News

A căzut în apă cu tot cu cruce. Scene amuzante cu un preot român, de Bobotează

Momente amuzante de Bobotează, într-o comunitate românească din Italia, unde un preot s-a dezechilibrat și a căzut în mare.
07.01.2023 | 15:14
A cazut in apa cu tot cu cruce Scene amuzante cu un preot roman de Boboteaza
Un preot român din Italia a căzut în mare, după ce a aruncat crucea, de Bobotează / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / ziare.com
ADVERTISEMENT

Un preot român ortodox a oferit imaginile zilei, după ce s-a prăbușit în mare, la câteva secunde după ce a aruncat crucea, conform tradiției de Bobotează.

Preotul a căzut în apă după ce a aruncat crucea

Întâmplarea a avut loc în localitatea Torvaianica, în apropiere de Roma, pe data de 6 decembrie. Mai mulți credincioși s-au strâns pe malul Mării Tireniene, iar câțiva, mai tineri, s-au aventurat în apele reci pentru a scoate crucea. În acest timp, alții filmau momentul cu telefonul mobil.

ADVERTISEMENT

La un moment dat, în imagini apar patru preoți care urcă pe un podium improvizat deasupra mării, iar unul dintre ei aruncă în larg crucea, îndemnându-i pe cei din fața lui să meargă s-o recupereze.

Câteva secunde mai târziu, preotul s-a dezechilibrat, a alunecat de pe doc și s-a prăbușit de la câțiva metri, direct în apele mării, scrie Ziare.com.

ADVERTISEMENT

După momente de uluială, cei prezenți au izbucnit în râs, după ce și-au dat seama că slujitorul bisericii este viu și nevătămat.

Ce semnifică aruncatul crucii în apă, de Bobotează

Aruncatul crucii în apă este unul dintre ritualurile cele mai importante de Bobotează, în religia ortodoxă.

ADVERTISEMENT

Potrivit tradiției, în timpul sărbătorii Botezului Domnului, se sfințesc apele, femeile își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul iar băieți se întrec în mare sau în râu pentru a ajunge la crucea aruncată de un preot. Câștigătorul primește apoi binecuvântarea părintelui și se considera că va avea noroc tot anul.

Obiceiul este unul străvechi, iar cu sute de ani în urmă, cel care aducea crucea la mal primea daruri chiar de la domnitorul țării.

ADVERTISEMENT

Femeile obișnuiau să ducă bărbații la rău, cu forța

Tot un obicei legat de apă este și ”iordănitul” femeilor, care se practică din ce în ce mai puțin la satele din nordul țării.

Astfel, în noaptea de Bobotează, mai multe femei se adunau la una dintre ele acasă și petreceau toată noaptea. După asta, spre dimineață, ele plecau pe drum și dacă găseau un bărbat singur îl luau la râu și îl aruncau în apă.

În alte regiuni, tinerele neveste erau udate cu apă rece din fântână sau din rău, considerându-se astfel că au fost acceptate în comunitate de soțiile cu mai multă experiență.

ADVERTISEMENT
Tags: