News

2020 de coşmar! Un incendiu izbucnit la Cernobîl a urcat nivelul radiaţiilor de 16 ori

06.04.2020 | 19:04
2020 de cosmar Un incendiu izbucnit la Cernobil a urcat nivelul radiatiilor de 16 ori
ADVERTISEMENT

Un incendiu a izbucnit sâmbătă foarte aproape de centrala atomică de la Cernobîl, locul în care a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie. Radiaţiile au crescut de 16 ori în zonă. 

2020 de coşmar! Un incendiu izbucnit la Cernobîl a urcat nivelul radiaţiilor de 16 ori

“Sunt veşti proaste, radiaţiile sunt mult mai mari decât normalul în zona flăcărilor”. a spus Yegor Firsov, oficial ucrainian expert în ecologie care a inspectat zona afectată de incendiu.

ADVERTISEMENT

Firsov a pus o postare pe Facebook în urmă cu 24 de ore în care explica situaţia din zonă: “Pompierii continuă să lupte împotriva incendiului care a izbucnit din zona Cernobîl. Situația este dificilă. Incendiul s-a răspândit în zona Cernobilsk de 20 hectare, dar ard în total peste 100 de hectare. Așa cum se întâmplă des acum, mai întâi cineva a dat foc la iarbă și apoi focul s-a extins şi la copaci

Alte vești proaste – radiațiile sunt peste normal în centrul incendiului. Din păcate, ajungem la reforme doar atunci când apar probleme. Problema ierbii incendiate de către cetățenii inconștienți primăvara și toamna este foarte mare.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, pedeapsa pentru o astfel de încălcare este încă doar 175 i (n.r. moneda naţională, Grivna). Și în fiecare an vedem aceeași imagine – în toate regiunile arzând câmpuri, stuf, păduri.

“Sancțiunile pentru incendiere ar trebui mărite de 50-100 ori”

Trebuie să se oprească asta. La prima ședință a Parlamentului, deputații ar trebui să ridice în mod semnificativ sancțiuni pentru incendiere. Pentru lipsa măştii în pandemia de coronavirus acum poți fi pedepsit cu 17 mii de dolari.

ADVERTISEMENT

Și pentru incendierea care poate lua viața cuiva (așa cum s-a întâmplat recent în Berdychiv), pedeapsa este mică. Nu mai poate continua așa. Sancțiunile pentru incendiere ar trebui mărite de 50-100 ori”, a fost postarea lui Firsov.

Cernobîl a poluat o mare parte a Europei în aprilie 1986 când reactorul patru al Centralei Atomice a explodat. A fost cel mai mare dezastru nuclear din istorie şi azi, la 33 de ani de la eveniment, oamenii nu pot să locuiască la 30 de km de centrală.

ADVERTISEMENT

Celelalte trei reactoare de la Cernobîl au generat electricitate până când centrala s-a închis, în anul 2000. Un uriaş capac din beton a acoperit al patrulea reactor în 2016 pentru a opri radiaţiile.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: