Life

39 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu. Cine a fost ultima iubire a marelui poet

Pe 13 decembrie se împlinesc 39 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu, marele poet care a lăsat în urmă nenumărate opere citite chiar și în prezent.
13.12.2022 | 07:37
39 de ani de la moartea lui Nichita Stanescu Cine a fost ultima iubire a marelui poet
39 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu. Detalii neștiute despre marele poet. Sursă foto: ploaiadecuvinteblogspot.ro, Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nichita Stănescu este unul dintre poeții care a trăit doar pentru artă. Acesta este și motivul pentru care nu puține dintre operele sale au ajuns să fie traduse inclusiv în mai multe limbi străine.

39 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu

Să aflăm însă mai multe lucruri interesante despre marele artist. Nichita Stănescu s-a născut la Ploiești, în data de 31 martie 1933.

ADVERTISEMENT

Mama sa, Tatiana Cereaciuchin provenea dintr-o familie de nobili de origine rusă, care a ajuns să se refugieze în România. De celălalt parte, tatăl celebrului poet, Nicolae Hristea Stănescu era un simplu ţăran, care ulterior a devenit meşteşugar şi comerciant.

Asta nu l-a împiedicat însă pe Nichita Stănescu să facă ceva măreț. Liceul l-a făcut la Ploiești, unde s-a și născut, iar mai apoi, pentru studiile superioare a plecat în Capitală, unde a urmat cursurile Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Deși nu s-a descurcat prea bine la școală, cel puțin în perioada în care era mic, nimeni nu avea să știe ce va urma mai târziu.

În primul an al facultății, poetul credea că și-a găsit marea iubire. În 1952, Nichita Stănescu s-a căsătorit cu Magdalena Petrescu, însă la un an distanță, cei doi s-au despărțit.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Nichita Stănescu și-a concentrat întreaga atenție pe partea profesională. Drept dovadă, câțiva ani mai târziu, în 1955, acesta și-a adunat toate poeziile în volumul ”Argotice – cântece la drumul mare”.

Din păcate însă, acest volum a ajuns să fie publicat de abia după moartea sa, în anul 1992.

Nichita Stănescu a fost căsătorit de trei ori

Practic, debutul editorial al lui Nichita Stănescu a avut loc în 1960, odată cu apariția volumului ”Sensul Iubirii”.

ADVERTISEMENT

În 1975, poeziile sale deveneau apreciate, iar celebrul artist a câștigat în același an, Premiul Internaţional pentru Poezie „Gottfried von Herder”, decernat de Academia Austriacă, iar mai apoi, în 1982 a obținut și Marele Premiu ”Cununa de Aur” la Festivalul Internaţional ”Serile de Poezie de la Struga”, din Macedonia.

De asemenea, anterior, în 1979, Nichita Stănescu a fost nominalizat de Academia Suedeză pentru candidatura la Premiul Nobel pentru Literatură, alături de nume apreciate la acea vreme precum Odiseea Elytis, Max Frisch, Léopold Sédar Senghor şi Jorge Luis Borges.

A doua iubire a lui Nichita Stănescu a fost poeta și eseista Doina Ciurea, pe care a cunoscut-o în 1962, chiar în timpul ascensiunii sale. Dovada clară a iubirii lor este chiar volumul ”O viziune a sentimentelor”, care a ajuns să fie și premiat.

Cei doi s-au căsătorit în 1962 însă nici de această dată, relația nu a avut mare succes.

De abia ani mai târziu, în 1982, Nichita Stănescu și-a unit destinul cu marea și cu ultima sa iubire, Todoriţa Tărâţă, cunoscută și sub numele de Dora.

Dora, ultima și marea iubire a lui Nichita Stănescu

Ultima soție a lui Nichita Stănescu a ținut atât de mult la el încât a făcut tot posibilul ca celebrul poet să renunțe la alcool, viciu care a pus stăpânire pe el o perioadă îndelungată.

”Era o fată foarte frumoasă şi inteligentă, era greu să nu o observi. Îmi aduc aminte că atunci când am văzut-o era cu prietena ei, Felicia“, povestea Florin Iaru, despre Dora.

Deși ultima soție a lui Nichita Stănescu era dedicată mai mult sportului, aceasta fiind extrem de talentată la badminton, se pare că acest lucru nu a stat în calea fericirii celor doi.

Traian Coşovei povestea la un moment dat că celebrul poet a fost impresionat încă din prima clipă de când a văzut-o pe Dora, iar povestea de dragoste a prins culoare odată cei doi s-au cunoscut mai bine.

”Nichita s-a oprit o secundă, era transfigurat. A spus atât: «A mea»“, povestea Traian Coşovei, care la rândul său era prezent în momentul în care cei doi s-au întâlnit pentru prima oară.

De ce a murit, de fapt, Nichita Stănescu

Din păcate, povestea lor de dragoste nu a durat prea mult, pentru că regretatul poet avea să înceteze din viață la o vârstă nu foarte înaintată.

Pe 9 decembrie 1983, Nichita Stănescu a participat la o nuntă la Turnu Severin, însă din cauza consumului exagerat de alcool, trei zile mai târziu, pe 12 decembrie, suferă o criză puternică la ficat.

Deși a fost transportat la spital, a doua zi, pe 13 decembrie 1982, Nichita Stănescu a încetat din viață, la doar 50 de ani.

În primă fază, medicii au anunțat că marele poet ar fi murit din cauza unui stop cardio-respirator. La autopsie însă, s-a aflat că ficatul acestuia ar fi fost aproape inexistent, având în vedere consumul generos de alcool din ultimii săi ani de viață.

ADVERTISEMENT
Tags: