News

10 decembrie, ziua în care Corneliu Vadim Tudor putea ajunge președintele României. Cum l-a învins, de fapt, Ion Iliescu

În 10 decembrie 2000 Corneliu Vadim Tudor s-a confruntat cu Ion Iliescu în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.
10.12.2022 | 08:07
10 decembrie ziua in care Corneliu Vadim Tudor putea ajunge presedintele Romaniei Cum la invins de fapt Ion Iliescu
Accederea în turul doi al prezidențialelor din 2000 a fost apogeul performanței politice a lui Corneliu Vadim Tudor Foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fondatorul Partidului România Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor a candidat de cinci ori pentru Cotroceni. Cea mai buna clasare a sa a fost în anul 2000, când a intrat în turul doi alături de Ion Iliescu.

Cum a ajuns Corneliu Vadim Tudor în turul 2 al alegerilor

La finalul anului 2000, PDSR (PSD-ul de astăzi) se pregătea să preia puterea pe fondul problemelor din Convenţia Democratică (coaliția PNŢCD-PNL).

ADVERTISEMENT

La prezidențiale, candidatul PDSR era Ion Iliescu care își încerca din nou șansele după înfrângerea din 1996. De cealaltă parte, cel mai puternic candida se anunța a fi Theodor Stolojan. Potrivit analizelor politice ale vremii, Stolojan avea toate șansele să iasă câștigător.

Intră în scenă Mugur Isărescu, premier la acea vreme, care s-a înscris și el în cursa pentru Cotroceni. Intrarea lui Mugur Isărescu în joc a divizat opțiunile electoratului de dreapta ceea ce a făcut ca Vadim Tudor să fie cel care a ajuns în turul doi al prezidențialelor cu 3.178.293 de voturi – 28,34% din total.

ADVERTISEMENT

Ce partide l-au susținut pe Ion Iliescu

Rezultatele primului tur de scrutin au declanșat o mobilizare în favoarea lui Ion Iliescu, acesta fiind susținut chiar de către foști oponenți ai săi, pe fundalul perspectivei ca politicianul extremist Corneliu Vadim Tudor să ajungă șeful statului.

Dreapta a decis atunci că „dintre două rele, îl alegi pe cel mai mic” și și-a îndemnat alegătorii să îl voteze pe rivalul lui Corneliu Vadim Tudor.

ADVERTISEMENT

Ce a făcut Corneliu Vadim Tudor după ce a pierdut alegerile

După momentul 2000, Corneliu Vadim Tudor a mai candidat de trei ori la alegerile prezidențiale, în 2004, 2009 și 2014, tot fără succes. Totuși, anul 2000 a marcat începutul declinului pentru Partidul România Mare care, după scandaluri și epurări, ajunge ca în 2008 sa nu mai acceadă în parlament.

Vadim Tudor, care a fost senator de București în perioada 1992-2008, s-a reorientat către Parlamentul European, unde a ajuns cu sprijinul lui Gigi Becali și unde a activat în perioada 2009 – 2014.

ADVERTISEMENT

În iulie 2013, Vadim Tudor a fost înlăturat de la conducerea PRM și chiar exclus din partid.

Vadim Tudor nu a recunoscut decizia. Ulterior, s-a adresat instanței și a câștigat dreptul de a redeveni lider PRM si de a candida la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014.

Când a murit Corneliu Vadim Tudor

Politicianul se stinge din viață în urma unui infarct la data de 14 septembrie 2015. Avea 65 de ani.

Potrivit Agerprs, Corneliu Vadim Tudor a decedat la Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare al Armatei, după ce în cursul zilei a fost adus în unitatea medicală pentru probleme cardiace.

ADVERTISEMENT