News

Zile libere pentru părinți dacă școala se închide. Un cunoscut avocat a explicat întreaga procedură

11.09.2020 | 20:44
Zile libere pentru parinti daca scoala se inchide Un cunoscut avocat a explicat intreaga procedura
ADVERTISEMENT

Părinții vor putea beneficia de zile libere în cazul în care școala se va închide din cauza pandemiei de Covid-19.

Nu pot beneficia, însă, ambii părinți simultan și această regulă nu se aplică dacă cursurile se vor desfășura on-line.

ADVERTISEMENT

Vor beneficia, în schimb, părinții ai căror copii sunt trimiși acasă pentru că școala a fost închisă din cauza scenariului roșu.

Părinții au dreptul la zile libere dacă școala se închide în următoarea perioadă

Așadar, dacă localitatea înregistrează un număr mare de îmbolnăviri, peste 3 la 1000, școala va fi închisă. Cu toate acestea, dacă cursurile se mută on-line părinții nu primesc zile libere.

ADVERTISEMENT

Se aplică regula doar acolo unde copiii stau acasă și nu pot merge la școală și nici nu au cum să învețe on-line, potrivit Mediafax.

Zilele libere se vor acorda, totuși, numai unuia dintre părinți, în cazul acelor familii care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități cu vârsta de maximum 26 de ani, înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație timpurie antepreșcolară.

ADVERTISEMENT

Extrem de important de reținut, angajatorul are obligația să acorde zile libere angajatului care solicită acest drept, un eventual refuz fiind considerat contravenție și se sancționează cu amendă.

Mai mult, dacă se ajunge în instanță, angajatorul ar putea fi obligat la plata unor daune cauzate în urma refuzului de a-i acorda angajatului zile libere.

ADVERTISEMENT

Avocatul Andrei Talamba i-a răspuns unui părinte care se teme că angajatorul nu va accepta acest scenariu.

Patronul nu va dori să ne plătească, am înțeles că se vor deconta niște bănuți, însă știm foarte bine că statul decontează târziu. ITM-ul, în majoritatea litigiilor care au existat între angajat și angajatori, nu a luat decizii în favoarea angajatului. E o lege probabil ceva mai potrivită pentru bugetari, însă pentru noi, cei din sistemul privat, nu ne protejează sub nicio formă”, s-a plâns Mihaela Tucaliuc, un părinte, conform Mediafax.

Avocatul a liniștit-o și a asigurat-o că va avea câștig de cauză în instanță. De asemenea, avocatul a explicat în ce condiții se pot obține aceste zile libere: „Să fie angajat, să nu fie în concediu de maternitate, să nu fie celălalt părinte aflat într-o formă sau alta de concediu plătit și să fie întreprinsă toată procedura de formularistică. Aceste sume se suportă de la bugetul de stat, altfel e într-adevăr o cheltuială pentru angajator, nimeni nu poate contesta acest lucru. Însă, sumele achitate angajaților ca și cum ar fi zile libere plătite urmează să fie recuperate de la bugetul de stat”.

ADVERTISEMENT