Life

55 de ani de la decesul lui Tudor Arghezi. Care era, de fapt, numele real al marelui poet

Pe 14 iulie se împlinesc 55 de ani de la decesul lui Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanți scriitori români. Care era, de fapt, numele real al marelui poet?
14.07.2022 | 08:03
55 de ani de la decesul lui Tudor Arghezi Care era de fapt numele real al marelui poet
Se împlinesc 55 de ani de la decesul lui Tudor Arghezi. Care era numele real al marelui poet
ADVERTISEMENT

Tudor Arghezi a fost unul dintre cei mai mari scriitori români, iar pe 14 iulie 2022 se împlinesc 55 de ani de la moartea sa. Puțini știu care era, de fapt, numele real al marelui poet.

Ce a mai scris Arghezi în afară de consacratele sale poezii

Născut pe 21 mai 1880 la București, Tudor Arghezi an fost un poet, prozator și gazetar român, cunoscut pentru contribuția sa semnificativă la dezvoltarea liricii românești.

ADVERTISEMENT

Opera sa poetică este vastă și originală. De altfel, unele dintre poeziile sale fac parte din programa pentru Bacalaureat la Limba și Literatura Română. 

Primul său volum de poezii a apărut atunci când scriitorul avea 47 de ani, în 1927. Este vorba despre volumul “Cuvinte potrivite”.

ADVERTISEMENT

În 1931 a publicat un alt volum important de poezii, “Flori de mucigai”, inspirat din perioada pe care a petrecut-o închis la penitenciarul Văcărești. Și volumul “Poarta neagră” (1930) este legat de perioada de detenție.

În afară de cunoscutele sale poezii, Tudor Arghezi a publicat și alte lucrări importante. Printre acestea se numără romanele “Cimitirul Buna-Vestire” (1934) și “Lina” (1942). Acesta din urmă este, de fapt, un lung poem în proză.

ADVERTISEMENT

Tudor Arghezi a fost și gazetar în timpul vieții. La doar 16 ani și-a făcut debutul publicistic în “Liga ortodoxă” a lui Alexandru Macedonski.

Până în anul 1910, atunci când a a început să editeze și să conducă reviste sau ziare, poetul a publicat la mai multe periodice ale vremii, cum ar fi “Revista modernă”, “Viața nouă”, “Facla” sau “Viața românească”.

ADVERTISEMENT

În 1936 a primit un premiu pentru activitatea sa remarcabilă în literatură, alături de George Bacovia. De asemenea, a primit și Premiul Național de Poezie în 1946. În 1955 a fost ales membru al Academiei Române și a primit numeroase titluri și premii.

În 1965 a primit Premiul Internațional Johann Gottfried von Herder, acordat de Universitatea din Viena. În același an a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură. Filologul italian Angelo Monteverdi este cel din partea căruia a venit nominalizarea.

Cum îl chema, de fapt, pe Tudor Arghezi

Deși a rămas unul dintre cei mai mari și apreciați poeți români, nu mulți știu cum îl chema, în realitate, pe Tudor Arghezi.

Numele real al scriitorului era Ion Nae Theodorescu.

În 1896, Arghezi a publicat versuri în “Liga ortodoxă” folosind pseudonimul Ion Theo. De altfel, între 1897 și 1899 a publicat versuri și poeme la “Revista Modernă” și “Viața nouă”, semnate inițial cu pseudonimul Ion Th. Arghezi.

Pseudonimul Arghezi provine din Argesis, vechiul nume al Argeșului, după cum a explicat însuși scriitorul.

În “Istoria literaturii române între cele două războaie mondiale”, criticul literar Ovid S. Crohmălniceanu a oferit o altă explicație în legătură cu pseudonimul marelui poet. Potrivit studiului, pseudonimul al proveni din unirea numelor a doi eretici celebri, Arie și Geza.

Există și o a treia ipoteză privind pseudonimul pe care poetul l-a folosit de-a lungul vieții. Acesta ar proveni, de fapt, de la numele adevăratei mame a poetului, Ergézi Rozália, despre care se spune că i-a fost bonă.

De ce s-a călugărit poetul

La doar 19 ani, Tudor Arghezi a trăit o mare dramă a vieții sale. Se spune că femeia de care era îndrăgostit atunci a murit, iar tânărul poet a încercat să-și caute alinarea și s-a îndreptat către Dumnezeu.

Tudor Arghezi s-a călugărit la Mănăstirea Cernica, între anii 1900 – 1904, sub numele Iosif. Cu toate acestea, poetul a recunoscut că nu a fost foarte atras de călugărie și că a făcut această alegere mai mult din comoditate. Unul dintre unchii săi era Bisericii Ortodoxe Române.

În plus, Arghezi a parodiat lumea monahală în romanul său, “Cimitirul Buna Vestire”.

Scriitorul a avut o aventură cu profesoara Constanța Zissu, care a rămas însărcinată. Aceasta a fost nevoită să se refugieze la Paris pentru a ascunde sarcina.

În 1905, femeia l-a adus pe lume pe Eliazar Lotar, primul copil al lui Tudor Arghezi. După ce a renunțat la călugărie, Arghezi a plecat și el la Paris, acolo unde era fiul său.

Tudor Arghezi s-a căsătorit cu Paraschiva Burda la 5 noiembrie 1915.

Marele poet s-a stins din viață pe 14 iulie 1967, la vârsta de 87 de ani, fiind înmormântat în grădina casei din strada Mărțișor, alături de soția sa. În 1974, locuința sa a devenit Casă Memorială, conform dorinței din testamentul lui Arghezi.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie