News

Ziua Marinei Române, a 120-a ediție. Slujba oficiată de ÎPS Teodosie, întreruptă brusc. Înaltul prelat s-a supărat și a plecat. Forțele Navale explică situația. Update

Forţele Navale Române (FNR) sărbătoresc luni Ziua Marinei la Bucureşti, Bicaz, Tulcea, Mangalia, Brăila, Galaţi şi Constanţa, oraș în care va fi prezent și președintele Klaus Iohannis.
15.08.2022 | 08:33
Ziua Marinei Romane a 120a editie Slujba oficiata de IPS Teodosie intrerupta brusc Inaltul prelat sa suparat si a plecat Fortele Navale explica situatia Update
Ziua Marinei Române a ajuns la ediția 120. Foto: Laurențiu Turoi, Forțele Navale Române - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
15-08-2022
18:07

Forțele Navale Române au explicat de ce s-a întrerupt slujba lui ÎPS Teodosie de Ziua Marinei

Într-un comunicat emis luni seara, Statul Major al Forțelor Navale, instituția care a avut rol de organizatoare a ceremoniei de luni, 15 august, din Portul militar Constanța, regretă situația creată pe timpul oficierii serviciului religios.

Reprezentanții Forțelor Navale dau vina pe o defecțiune tehnică în cazul incidentului în care IPS Teodosie a fost lăsat fără sunet în timpul slujbei oficiate cu ocazia Zilei Marinei Române.

”Întreruperea amplificării sunetului pe timpul acestui moment a fost cauzată de o defecțiune tehnică a circuitului audio. Din nefericire, această avarie nu a putut fi sesizată și comunicată în timp util prezentatorilor ceremoniei. Aceștia nu aveau legătură vizuală cu locul de oficiere, interpretând întreruperea sunetului drept încheierea serviciului religios și au introdus următorul moment din ceremonial”, se precizează în document.

Statul Major al Forțelor Navale a mai precizat că, în cel mai scurt timp, va fi trimisă către Arhiepiscopia Tomisului o informare oficială cu privire la cele întâmplate.

Forțele navale și-au exprimat încă o dată ”regretele” pentru eroarea de comunicare survenită între personalul tehnic care a asigurat desfășurarea ceremoniei.

15-08-2022
12:35

ÎPS Teodosie s-a supărat pentru că a fost întrerupt la Ziua Marinei: ”Vor răspunde în fața lui Dumnezeu”

Slujba oficiată de ÎPS Teodosie a fost întreruptă de organizatori în momentul în care i s-a dat cuvântul şefului Statului Major al Forţelor Navale, Mihai Panait.

După câteva momente de uluire, Arhiepiscopul Tomisului şi-a continuat slujba pentru aproximativ cinci minute, dar fără sunet, așa că a decis să părăsească portul militar.

Când se pregătea să ajungă la mașină, acesta le-a spus jurnaliştilor că i-a fost oprit microfonul în timpul unei slujbe religioase pentru prima dată.

De asemenea, el a precizat că nu vrea să interpreteze gestul, iar când a fost întrebat dacă s-a supărat, a oferit următorul răspuns. ”De ce să mă supăr, nu am voie să mă supăr. Îi compătimesc pe cei care au făcut asta pentru că înaintea lui Dumnezeu vor răspunde.

Nu știm de ce au făcut asta. Mi-au dat 17 minute, ceea ce… Și mai aveam timp. E prima dată (n.r. – când i s-a întâmplat să-i fie întreruptă slujba)”, a spus ÎPS Teodosie pentru jurnaliștii televiziunii Antena 3, care au completat că incidentul are legătură cu întârzierea președintelui Klaus Iohannis.

La minutul 27 puteți urmări reacția de uimire a Arhiepiscopului Tomisului după ce a constatat că i s-a oprit microfonul.

 

Ulterior, pentru a se încadra în programul stabilit, organizatorii au fost nevoiți să întrerupă slujba, întrucât mai multe aeronave urmau să survoleze portul și zborul nu putea fi întârziat.

15-08-2022
07:17

Nicolae Ciucă: ”Voi sprijini în continuare derularea programelor de modernizare a Armatei și Forțelor Navale”

Prezent la festivitățile de la Constanța, premierul Nicolae Ciucă a transmis că va sprijini de la nivelul Guvernului României derularea programelor de modernizare a Armatei şi a Forţelor Navale Române. 

De la Ziua Marinei au lipsit liderul PSD, Marcel Ciolacu, dar și președintele UDMR, Hunor Kelemen, semn al problemelor care au apărut recent în coaliția de guvernare.

Ziua Marinei Române și a Forțelor Navale Române, sărbătoare a marinarilor militari și civili, a constructorilor navali și a lucrătorilor portuari, are valoare de simbol pentru români, pentru care Marea Neagră, fluviul Dunărea și râurile care brăzdează întinsul țării au reprezentat elemente esențiale de referință ale unui spațiu de existență și de identitate națională.

Este prilej să ne cinstim înaintașii, să aducem omagiul nostru eroilor marinari care odihnesc în adâncuri de ape. Îmi amintesc cu emoție de clipele petrecute alături de marinarii români atât pe mare, cât și la diferite activități desfășurate în poligoanele sau porturile militare, în calitate de ofițer al Armatei României și ulterior de șef al Statului Major al Apărării sau de ministru al apărării naționale.

