Life

34 de kilograme de aur și 350 kg de argint, extrase dintr-un milion de telefoane reciclate. Cum este posibil

34 de kilograme de aur și 350 kg de argint s-au extras dintr-un milion de telefoane mobile reciclate. Ce spun specialiștii despre situație?
21.02.2024 | 16:20
34 de kilograme de aur si 350 kg de argint extrase dintrun milion de telefoane reciclate Cum este posibil
Kilograme de materiale prețioase obținute din telefoanele reciclate. Sursa foto: MSNews
ADVERTISEMENT

Metale prețioase în cantități considerabile s-au obținut de pe urma telefoanelor mobile reciclate de către români. După ce s-au colectat peste un milion de astfel de dispozitive, până acum, operatorul Green Group, specializat pe gestionarea și reciclarea deșeurilor, a transmis că a recuperat 34 de kilograme de aur, 350 de kilograme de argint și 15 kilograme de paladiu.

Metale prețioase obținute din telefoanele reciclate. Kilograme de aur, argint și cupru, descoperite de specialiști

Tot reprezentanții Green Group spun că aurul, argintul și paladiul extrase din telefoanele mobile vechi sau stricate se pot refolosi pentru alte obiecte electronice sau industriale. De asemenea, s-a observat că românii au tendința de a păstra telefoanele mobile vechi, defecte și să arunce la coșul de gunoi aparatele de mici dimensiuni.

ADVERTISEMENT

”Comportamentul consumatorilor privind achiziţia de noi echipamente electrice diferă de la ţară la ţară, dar în general există o tendinţă de creştere alimentată de avansul rapid al tehnologiei şi de lansarea frecventă a noilor modele.

Produsele electronice au o durată de viaţă variabilă în funcţie de tipul şi calitatea acestora (…) Regăsim în componenţa lor ( a telefoanelor mobile, n.r) metalele preţioase precum aurul, argintul şi cuprul.

ADVERTISEMENT

Acestea pot fi recuperate şi refolosite în alte produse electronice sau industriale. De la începutul activităţii noastre am reciclat peste 1 milion de telefoane mobile, ceea ce înseamnă recuperarea a peste 34 kg de aur, 350 kilograme de argint, 15 kilograme de paladiu”, transmite Mihaela Sofronea, PR manager Green Group.

De ce nu este bine să păstrăm telefoanele uzate

Nu este benefică această colectare a telefoanelor pe care nu le mai folosim din varii motive, mai explică specialiștii. Asta din cauză că se mărește catitatea, iar aceasta afectează mediul înconjurător. Totodată, se îngreunează procesul de reciclare și îl face să dureze mai mult, fapt care-și pune și mai mult amprenta asupra naturii.

ADVERTISEMENT

”Paradoxul în România este că suntem tentaţi ori să păstrăm vechile telefoane atunci când le schimbăm, ori sa aruncăm la gunoi electrocasnicele mici, ceea ce afectează atât cantitatea de echipamente de colectat, dar şi mediul înconjurător.

Noi încurajăm consumatorii să recicleze în mod responsabil, să folosească punctele de colectare separată şi nu la coşul de gunoi menajer”, a mai specificat Mihaela Sofronea.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Green Group atrag atenția și că telefoanele foarte vechi sunt mai greu de reciclat, fiindcă au materiale foarte rigide, uzate. Totodată, bateriile cu litiu-ion dau mari bătăi de cap din cauză că sunt extrem de poluante și trebuie eliminate cu multă atenție încât să nu dăuneze naturii. Drept urmare, nu păstrați un telefon stricat ani întregi, ci duceți-l la reciclat la scurt timp după ce v-ați dat seama că este imposibil de reparat.

ADVERTISEMENT
Tags: