News

În februarie, 1 milion de români vor primi 3 facturi la curent. Care trebuie achitată

Circa 1 milion de români vor primi 3 facturi la curent în februarie. Cetățenii nu trebuie să se îngrijoreze, întrucât doar una dintre ele trebuie achitată.
19.02.2022 | 21:39
In februarie 1 milion de romani vor primi 3 facturi la curent Care trebuie achitata
ADVERTISEMENT

După ”criza facturilor”, la orizont pare a fi ”haosul facturilor” pentru români. Peste 1 milion de cetățeni urmează să primească 3 facturi la curent în luna februarie.

Decizia aparține uneia dintre cele mai importante companii de electricitate din țară. Consumatorii nu trebuie însă să fie îngrijorați, pentru că totul e spre binele lor.

ADVERTISEMENT

1 milion de români vor primi 3 facturi la curent în februarie. Care este explicația

În cazul în care vă aflați printre românii care primesc 3 facturi la curent în acestă lună, e important să nu intrați în panică. Iată și explicația.

Toți clienţii Enel vor avea în februarie două facturi cu minus şi una cu plus. Primele, cele cu minus, sunt facturile plătite în lunile noiembrie și decembrie, iar factura cu plus reprezintă, de fapt, consumul cumulat pe trei luni, scrie Observator News.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, tot ce au făcut cei 1 milion de clienți ai furnizorului care au primit sau urmează să primească în această lună 3 facturi în loc de una este să plătească factura pe plus și asta pentru că celelalte două facturi stornate, adică pe minus, au fost deja scăzute din factura principală.

Această situație a apărut după ce furnizorul a constatat că metoda de calcul aplicată pentru schema de ajutor din partea statului în lunile noiembrie și decembrie nu a fost una corectă.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, a refăcut calculul și a ajuns la concluzia că fiecare client a plătit în plus cu 7-8 lei. Prin urmare trebuie să restituie acești bani clienților iar cele trei facturi nu sunt decât o formă justificativă pntru acest lucru.

”Am decis că ar fi bine să revizuim puţin calculul şi metoda de aplicare a schemei de sprijin şi de aici am ajuns la concluzia că este cazul să le recalculăm deoarece, în urma acestei recalculări, clientul ar fi beneficiat în medie de vreo 7-8 lei în minus, de încă un bonus, faţă de ce a beneficiat deja”, a transmis Ioana Krekan, manager Enel, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Experții spun că statul ar fi de vină pentru acest haos

În ciuda faptului că majoritatea cetățenilor au dat vina pe furnizori pentru haosul din ultima perioadă, specialiștii nu sunt de aceeași părere și spun că statul român ar fi responsabil.

”O zăpăceală sinistră care domină în perioada aceasta domeniul energetic. S-au acordat subvenţii pe luni cronologice, nu pe facturi. Facturile nu acoperă o lună cronologică ca atare. Din 25 ale lunii, până în 25 ale lunii viitoare. Evident că, dacă legea zice lună cronologică, furnizorii intră într-o zăpăceală şi mai mare că trebuie să separe consumul dintr-o lună în cealaltă”, a declarat Ionuț Purica, expert în energie.

Pe de altă parte, reamintim că, pe 10 februarie, ANRE a amendat mai mulți furnizori de energie electrică şi gaze naturale cu amenzi de peste 2,6 milioane de lei.

ADVERTISEMENT