News

Care sunt șansele păcii Ucraina-Rusia. Renunță Kievul la NATO? Zelenski: „Nu vrem să fim o țară care cerșește ceva în genunchi”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți că e gata să accepte o serie de soluții de compromis pentru încetarea războiului, dar a subliniat că poporul ucrainean nu va renunța la independență.
08.03.2022 | 14:51
Care sunt sansele pacii UcrainaRusia Renunta Kievul la NATO Zelenski Nu vrem sa fim o tara care cerseste ceva in genunchi
Președintele Ucrainei spune că e dispus să negocieze cu Rusia soluții de compromis pentru încetarea războiului. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți, în cadrul unui interviu pentru televiziunea americană ABC News, că poporul său a arătat un curaj fără precedent, care i-a surprins total și pe comandanții armatei ruse, și a subliniat că ucraineni nu vor renunța la independența lor, fiind gata de un război de gherilă împotriva armatei invadatoare.

„Rușii nu s-au așteptat la un asemenea curaj”

Liderul de la Kiev a susținut că în fața unor șanse minime, în care un soldat ucrainean are de lupta cu zece soldați ruși, poporul său a arătat un curaj fără precedent, care i-a surprins până și pe liderii armatei Rusiei.

ADVERTISEMENT

„Sunt sigur că poporul Ucrainei e pregătit dintotdeauna să-și apere țara de Rusia, chiar dacă unele orașe sunt acum ocupate de armata rusă, dar ați văzut cum au răspuns oamenii obișnuiți, care nu au arme automate. Acest curaj este fără precedent, nici rușii nu s-au așteptat la un asemenea curaj.

Dar problema este că un soldat ucrainean are de luptat cu 10 soldați ruși, un tanc ucrainean cu 15 tancuri rusești. Noi le distrugem, diferența scade, dar întrebarea este cât timp vom mai putea să facem asta, să rezistăm. Multe lucruri nu depind doar de noi, noi suportăm totul, și dacă vor intra în orașele noastre, vor fi insurgențe, va fi un război de gherilă, nimeni nu va renunța la independența noastră.

ADVERTISEMENT

Acum războiul e aici, la noi, dar mâine ar putea fi în Lituania, apoi în Polonia, apoi în Germania. E o problemă serioasă. Statele Unite sunt departe, dar în ultimele câteva zile am simțit că America e aproape de noi”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru ABC News.

Ar putea renunța la aderarea la NATO

Întrebat despre condițiile de acceptare a păcii și încetare a războiului de cucerire din Ucraina anunțate de Kremlin, printre care schimbarea Constituției pentru a elimina articolul referitor la aderarea la NATO, recunoașterea anexării Peninsulei Crimeea și a independenței republicilor separatiste din Donbas, Donețk și Lugansk, președintele Zelenski a spus că el este pregătit pentru dialog, dar nu pentru capitulare.

ADVERTISEMENT

„Nu este vorba despre mine, e vorba de oamenii care m-au ales. Cu privire la NATO, m-am distanțat de această speranță cu mult timp în urmă, după ce am înțeles că NATO nu este pregătită să primească Ucraina în alianță, că se teme de controverse și confruntare cu Rusia. Și nu vrem să fim o țară care cerșește ceva în genunchi. Și nu vrem să fim o astfel de țară, și eu nu vreau să fiu un astfel de președinte”, a mai spus Zelensky.

Președintele ucrainean a susținut că pot fi găsite soluții de compromis în ceea ce privește viitorul regiunilor separatiste astfel încât

ADVERTISEMENT

„Vorbesc despre garanții de securitate. Cred că problemele legate de teritoriile temporar ocupate și despre acele teritorii separatiste a căror independență nu a fost recunoscută de nimeni în afară de Rusia, cred că sunt subiecte despre care se poate discuta, se pot găsi soluții de compromis cu privire la viitorul acestora.

Ceea ce este important pentru mine este ce se întâmplă cu populația din aceste regiuni, cu cei care vor să trăiască în Ucraina, cu cei din Ucraina care spun că vor aceste teritorii în Ucraina, deci întrebarea e mult mai dificilă decât simpla recunoaștere, avem de-a face cu un alt ultimatum, și nu suntem pregătiți pentru ultimatumuri”, a mai spus Zelenski.

Liderul de la Kiev a subliniat că președintele rus trebuie să iasă din bula sa informațională pentru a accepta realitatea din Ucraina.

„Ceea ce e necesar acum este ca președintele Putin să înceapă să discute, să accepte dialogul în loc să stea în bula informațională în care se află, fără oxigen. El trăiește într-o bulă informațională și nu se știe cât de realiste sunt informațiile care îi parvin”, a mai spus președintele ucrainean.

