News

Încă o zi liberă pentru o parte din angajații statului. Lege promulgată de președintele Iohannis

08.09.2020 | 14:39
Inca o zi libera pentru o parte din angajatii statului Lege promulgata de presedintele Iohannis
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind statutul personalului feroviar, lege prin care ziua de 16 februarie devine zi liberă pentru angajații CFR și Metrorex. În fiecare an, pe 16 februarie, este sărbătorită Ziua Feroviarilor.

Ziua Feroviarilor, sărbătorită anual la data de 16 februarie, se declară zi de sărbătoare legală pentru personalul feroviar, prin derogare de la prevederile art. 139 alin. 1 din Legea 53/2003 – Codul Muncii”, se arată în articolul 37 din legea promulgată.

ADVERTISEMENT

Articolul nu a fost inclus în capitolul din lege referitor la drepturile personalului feroviar, ci la dispozițiile finale și tranzitorii. În mod normal, zilele de sărbătoare legală sunt menționate în Codul Muncii și  de ele beneficiază toți angajații.

Sporurile, puse la secret

De asemenea, statutul prevede și alte drepturi pentru angajații din domeniu. Astfel, este prevăzut că salariul este confidențial, chiar dacă este vorba de companii de stat, precum CFR Călători sau CFR Marfă. Chiar dacă salariul de bază poate fi dedus în funcție de grila de salarizare, vor fi confidențiale sporurile, primele, indemnizațiile, bonusurile și alte drepturi de natură salarială.

ADVERTISEMENT

În plus, salariații CFR și ai Metrorex au concediu plătit de cel puțin 24 de zile lucrătoare pe an și dreptul de a călători gratuit cu trenul sau metroul, indiferent dacă este vorba de călătorie în interes de serviciu sau în interes personal.

În cazul concedierilor colective, ei vor primi salarii compensatorii echivalente cu cel puțin 5 salarii medii brute, în cuantumul utilizat la fundamentarea bugetului de stat. De asemenea, le vor fi decontate până la 50% din cheltuielile ocazionate de concediul de odihnă, cu condiția ca acestea să nu depășească echivalentul a trei salarii minime pe țară.

ADVERTISEMENT

Alte drepturi sunt acordate soților/ soțiilor și copiilor pe care îi au în îngrijire cei din domeniul feroviar.

Membrii familiei personalului feroviar beneficiază, gratuit, în condițiile legii, de:
a) asistență medicală și medicamente în cadrul sistemului de asigurări de sănătate;
b) decontarea cheltuielilor de transport în situația mutării personalului feroviar în interes de serviciu în altă localitate;
c) legitimații de călătorie gratuite pe calea ferată”, se arată la articolul 12 al legii.

ADVERTISEMENT