Fotbal international

8 mai – 13 ani de când a început rivalitatea Mourinho – Guardiola! Pep i-a dat o nouă lovitură lui “The Special One”

08.05.2021 | 14:54
8 mai  13 ani de cand a inceput rivalitatea Mourinho  Guardiola Pep ia dat o noua lovitura lui The Special One
ADVERTISEMENT

Apropiaţi la mijlocul anilor ’90, când Jose Mourinho era translatorul lui Bobby Robson la Barcelona şi Pep Guardiola era vedetă pe “Camp Nou”, cei doi au dezvoltat o rivalitate istorică în ultimii ani. Marţi, de la distanţă, s-a scris un nou episod, unul în care antrenorul iberic a ieşit din nou câştigător.

Rivalitatea dintre Jose Mourinho şi Pep Guardiola a ţinut primele pagini ale ziarelor din Europa în ultimul deceniu, însă puţini ştiu că totul a început în primăvara lui 2008. Din acel moment, “The Special One” i-a purtat pică fostului fotbalistului şi a încercat mereu să-l învingă.

ADVERTISEMENT

Cum a început rivalitatea dintre Mourinho şi Guardiola. Episodul Barcelona 2008

În primăvara lui 2008, Joan Laporta căuta viitorul antrenor al Barcelonei. Contractul lui Frank Rijkaard expira la finalul sezonului, iar conducerea nu era dispusă să-i ofere prelungirea. Pe lista catalanilor a apărut numele lui Jose Mourinho, liber de contract după ce plecase de la Chelsea.

Cele două părţi s-au întâlnit, au discutat, însă nu a mai fost făcută nicio altă mişcare. Pe 8 mai 2008, Joan Laporta anunţa că Pep Guardiola va fi promovat de la echipa a doua şi o va antrena pe Barcelona. O lună mai târziu, pe 2 iunie 2008, Jose Mourinho semna cu Inter.

ADVERTISEMENT

În cei 13 ani trecuţi de la acel moment, Jose Mourinho şi Joan Laporta au oferit puţine detalii despre ce s-a întâmplat în primăvara lui 2008. “Mourinho este cule (n.r. fan al Barcelonei) şi îşi dorea să antreneze echipa, dar era imposibil. Deja luasem decizia ca Pep să vină”, spunea Joan Laporta într-un interviu din 2013.

Patru ani mai târziu, într-un interviu pentru Telefoot, Jose Mourinho a lăsat să se înţeleagă că povestea ar fi cu totul alta. “Poate că într-o zi o să dezvălui adevărul, dar nu acum. Sunt lucruri din cariera mea pe care vreau să le ţin pentru mine. Poate o să spun totul când o să fiu bătrân”, a fost replica portughezului.

ADVERTISEMENT

4 mai 2021 – Pep Guardiola merge în finala Ligii Campionilor, Jose Mourinho se întoarce în Serie A

4 mai 2021 a fost o zi în care Pep Guardiola şi Jose Mourinho au fost din nou principalele subiecte în fotbalul european. La mijlocul zilei, AS Roma anunţa că “The Special One” va fi noul antrenor al echipei din sezonul 2021-2022, astfel că portughezul se întorcea în Serie A după 11 ani.

Seara, Manchester City câştiga şi returul cu PSG, scor 2-0, iar Pep Guardiola bifa a treia finală a Ligii Campionilor din carieră. Ultima, în urmă cu 10 ani, i-a adus al doilea trofeu Champions League din palmares, după o victorie cu Manchester United pe “Wembley”.

ADVERTISEMENT

Pep Guardiola, aproape de încă o triplă. Jose Mourinho, mandat dezastruos la Tottenham

Sezonul 2020-2021 este unul pe care Jose Mourinho vrea să-l uite cât mai repede. Demis de Tottenham pe 19 aprilie, “The Special One” a încheiat mandatul la Spurs fără vreun trofeu, o bornă neagră pe care nu o mai atinsese în ultimii 19 ani. Demiterea a venit cu doar câteva zile înainte ca Tottenham s-o întâlnească pe Manchester City în finala Cupei Ligii Angliei, trofeu care a ajuns în poseseia lui Pep Guardiola.

De cealaltă parte, Pep Guardiola are un nou sezon de vis. A câştigat Cupa Ligii Angliei, se pregăteşte să cucerească un nou titlu în Premier League, al treilea din palmares, iar pe 29 mai va juca finala Ligii Campionilor. În plus, la ultima întâlnire directă cu Jose Mourinho, Manchester City a învins-o clar pe Tottenham, scor 3-0.

Cele mai importante momente din rivalitatea Jose Mourinho – Pep Guardiola

28 aprilie 2010 – Barcelona o învinge pe Inter, scor 1-0, în manşa retur a semifinalelor Ligii Campionilor, dar echipa lui Jose Mourinho obţine biletele pentru finală cu ajutorul victoriei de pe “San Siro”, scor 3-1. Portughezul sărbătoreşte calificarea pe “Camp Nou” sub ochii marelui rival.

29 noiembrie 2010 – Real Madrid, noua echipă a lui Jose Mourinho, este umilită de Barcelona, scor 0-5, pe “Camp Nou”, iar Pep Guardiola îi administrează rivalului una dintre cele mai drastice înfrângeri.

17 august 2011 – Barcelona câştiga manşa retur a Supercupei Spaniei, 3-2 cu Real Madrid, şi obţinea trofeul. Pe finalul meciului, jucătorii celor două echipe au sărit la bătaie după un fault dur al lui Marcelo, iar Jose Mourinho îi înfigea degetul în ochi lui Tito Vilanova, secundul lui Pep Guardiola.

30 august 2013 – După un an sabatic, Pep Guardiola devenise antrenorul lui Bayern Munchen, în timp ce Jose Mourinho se întorsese la Chelsea. Cele două echipe s-au duelat pentru Supercupa Europei, iar echipa ibericului se impunea la loviturile de departajare.

2016 – Pe 1 februarie, Pep Guardiola semna contractul cu Manchester City. Aproape patru luni mai târziu, Jose Mourinho era anunţat drept noul antrenor al lui Manchester United.

10 septembrie 2016 – Manchester City câştigă, scor 2-1, derby-ul cu Manchester United, iar Pep Guardiola obţine prima victorie în Anglia împotriva marelui rival.

24 mai 2017 – Manchester United câştigă Europa League, iar Jose Mourinho termină primul sezon la conducerea “diavolilor” cu trei trofee în palmares. Pe lângă succesul european, portughezul mai triumfa în Supercupa Angliei şi în Cupa Ligii Angliei. De cealaltă parte, Pep Guardiola încheia primul sezon în Anglia fără trofeu.

ADVERTISEMENT