News

12 persoane reținute pentru trafic de droguri. Patru dintre acestea sunt minori care din consumatori au devenit furnizori

Operațiune antidrog în Iași. 12 suspecți au fost reținuți, inclusiv patru minori după zeci de percheziții la mai multe adrese
22.03.2024 | 17:26
12 persoane retinute pentru trafic de droguri Patru dintre acestea sunt minori care din consumatori  au devenit furnizori
Rețea de trafic de droguri destrămată în Iași și Cluj. 12 persoane reținute, dintre care patru sunt minori. Sursa foto: Colaj Fanatik / DIICOT
ADVERTISEMENT

12 indivizi, inclusiv patru tineri minori, au au ajuns pe mâna autorităților de la DIICOT Iași, după ce au fost desfășurate 24 de percheziții la mai multe adrese din Iași și Cluj.

Elevi minori reținuți pentru trafic de droguri

Procurorii au descoperit la căutări două kilograme de droguri de mare risc, denumite și drogul elevului, celebrul cristal. Printre beneficiarii acestor substanțe s-au numărat chiar elevi, care ulterior au devenit furnizori pentru alți adolescenți.

ADVERTISEMENT

Investigațiile arată că, începând cu anul 2023, în orașul Iași, funcționa rețeaua de droguri și substanțe psihotrope, având în frunte un lider care mai fusese condamnat pentru astfel de fapte.

Membrii rețelei ar fi procurat mai multe tipuri de droguri de mare risc, inclusiv cristal (3-CMC), dar și alte droguri precum cannabis și ketamină, de la diverși furnizori, în special din Cluj-Napoca.

ADVERTISEMENT

„În data de 21.03.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași au pus în aplicare 24 de mandate de percheziție domiciliară în județele Iași și Cluj,  într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc, deținere, fără drept, de droguri de mare risc în vederea consumului propriu și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, începând cu anul 2023 pe raza municipiului Iaşi a acţionat o reţea de distribuţie de droguri şi substanţe psihoactive, în care rolul de lider a fost deţinut de către un inculpat (recidivist, condamnat anterior pentru fapte similare), care s-a aprovizionat cu drogul de mare risc cunoscut sub denumirea generică de cristal (3-CMC), dar şi cu droguri de risc (canabis şi ketamină), de la diverşi furnizori, în special din municipiul Cluj-Napoca”, potrivit DIICOT.

ADVERTISEMENT

Cum acționau traficanții

După un timp, cu ajutorul unor complici apropiați de lider, drogurile au fost comercializate, în principal, către tineri, în special elevi din Iași, unii dintre aceștia devenind ulterior furnizori pentru alți adolescenți.

Totodată, liderul rețelei ar fi distribuit și comercializat droguri de mare risc și la anumite petreceri organizate într-un local pe care l-a închiriat pentru o perioadă în 2023.

ADVERTISEMENT

După perchezițiile de la domiciliile suspectaților, au fost confiscate aproximativ două kilograme de cristal și alte substanțe cu efect psihotrop, sumele de 57.000 lei și 5.600 de euro, un pistol cu gaz, o macetă, 1 pistol cu bile,  32 de telefoane mobile, precum și alte mijloace de probă, mai precizează DIICOT.

Prin urmare, au reținut pentru 24 de ore 12 persoane, printre care și patru minori, care urmează să fie prezentate în fața instanței, unde vor afla dacă vor primi arest preventiv pentru 30 de zile sau o altă măsură.

ADVERTISEMENT