Întrebat care este cea mai importantă solicitare pe care i-a făcut-o președintelui SUA Joe Biden, Zelenski a declarat că i-a spus acestuia că cel mai important lucru este controlul asupra spațiului aerian, pentru că Ucraina nu controlează ceea ce se întâmplă în aer, și din acest motiv sunt posibile bombardamentele cu rachete din avioane și elicoptere.

„Ce înseamnă să dobori avioane rusești? Când zboară rachete, ieri de exemplu o rachetă a lovit universitatea din Harkov, și căminele studențești, alta a lovit spitalul pediatric din Kiev, așa că atunci când vezi aceste rachete nu este decât un răspuns, da, da, aceste rachete trebuie doborâte. Trebuie salvate vieți!

Eu sunt sigur că bravii soldați americani ar trebui să doboare aceste rachete, nimeni nu trebuie să lovească astfel studenții, de exemplu, sunt siguri că n-ar avea dubii că asta trebuie făcut”, a spus Zelenski, cu privire la decizia americană de a nu se implica în instituirea unei „no fly zone” (zonă de protecție aeriană) deasupra Ucrainei.

„Toată lumea crede că suntem undeva departe de America, de Canada. Dar, nu, noi suntem o zonă de libertate, suntem limita spațiului în care drepturile și libertatea contează, și am fost atacați, am fost invadați. Trebuie să ne protejați, pentru că noi suntem primi, dar veți urma voi. Pentru că bestia, cu cât înghite mai mult, cu atât devine mai flămândă”, a mai spus Zelenski, insistând asupra instituirii unui spațiu de interdicție aeriană.

Cere avioanele sovietice din țările NATO

Președintele Zelensky a confirmat că țara sa a cerut avioanele de producție sovietică aflate în dotarea țărilor NATO și a spus că speră ca președintele SUA să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina.

„Nu am cerut doar Statelor Unite, am cerut multor altor țări, știm unde sunt avioane de producție sovietică, ce țări le dețin și le-am cerut acestor țări avioanele” a mai spus președintele ucrainean, cu referire la faptul că piloții țării sale sunt mai obișnuiți să folosească avioane de luptă de producție sovietică.

„Cred că președintele Biden ar putea să facă mai mult pentru noi, sunt sigur că poate și mi-ar plăcea să cred că o va face”, a mai spus Zelenski.

„De ce mi-ar păsa, rezultatul este același”, a răspuns șeful statului ucrainean, întrebat dacă crede că Vladimir Putin bombardează intenționat ținte civile. „Bombardarea grădinițelor, spitalelor, universităților, căminelor, a centralelor nucleare, în orice minut cineva este omorât de bombardamentele Rusiei. Cred că toți oamenii care au intrat la noi în țară, toți cei care au dat ordine, toți cei care împușcă oameni sunt criminali”, a răspuns Zelenski, întrebat dacă îl crede pe Putin criminal de război.

„Mi s-a oferit posibilitatea de a părăsi Ucraina, pentru că se știe că mai multe grupuri de criminali au fost trimise să mă ucidă, pe mine și pe familia mea. Dar cum aș putea să fac asta, cum aș putea să plec când eu am fost ales de oamenii din această țară să le fiu președinte”. Întrebat dacă va rămâne, deci, până la sfârșit, președintele de la Kiev a spus că speră ca sfârșitul să fie ca în filmele de Hollywood, un happy end.

El a relatat cum au fost uciși apărătorii și operatorii centralele nucleare ucrainene și că a cerut ca acestea să fie oprite, pentru a preveni accidente. De asemenea, a spus că aceste facilități energetice ar trebui să fie operate de specialiști. Zelenski a povestit și cum specialiștii în fizică nucleară și ceilalți angajați ai centralelor atomice au fost amenințați și chiar uciși.

„Cred că „denazificarea”, în general, dar și în acest caz în particular este, de fapt, distrugerea unei națiuni. A început de mai multe ori în istorie și s-a încheiat foarte prost. (…) Sunt multe țări în lume, dar până la urmă este vorba de „națiunea” umană, de omenire în general. Or în acest caz, al Rusiei care a atacat Ucraina, „denazificarea” este nazism pur. La fel au făcut germanii în Al Doilea Război Mondial, când i-au „denazificat” pe evrei.

Cred că ucrainenii apără niște valori împărtășite de toți oamenii de la noi, nu doar de tineri, și indiferent de limba pe care o vorbesc. Dacă lăsați ca aceste valori să fie zdrobite de Rusia, ele vor dispărea, dar apoi vor urma alte țări, pentru că Ucraina este doar un test”, a mai spus Zelenski.

ADVERTISEMENT