De ziua lor, marinarii din Forțele Navale au dovedit din nou în fața românilor profesionalismul și măiestria, calități care i-au consacrat ca simbol al securității naționale la mare și fluviu și ca parteneri de încredere pentru aliați. În contextul dificil pe care îl traversăm, regiunea Mării Negre a devenit zonă de interes strategic a NATO, prin noul Concept Strategic al Alianței adoptat la summitul de la Madrid, în timp ce Congresul Statelor Unite a luat în dezbatere noua lege bipartizană ce consacră Strategia SUA pentru Marea Neagră.

Securitatea acestei zone, marcată de provocări complexe și în continuă evoluție, este vitală pentru garantarea securității noastre, a tuturor. Prin misiunile indeplinite cu succes, Romania contribuie la asigurarea libertății de navigație, libertății comerțului și circulației în Marea Neagră și la siguranța traficului naval, dovedind capacitatea țării noastre de a fi un furnizor de securitate și garant al stabilității in regiunea extinsă a Mării Negre și în bazinul mediteranean.

Conflictul din apropierea granițelor subliniază o dată în plus necesitatea unei armate moderne, dotată cu echipamente de ultimă generație. Perioada recentă a consfințit accelerarea procesului de modernizare a Forțelor Navale atât pentru a răspunde cerințelor ce revin acestei importante categorii de forțe armate în cadrul procesului de implementare a angajamentelor asumate față de NATO și UE, cât și pentru a fi în măsură să răspundă noilor provocări ale mediului de securitate internațional.

Voi sprijini în continuare, de la nivelul Guvernului României, derularea programelor de modernizare a Armatei României și Forțelor Navale Române. Caracteristicile mediului de securitate din zona Mării Negre, precum și participarea României în cadrul structurilor de securitate ale NATO și Uniunii Europene, au determinat în mod inevitabil transformarea conceptuală, structurală și de acțiune a instituției.

Forțele Navale ale României continuă tradiția înaintașilor acționând în interesul națiunii și pentru garantarea siguranței granițelor, securitatea fluvială și maritimă și dezvoltarea relațiilor complexe militaro-diplomatice la Marea Neagră și pretutindeni unde statul român își află interesul geostrategic.

Dragi marinari, ați dovedit, în nenumărate rânduri capacitatea acestui popor de a da oameni curajoși și performanți, capabili să înfrunte vicisitudinile mării și ale vieții de marinar. Ați reprezentat cu profesionalism și onoare țara în cadrul tuturor misiunilor încredințate peste hotare și de fiecare dată, la întoarcerea în țară, ați putut raporta cu mândrie: „Misiune îndeplinită!”

Mulțumită vouă, România rămâne principalul stat care sprijină exporturile și importurile Ucrainei, greu încercata în război, prin Portul Constanța și alte facilități portuare și prin tranzitul bunurilor pe teritoriul țării noastre, direct sau prin Republica Moldova. Ne-am asumat o sarcină în care Forțelor Navale Române le revine un rol important de a-și demonstra măiestria și capacitatea de cooperare cu aliații pentru a atinge dezideratele.

Pentru tot ce faceti, aveți prețuirea și întregul sprijin al Guvernului României! Vă doresc mult succes, Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească în toate misiunile și Vânt din pupa! Și pentru că astăzi este și una dintre cele mai mari sărbători creștine, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, ocrotitoarea marinarilor români, transmit un gând bun românilor care își serbează onomastica”, se arată în mesajul transmis de Nicolae Ciucă pe Facebook.

Ziua Marinei Române a ajuns la ediția 120, iar la Constanța vor fi organizate cele mai multe activități. Pentru a marca acest eveniment, Regia Autonomă Monetăria Statului a lansat medalia aniversară ”120 de ani de la prima sărbătorire a Zilei Marinei Române / Fregata Mărășești”.

Ziua Marinei Române, un eveniment foarte așteptat

Administraţia Prezidenţială a anunțat că preşedintele Klaus Iohannis va participa la festivităţile de la Constanţa. De asemenea, liderul de la Palatul Cotroceni va rosti o alocuţiune la ceremonia organizată în Portul Militar.

ADVERTISEMENT

Conform programului, manifestările de la Constanţa vor începe cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare.

În Portul Militar, festivitatea va începe cu serviciul religios, după care urmează alocuţiunile persoanelor oficiale şi vizitarea navei-şcoală “Mircea”. Forţele Navale Române vor organiza Zile ale Porţilor Deschise, activităţi culturale, dar și expoziţii interactive.

ADVERTISEMENT

Totodată, vor fi organizate ateliere de matelotaj, jocuri şi concursuri marinăreşti. Nu vor lipsi spectacolele de muzică uşoară şi muzică folclorică, dar nici exerciţiile demonstrative navale sau retragerile cu torţe.

La Constanța sunt așteptate mii de persoane

În acest context, la Constanța sunt așteptați mii de persoane, mai ales că festivitatea e organizată în minivacanța de Sfânta Maria. Pentru admirarea navelor în larg, cei interesați pot merge fie în Portul Militar, fie în portul Tomis.

ADVERTISEMENT

Ziua Marinei Române este sărbătoarea marinarilor români încă de la data de 15 august 1902. Evenimentul are o legătură strânsă cu Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai importante sărbători creştine. Pentru cei mai puțin familiarizați, trebuie spus că Sfânta Maria este ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

În 1902, Ziua Marinei Române a fost marcată în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului Elisabeta, în prezenţa ministrului de război, Dimitrie A. Sturdza. În 1912, manifestarea a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regina Elisabeta.

ADVERTISEMENT

Tradiţia sărbătoririi Marinei Române la 15 august a fost reluată după 1990, iar Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004. În 2009, Ziua Marinei Române a fost declarată sărbătoare naţională.

ADVERTISEMENT