News

Avertismentul lui Rafila. Microbiologul este pregătit de cel mai negru scenariu: „Numărul cazurilor s-a dublat, ne-am relaxat prematur”

22.06.2020 | 16:22
Avertismentul lui Rafila Microbiologul este pregatit de cel mai negru scenariu Numarul cazurilor sa dublat neam relaxat prematur
ADVERTISEMENT

Profesorul Alexandru Rafila crede că românii s-au relaxat prematur, astfel țara noastră s-ar putea confrunta cu o situație similară celor din Italia și Spania, dacă nu se vor lua măsuri la timp.

Rafila a subliniat că numărul de cazuri de Covid-19 s-a dublat în țara noastră în ultimele 24 de ore, așadar situația se va înrăutăți în fiecare zi, atât timp cât oamenii nu respectă măsurile de distanțare socială.

ADVERTISEMENT

Ministrul Nelu Tătaru a avertizat că numărul de cazuri de Covid-19 se poate tripla în România, în următoarea perioadă, astfel că e improbabil ca societatea să spere momentan la noi măsuri de relaxare.

Nelu Tătaru se teme că numărul de cazuri de Covid-19 s-ar putea tripla în România

„Noi am plecat pe o pantă descendentă în care aveam o transmitere de 0,6, 0,7 și am ajuns la o transmitere de 1,2, 1,4. Suntem într-un moment în care gestionăm, dar transmiterea comunitară există în acest moment, devine accentuată și ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi.

ADVERTISEMENT

Acela va fi momentul în care vom avea o problemă. Nu suntem la acel moment, dar repet: Ca să nu ajungem acolo sunt regulile de igienă, de distanțare care trebuie păstrate”, a declarat Nelu Tătaru.

Alexandru Rafila le cere oamenilor să fie mult mai responsabili și să respecte distanțarea socială

La fel ca și ministrul sănătății, Alexandru Rafila se teme de ce e mai rău în următoarea perioadă, în măsura în care oamenii cad pradă teoriilor conspirațiilor conform cărora Covid-19 este un fals pericol.

ADVERTISEMENT

„Contează procentul de teste pozitive, 6%, cel mai mare înregistrat de până acum. E preocupant, în week-end se lucrează mai puține teste, trebuie să vedem ce se întâmplă.

E clar că asistăm la creștere a transmisibilității, avem și focare. Așa că trebuie să convingem oamenii să păstreze acele câteva măsuri care fac diferența între evoluție banală și evoluție periculoasă.

ADVERTISEMENT

Dacă acum 10 zile aveam 4900 cazuri active, acum avem 5700 cazuri active. Numărul de externări e mai mic decât numărul de cazuri nou înregistrate.

E o relaxare prematură, informații multe contradictorii, trebuie să transmitem mesaj unitar, cum spuneam cred că lucrul cel mai important e să petreacă această vară fără prea multe complicații.

Clar că există corelație între comportamentul individual și situația la nivel național. Dublarea deja a avut loc a cazurilor, sper să ne oprim aici. Toate teoriile ăstea legate de inexistența virusului să înceteze, să încercîm să fim precauți, așa cum am fost în primele luni”, a explicat Rafila la Digi 24.

Într-un top al numărului de infectări la suta de mii de locuitori, România ocupă locul 3 în Europa, cu o medie de 16.4 infectări, după Portugalia și Suedia.

ADVERTISEMENT