Life

14 septembrie, ziua muntelui în România. Cele mai frumoase locuri pe care să le vezi în Carpați

Ziua muntelui în țara noastră a fost stabilită prin lege în data de 14 septembrie. Ce poți vizita în Carpați în calitate de turist.
14.09.2022 | 07:30
14 septembrie ziua muntelui in Romania Cele mai frumoase locuri pe care sa le vezi in Carpati
Ce reprezintă ziua muntelui în România. Are loc pe 14 septembrie. Sursa foto: Instagram. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Data de 14 septembrie marchează nu doar o sărbătoare din punct de vedere religios, Ziua Crucii, ci și ziua muntelui în România. Care sunt cele mai frumoase locuri pe care să le vezi în Carpați, dar și care sunt trecute cu vederea de oameni.

Ce reprezintă ziua muntelui în România

Ziua de 14 septembrie reprezintă ziua muntelui în România și este stabilită prin lege, conform art. 8, alin. (2) din Hotărârea nr. 715/2002. Sărbătoarea marchează încheierea pășunatului anual și a fost stabilită în calendarul autohton pentru a atrage atenția asupra unor probleme.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acest moment atrage atenția și asupra potențialului pe care îl prezintă zonele montane. Ziua constituie un dialog constructiv despre sărăcia și izolarea de la munte, dar și numeroasele avantaje, cum ar fi oportunitățile turistice și mediul sănătos.

În aceeași notă, 14 septembrie este și un prilej de sărbătoare pentru români pentru că în fiecare an au loc manifestări speciale, printre care se numără: conferințe, seminarii, expoziții, schimburi de experienţă sau loturi demonstrative.

ADVERTISEMENT

În lume, Ziua Muntelui este sărbătorită și în alte țări, dar la o altă dată. Spre exemplu, Japonia marchează evenimentul în data de 11 august, începând din anul 2016. Data a fost aleasă prin prisma faptului că kanji (caracterele chinezești folosite în japoneza scrisă) pentru 8 arată ca laturile unui munte.

Totodată, cele pentru numărul 11 seamănă cu doi copaci, sunt de părere unii oameni. Conform europafm.ro, în luna august nu există nicio altă sărbătoare legală.

ADVERTISEMENT

Cele mai frumoase locuri din Munții Carpați

Carpații reprezintă al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei. Sunt foarte frumoși și au o lungime de circa 1.500 km dintre care aproximativ 800 km se desfășoară pe teritoriul țării noastre.

În jur de 60% dintre urșii bruni din Europa sunt în România. Cea mai mare populație se află în judeţele Covasna, Harghita și Brașov. De asemenea, în țara noastră se află și cea mai înaltă cruce din lume în vârf de munte, potrivit Guinness World Records.

ADVERTISEMENT

Crucea de pe Caraiman, care este cunoscută și sub denumirea de Crucea Eroilor Neamului, este un monument construit între anii 1926 și 1928. Acesta cinstește memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial.

Printre cele mai frumoase locuri din Munții Carpați se află Piatra Craiului, Pietrele Doamnei din Munţii Rarăului, Tăul Țapului, Canionul Șapte Scări, Piatra Secuiului din Munții Trascăului, Rimetea sau Cheile Turzii.

Lacul Dracului este cel mai mare lac carstic din România şi se află în Munţii Locvei din judeţul Caraş Severin. Are o adâncime de aproximativ 9,3 m, un diametru de 20 m și apa de culoare albastrui-verzuie. În prezent, este considerat monument al naturii şi face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa.

Ochiul de apă a luat naştere prin prăbuşirea bolţii peşterii şi are o formă ovaloidă. Cercetătorii sunt de părere că întreaga galerie a peşterii are o lungime de 70 de metri și se inundă frecvent din cauza ploilor abundente.

Cheile Nerei reprezintă un alt obiectiv de mare atracţie din zonă. Transfăgărăşanul, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din țara noastră, este vizitat anual de foarte mulți turiști, care se opresc și la Bâlea Lac.

Munții Măcin, un adevărat colț de rai trecut cu vederea de turiști

Munții Măcin sunt cei mai bătrâni de pe teritoriul României și au fost erodați în sute de milioane de ani. Sunt formațiuni care îți taie răsuflarea, un adevărat colț de rai, care din păcate, sunt trecute cu vederea de turiști.

Peste acești munți trec în migrația de toamnă peste 10.000 de răpitoare de zi, cea mai mare diversitate de păsări de pradă în pasaj. De altfel, zona adăpostește numeroase specii de păsări, mamifere, reptile, amfibieni și insecte.

Acest lucru reprezintă un punct de observație important pentru oamenii care doresc să vadă în habitatul natural șoimul dunărean, mierla de piatră sau pițigoiul de livadă. Munții Măcin au două arii protejate: Rezervația științifică Valea Fagilor și Rezervația științifică Moroianu.

ADVERTISEMENT
Tags: