Life

15 legume spectaculoase care cresc foarte ușor la umbră. Le poți cultiva în grădina ta fără nicio grijă

Care sunt cele 15 legume care rodesc inclusiv la umbră. Grădinarii le recomandă pentru a fi plantate primăvara aceasta.
15.03.2024 | 11:05
15 legume spectaculoase care cresc foarte usor la umbra Le poti cultiva in gradina ta fara nicio grija
Care sunt cele 15 legume care rodesc inclusiv la umbră. Grădinarii le recomandă pentru a fi plantate primăvara aceasta. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

15 legume spectaculoase care cresc foarte ușor la umbră. Le poți cultiva în grădina ta fără nicio grijă. Specialiștii spun că ele au nevoie de foarte puțină căldură și soare pe timpul verii, fiind extrem de adaptabile în aceste situații.

Care sunt cele 15 legume care rodesc inclusiv la umbră. Grădinarii le recomandă pentru a fi plantate primăvara aceasta

Care sunt cele 15 legume care rodesc inclusiv la umbră. Grădinarii le recomandă pentru a fi plantate primăvara aceasta. Acestea tolerează foarte bine umbra și semi-umbra, condiția principală constând în alegerea soiurilor bune pentru aceste zone.

ADVERTISEMENT

Specialiștii transmit că fasolea se numără printre plantele care se dezvoltă bine fără mult soare. Și unde mai pui că nu este nevoie nici să depui eforturi majore pentru a o crește frumos și armonios, pe un sol fertil și cu udare medie.

Potrivit The Spruce, o altă legumă care crește armonios la umbră este sfecla roșie. Aceasta nu ține cont de regula de plantare a rădăcinoaselor în soare direct, pretându-se foarte bine inclusiv în ghiveci. E foarte important ca pământul să fie umed ca rădăcinile să nu devină lemnoase. Preferă solul argilos.

ADVERTISEMENT

A treia legumă care se dezvoltă perfect la umbră este broccoli. De cele mai multe ori grădinarii recomandă să fie plantată pe marginea grădinii, unde crește în linie. Este ușor de crescut într-un sol umed.

A patra plantă anuală care crește în umbră parțială, nefiind pretențioasă este varza de Brussels. Un alt avantaj al acestei legume este faptul că poate crește și în sezonul rece. De asemenea, o altă legumă care crește bine la umbră este varza care se pune în fiecare toamnă la murat, în butoaie.

ADVERTISEMENT

În plus, specialiștii îi îndeamnă pe grădinari să ia în calcul și conopida dacă au în grădină zone unde soarele nu ajunge des. Totodată, varza kale nu trebuie trecută cu vederea atunci când ne apucăm de plantat în grădină.

Cresonul este o legumă rară care preferă solurile răcoroase și este potrivit pentru o grădină cu umbră. Andivele sunt alte plante care reușesc să se dezvolte cu doar câteva ore de soare pe zi. Nici salata nu adoră razele directe ale soarelui.

ADVERTISEMENT

Ce alte legume pot crește frumos la umbră, în grădină

Printre legumele care pot crește frumos și armonios la umbră, în grădină, se numără și plantele de muștar (Brassica juncea, brassica rapa subsp. perviridis). Tolerează foarte bine umbra parțială, chiar dacă sunt amatoare și de soare direct.

Mazărea și ridichile sunt alte legume care se dezvoltă bine la umbră sau semi-umbră. Spanacul poate crește bine cu numai câteva ore de soare pe zi. În plus, preferă temperaturile mai reci din primăvară și toamnă, putând fi plantat și vara târziu.

O altă plantă anuală, care nu are nevoie de mult soare, este rucola. Leguma se pretează perfect la salate, grădinarii subliniind că îi trebuie un sol fertil și bine drenat. Mai mult, are una dintre cele mai rapide creșteri.

ADVERTISEMENT