News

A dispărut unul dintre cei mai importanţi bancheri din China. Creşte frica de o nouă opresiune a partidului împotriva afaceriştilor

O nouă dispariţie misterioasă în China, unul dintre cei mai faimoşi brokeri de investiţii din ţară este de negăsit de câteva zile.
17.02.2023 | 13:31
A disparut unul dintre cei mai importanti bancheri din China Creste frica de o noua opresiune a partidului impotriva afaceristilor
Bao Fan a dispărut Foto: South China Morning Post
ADVERTISEMENT

Bao Fan, unul dintre cei mai importanți bancheri de investiții din China și director al China R. Holdings, a dispărut, a transmis vineri compania sa. Potrivit unui comunicat oficial, nimeni nu l-a mai putut contacta pe influentul om de afaceri în ultimele zile.

Bao Fan a lucrat la Morgan Stanley şi Credit Suisse

Bao este un broker de top din China, în portofoliul căruia se află clienţi clienți foarte importanţi, precum cunoscutele companii Didi și Meituan, din domeniul tehnologiei. Anunțul firmei sale a reînnoit îngrijorările cu privire la o posibilă represiune a Beijingului împotriva liderilor din afaceri și industria tehnologică.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, acțiunile China Renaissance au scăzut vineri la tranzacționarea de la Bursa din Hong Kong, după ce compania a transmis într-o notificare către bursă că “nu poate lua legătura cu Bao Fan”. În prezent nu există informații care să indice că indisponibilitatea Bao este legată de afacerile și/sau operațiunile grupului.

În comunicatul transmis, compania nu a precizat cu exactitate de cât timp nu a avut contact cu directorul său executiv. Bao, care este atât președinte, cât și CEO, a fondat China Renaissance în 2005 ca o firmă de consultanță în investiții de tip boutique.

ADVERTISEMENT

De atunci, China R. Holdings a devenit una dintre cele mai importante instituții financiare din China – executând tranzacții și fuziuni ale mai multor companii de tehnologie din țară. Între altele, a fost consilier pentru ofertele publice inițiale ale JD.com și Kuashu, precum și pentru listarea companiei Didi la Bursa de Valori din New York, în 2021.

În ultimii ani, aproape zece miliardari chinezi au dispărut pentru perioade de timp după ce au intrat în diverse tipuri de conflicte cu Partidul Comunist, aminteşte BBC. În mai multe cazuri, aceștia au fost suspectați de acte de corupție sau sustragerea de la plata taxelor.

ADVERTISEMENT

Dispariţiile notabile o includ pe cea a fondatorului grupului Fosun, Guo Guangchang, care a fost numit Warren Buffet al Chinei, care a dispărut timp de câteva zile în 2015. De asemenea, omul de afaceri chinezo-canadian Xiao Jianhua a fost răpit și el, în 2017. El era unul dintre cei mai bogați oameni din China, iar anul trecut a fost băgat la închisoare pentru corupție.

La sfârșitul anului 2020, fondatorul Alibaba, Jack Ma, a dispărut și el timp de trei luni, după ce a făcut comentarii critice la adresa autorităților de reglementare a pieței. La acel moment el trebuia să-și listeze public firma de plăți digitale Ant Financial – ceea ce, cel mai probabil, l-ar fi făcut cel mai bogat om din China.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-l priveşte pe Bao Fan, el este văzut ca un titan în industria tehnologică din China, având în vedere multe dintre tranzacțiile care au modelat economia de consum online. Înainte de a fonda China Renaissance, el lucrase la Morgan Stanley și Credit Suisse. Compania sa s-a aflat în spatele unor tranzacții de referință, inclusiv investiția strategică a Tencent în JD.com și fuziunile dintre jucătorii importanți Didi și Kuaidi, site-urile de publicitate 58.com și Ganji și giganții livrărilor de alimente Meituan și Dianping.

ADVERTISEMENT
Tags: