Life

35 de ani de la moartea lui Constantin Noica. Ce mesaj i-a transmis fiului său după ce acesta s-a călugărit

Se împlinesc 35 de ani de la moartea celebrului filosof, eseist, publicist şi scriitor, Constantin Noica. Acesta a încetat din viață pe 4 decembrie 1987, la Pătiniș.
03.12.2022 | 15:30
35 de ani de la moartea lui Constantin Noica Ce mesaj ia transmis fiului sau dupa ce acesta sa calugarit
Ce mesaj i-a transmis Constantin Noica fiului său după ce acesta s-a călugărit. Sursă foto: Transilvaniareporter.ro; captură video / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Constantin Noica nu a avut deloc o viață ușoară, însă asta nu l-a împiedicat să muncească din greu pentru ceea ce și-a propus.

Fiul lui Constantin Noica a devenit călugăr

Celebrul scriitor și filosof s-a născut pe 12 iulie 1909, la Vitănești, Teleorman, iar încă de la o vârstă fragedă a fost pasionat de fiolosofie.

ADVERTISEMENT

A urmat studii în domeniu, însă la un moment dat a ajuns să fie arestat, după ce a fost cauzat de ostilitate împotriva regimului comunist.

În 1964 a fost eliberat, executând o pedeapsă mai mică, iar mai apoi s-a mutat la București și a continuat să facă ce a știut mai bine, să scrie.

ADVERTISEMENT

Constantin Noica a avut și un băiat, pe Rafail Noica, dar și o fată. Băiatul lui Constantin Noica, Rafail, a plecat din România pe când avea doar 13 ani, alături de mama și de sora lui.

Cei trei au ajuns în Marea Britanie, iar Constantin Noica a început să simtă chemarea către biserică. A încercat mai multe culte religioase, însă în momentul în care l-a cunoscut pe părintele Sofronie, viața lui s-a schimbat total.

ADVERTISEMENT

El a fost cel care l-a inspirat pe fiul lui Constantin Noica să treacă la ortodoxie încă de la vârsta de 19 ani.

De atunci, nici că a mai fost cale de întoarcere. Acesta și-a dedicat întreaga viața ortodoxiei, însă în prezent nu mai primește pe nimeni să îl vadă, spun apropiații.

ADVERTISEMENT

Mesajul transmis de Constantin Noica fiului său

Nu mulți știu însă dar în momentul în care a decis să devină călugăr, Constantin Noica i-a transmis un mesaj cât se poate de emoționant fiului său, intitulat ”Scrisoare către Rafail”

”În limba ta există o vorbă a trecutului care-mi pare, într-un fel, mai adevărată astăzi decât oricare alta. Este cea a lui Augustin, “iubeşte şi fă ce vrei”. Căci dacă iubeşti cu adevărat – s-a spus – nu mai faci aceea ce vrei, doar ce trebuie.

Poate că lumea de azi e uneori smintită pentru că a despărţit pe «fă ce vrei» de «iubeşte». Ea şi-a luat toate libertăţile şi face tot ce-i place, dar nu iubeşte întotdeauna. (…)

Nu e o întâmplare că eu însumi îţi scriu de departe, dragul meu, şi că-ţi scriu pe departe, nu de-a dreptul, ca şi cum ai fi pentru mine doar unul din Rafailii lumii”, este doar o parte din mesajul transmis de Constantin Noica, fiului său, călugărul Rafail Noica.

ADVERTISEMENT