News

Câte brațe are caracatița Hamas. Principalii lideri și structura de conducere a grupării islamiste

Gruparea islamistă și teroristă Hamas se bazează pe patru centre de putere, de la Biroul politic la diaspora palestiniană. Organigrama se află pe lista neagră a Israelului
05.01.2024 | 15:52
Cate brate are caracatita Hamas Principalii lideri si structura de conducere a gruparii islamiste
Yahya Sinwar, liderul Hamas în Gaza, și Ismail Haniyeh, șeful Biroului politic al grupării islamiste / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Asasinarea numărului doi al organizației teroriste la Beirut (Liban), Saleh Al-Arouri, face lumină asupra diferitelor structuri ale acesteia, de la biroul politic de la Doha (Qatar) până la aripa militară responsabilă de atacurile din 7 octombrie împotriva Israelului.

Patru centre de putere ale Hamas

Înființată în 1987 în Gaza, Hamas (Mișcarea de Rezistență Islamică) este un grup islamo-naționalist palestinian, ieșit din rândurile Frăției Musulmane. Carta sa, elaborată în 1988, îndeamnă la distrugerea Israelului.

ADVERTISEMENT

Articolul 20 al unui document amendat în 2017 prevede că „Hamas consideră că crearea unui stat palestinian pe deplin suveran și independent, cu Ierusalimul drept capitală, în conformitate cu granițele din 4 iunie 1967, cu întoarcerea refugiaților și a persoanelor strămutate în casele din care au fost expulzate, este o formulă de consens național”.

Aceasta este o recunoaștere implicită a Israelului. Dar, până astăzi, Hamas nu este încă pregătită să recunoască în mod explicit statul evreu.

ADVERTISEMENT

Hamas se bazează pe patru centre de putere: Fâșia Gaza, Cisiordania, prizonierii din Israel și diaspora palestiniană. Principalele sale organe de conducere sunt Biroul politic și aripa militară (Brigăzile Ezzedine al-Qassam), scrie Le Figaro.

Biroul politic și Consiliul Shura

Biroul politic este principalul organ de decizie al Hamas. Biroul este condus de Ismail Haniyeh, firește aflat pe lista neagră a Israelului. Cei 15 membri ai Biroului politic sunt aleși o dată la patru ani de către Consiliul Shura împreună cu care se determină politica mișcării și strategia militară a mișcării.

ADVERTISEMENT

Este vorba de un organism consultativ care participă la definirea strategiei și la numirea reprezentanților Biroului Politic. Componența acestui acestui „parlament” este în general ținută secretă. La 7 noiembrie 2023, șeful Consiliului Shuna, Osama Mazini, a fost elimintat de Israel.

Termenul Shura înseamnă „consultare”, „consiliu”, prin extensie Majlis el-Shoura (consiliul consultativ) se referă în special la parlamentul unui stat islamic, la consiliul de administrație al unui partid sau la o instituție religioasă. În contextul religios musulman, este un consiliu al judecătorilor musulmani.

ADVERTISEMENT

De subliniat că consultarea nu îl obligă pe consultant să urmeze opinia celor consultați, chiar dacă aceștia sunt unanimi asupra problemei.

Qatar, Turcia și Liban, gazdele liderilor Hamas

Dualitatea dintre Biroul Politic și Consiliul Shura se declină la nivel local, unde se împarte în patru ramuri: Gaza, Cisiordania, prizonierii din israel și diaspora palestiniană. Șeful Biroului Politic al Hamas din Cisiordania, Saleh Al-Arouri, a fost eliminat de Israel.

Biroul politic și aripa militară (Brigăzile Ezzedine al-Qassam) sunt principalele organe de conducere ale Hamas. O parte dintre membrii Biroului Politic sunt stabiliți în străinătate, în principal în Qatar, Turcia și Liban.

Acesta stabilește strategia generală a grupării islamiste, a cărei prioritate este de a pune capăt ocupației israeliene a teritoriilor ocupate (Cisiordania, Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza).

Ramura militară se ocupă de aspectele operaționale ale luptei armate împotriva statului evreu. Mohamed Deif este șeful Brigăzillor Ezzedine al-Qassam, în timp ce adjunct este Marwan Issa.

Atacurile din 7 noiembrie, linia roșie

Înființată în 1991, aripa militară a Hamas a planificat atacurile asupra Israelului la 7 octombrie. Deși aceste unități sunt oficial atașate la Biroul Politic, ele au libertate de acțiune, așa cum au demonstrat pregătirile pentru raidul terorist împotriva statului evreu.

Începând din 2003, după un val de atacuri sinucigașe care au ucis un număr mare de civili israelieni, Hamas este considerată o organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană, precum și de către statul evreu. Israelul a jurat să „anihileze” Hamas după atacul fără precedent din 7 octombrie, în care au fost ucise 1.140 de persoane, majoritatea civili.

Lista neagră a Israelului

Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic, s-a născut la 29 ianuarie 1963, în tabăra de refugiați Al-Shati, în Fâșia Gaza. Trăiește la Doha, în Qatar. A fost numit șef al guvernului din Gaza între 2007 și 2014. De asemenea, el a fost pentru o scurtă durată primnul ministru palestinian după victoria sa în alegerile legislative din 2006.

Yahya Sinwar, liderul Hamas în Gaza, s-a născut la 29 octombrie 1962 în Khan Yunis, în Fâșia Gaza. Locuiește în enclava palestiniană. Șef al Hamas în Gaza din 2017, Sinwar a petrecut 22 de ani în închisorile israeliene înainte de a fi eliberat în 2011, într-un schimb de 1.027 de prizonieri palestinieni cu soldatul israelian Gilad Shalit.

Khaled Mechaal, liderul Hamas responsabil cu diaspora palestiniană, s-a născut la 28 mai 1956, în Silwad, în Cisiordania. Trăiește la Doha, în Qatar. Șef al Biroului Politic timp de 21 de ani, (1996-2017), el nu a locuit niciodată în Fâșia Gaza. În 1997, a fost fost victima unei tentative de asasinat din partea serviciilor secrete din Iordania, ceea ce a provocat o gravă o gravă criză diplomatică cu statul evreu.

Saleh al-Arouri, liderul Hamas în Cisiordania, s-a născut la 19 august 1966 și a fost asasinat la 2 ianuarie 2024, în Beirut. Vicepreședinte al biroului politic al Hamas, el a a condus mai multe delegații importante din partea mișcării islamiste, la întâlniri în Iran și cu Hezbollah. Și-a stabilit reședința în Beirut, după ce părăsise Turcia.

Mohammed Deif, lider al brigăzilor Ezzedine al-Qassam, s-a născut la 12 august 1965, în tabăra de refugiați din Khan Yunis, în Fâșia Gaza, unde locuiește în prezent. Pe numele real Mohammed Diab, șef al ramurii armate a Hamas din iulie 2002, el a supraviețuit mai multor mai multe tentative de asasinat israeliene. Soția sa și doi dintre copiii săi au fost uciși de către de statul evreu în timpul războiului din 2014.

Marwan Issa, șef adjunct al Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, s-a născut în 1965 în tabăra de refugiați din Bureij, în Fâșia Gaza. Adjunct al lui Deif, a fost deținut de Israel în timpul primei Intifada (1987-1993), apoi de către Autoritatea palestiniană între anii 1997 și 2000. În prezent, el este reprezentant al Ezzedine al-Qassam în biroul politic al Hamas.

ADVERTISEMENT