News

Zile libere pentru părinți când cursurile se suspendă din cauza Covid-19. Măsura, adoptată de Camera Deputaților

Miercuri, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care se acordă zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor atunci când orele cu prezență fizică se suspendă din cauza Covid-19.
04.05.2022 | 19:20
Zile libere pentru parinti cand cursurile se suspenda din cauza Covid19 Masura adoptata de Camera Deputatilor
Părinții primesc zile libere atunci când școala suspendă cursurile fizice din cauza Covid-19. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Autoritățile au decis, miercuri, o măsură importantă care îi vizează pe părinți. Aceasta se aplică în situația în care școlile se vor confrunta din nou cu cursuri suspendate din cauza Covid-19.

Părinții primesc zile libere atunci când școala suspendă cursurile fizice din cauza Covid-19

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege prin care se acordă zile libere părinţilor pentru a avea grijă de copii atunci când se suspendă activităţile didactice cu prezenţă fizică în şcoli, ca urmare a răspândirii noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

Acest act normativ are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.110/2021.

Aceasta prevede acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică în unităţile de învăţământ ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului cu handicap grav neşcolarizat sau care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoana adultă încadrată în grad de handicap sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condiţiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Măsura se aplică doar pentru părinții ai căror copii au până în 12 ani și care nu au posibilitatea de a lucra de la domiciliu.

”Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani inclusiv, precum şi pentru părinţii care au în întreţinere copii sau adulţi cu handicap cuprinşi într-o formă de învăţământ, respectiv înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ preuniversitar, inclusiv de educaţie timpurie antepreşcolară”, se arată în proiect.

ADVERTISEMENT

Când se aplică prevederile acestui act normativ adoptat în Camera Deputaților

Prevederile acestei legi se aplică pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2021 – 2022. Nu sunt incluse aici vacanţele.

Aceste norme se aplică părinţilor pentru care locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

ADVERTISEMENT

Senatul a adoptat deja acest proiect de lege. Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Tags: