Life

39 de ani de la moartea lui Amza Pellea. Adevărul din spatele dispariției unui actor pe care lumea nu a încetat să-l iubească

Amza Pellea, în inimile românilor la 39 de ani de la trecerea în neființă. Ce se ascunde în urma morții sale la numai 52 de ani.
12.12.2022 | 09:00
39 de ani de la moartea lui Amza Pellea Adevarul din spatele disparitiei unui actor pe care lumea nu a incetat sal iubeasca
Amza Pellea, în inimile românilor la 39 de ani de la trecerea în neființă. Ce se ascunde în urma morții sale la numai 52 de ani. Sursa foto: Instagram.com
ADVERTISEMENT

Au trecut 39 de ani de la moartea renumitului artist originar din Băilești, județul Dolj. Adevărul din spatele dispariției unui actor pe care lumea nu a încetat să-l iubească și pe care oamenii îl păstrează în inimile lor.

De ce a murit Amza Pellea

Amza Pellea a lăsat în urma sa numeroase roluri, printre care se numără unele memorabile. A fost creatorul și interpretul personajului Nea Mărin, dar și a lui Decebal sau Mihai Viteazul. Regretatul actor a fost un cunoscut om de radio, teatru, televiziune și radio.

ADVERTISEMENT

Latura sa pentru comedie a fost scoasă la iveală în repetate rânduri, moartea sa din 12 decembrie 1983 fiind una care a lansat controverse de-a lungul timpului. S-a stins din viață din cauza cancerului pulmonar care a evoluat rapid.

Despre moartea subită au existat și alte teorii, una dintre acesta fiind strâns legată de Securitate. Se speculează că aluziile pe care le avea în scheciurile televizate i-au premediat sfârșitul la vârsta de numai 52 de ani.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, există zvonuri care susțin că a repetat destinul lui Constantin Tănase, despre care s-a afirmat la vremea respectivă că a fost eliminat de sovietici pentru catrenele ironice la adresa lor.

Câți ani avea Oana Pellea când a murit tatăl ei

Regretatul actor Amza Pellea a plecat la Ceruri când fiica sa, Oana, avea 22 de ani și tocmai își începuse cariera în aceeași branșă. Se pare că artistul din Oltenia nu era de acord ca unicul său copil să îi calce pe urme.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, dorința fetei sale l-a făcut să accepte că acesta este destinul pe care trebuie să-l ducă mai departe. Oana Pellea a demonstrat de-a lungul vremii că talentul a fost mai presus decât orice altceva.

A primit numeroase premii internaționale de-a lungul carierei pe scena artistică. În plus, Amza Pellea i-a fost cu siguranță o sursă de inspirație, asta pentru că de fiecare dată vorbește la superlativ despre regretatul său tată.

ADVERTISEMENT

Cele mai cunoscute filme în care a jucat Amza Pellea

Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat Amza Pellea se află Nea Mărin Miliardar, una dintre cele mai vizionate pelicule românești. A avut roluri memorabile în peste 50 de producții, printre care se numără: Mihai Viteazul (19710, Aventurile lui Babușcă (1973) sau Osânda (1976).

Cea din urmă peliculă a fost propusă la premiile Oscar în anul 1977. De asemenea, regretatul actor poate fi urmărit în Tufă de Veneția (1977), Revanșa (1978), Tată de duminică (1975) sau Ultimul cartuș (1973).

ADVERTISEMENT
Tags: