în războiul din Ucraina, menţionând că Statele Unite nu dispun de nicio indicaţie că s-ar fi luat o decizie în acest sens.

ADVERTISEMENT

„Suntem convinşi că liderii chinezi au în vedere să furnizeze material letal”, a declarat Burns într-un interviu acordat canalului CBS, precizând că că SUA “nu au constatat că s-a luat o decizie definitivă” şi nu au văzut “dovezi că ar fi livrat arme” Rusiei. Într-un interviu acordat sâmbătă, președintele Biden a dat asigurări că în cazul în care China va trimite ajutor militar Rusiei atunci Statele Unite vor răspunde cu sancțiuni.

Profesorul de studii militare, Phillips O. Brien, a comentat într-o analiză publicată duminică posibilitatea ca Beijingul să acorde ajutor letal Rusiei în campania ei de cucerire în Ucraina, subliniind, pe de o parte, că acest lucru va prelungi războiul declanșat de Rusia, dar că, pe cealaltă parte, acest fapt nu reprezintă o rezolvare în sine a problemelor uriașe de natură logistică cu care se confruntă armata rusă.

Semnalele venite din China pe parcursul întregii săptămâni au dus la multe interpretări diferite. A existat declarația oficială a Chinei cu privire la un plan de pace pentru Ucraina – care a fost orice altceva doar nu un plan de pace. Asta deoarece chinezii trebuie să fi știut că ucrainenii nu aveau de gând să îl accepte niciodată. Practic, a fost o grămadă de semnale învelite într-un pachet ușor incoerent. Un sprijin pentru Rusia (înghețarea războiului acolo unde se află acum și ridicarea sancțiunilor), un sprijin pentru Ucraina (fără utilizarea de arme nucleare sau biologice/chimice în niciun moment) și o mulțime de cuvinte între ele.

În ceea ce privește efortul de război al Rusiei, în câteva luni nu va mai conta ce spune China – ceea ce va conta este ceea ce oferă China. Rusia va deveni din ce în ce mai disperată după produsele militare chinezești la toate nivelurile, de la echipamente finite de mari dimensiuni, la muniție, la piese de schimb și componente. Deocamdată, se pare că administrația americană este cel mai îngrijorată de o escaladare lentă a Chinei în acest domeniu, apărând ieri povești potrivit cărora chinezii ar putea începe să crească livrările de muniție.

În cazul în care chinezii se află în această situație, este încă departe de sprijinul deplin de care Rusia va avea probabil nevoie. A fost interesant să vedem cum teroristul rus și criticul militar al Kremlinului, Igor Girkin, a afirmat că Rusia poate duce cu adevărat un război de lungă durată doar cu ceva asemănător unui program de împrumut în masă de sprijin din partea Chinei”, a explicat profesorul Phillips O. Brien.

Nu în ultimul rând, presa din România a scris duminică că o stradă din Kiev își va schimba denumirea și va prelua numele pilotului-erou de origine română Ștefan Ciobanu. Acesta a murit în luptă în primele luni ale invaziei Rusiei în Ucraina. Acesta era etnic român din sudul Basarabiei, zona Odesa, și avea 58 de ani când și-a pierdut viața, în data de 28 februarie, pilotând un Su-27, avionul său fiind doborât de ruși. În data de 2 martie, președintele Zelenski l-a decorat postum cu titlul de Erou al Ucrainei.

ADVERTISEMENT