News

Aplicațiile pe care trebuie să le ștergi de urgență de pe telefon. Milioane de utilizatori Android ar putea avea dispozitivele virusate

Aplicaţii aparent sigure pe care le aveţi instalate în telefon vă pot afecta iremediabil dispozitivul şi vă pot compromite confidenţialitatea.
12.02.2023 | 10:01
Aplicatiile pe care trebuie sa le stergi de urgenta de pe telefon Milioane de utilizatori Android ar putea avea dispozitivele virusate
Aplicaţii periculoase pentru Android, aveţi grijă ce descărcaţi pe telefon
ADVERTISEMENT

Pe măsură ce programele malware sunt dezvoltate într-un ritm din ce în ce mai intens şi devin tot mai problematice pentru toate tipurile de device-uri, este mai important ca niciodată să vă asigurați că aplicațiile pe care le descărcați nu reprezintă o amenințare pentru dumneavoastră sau dispozitivul dumneavoastră.

Aplicaţii care vă fură datele şi vă accesează fotografiile

Google elimină periodic din Magazinul Play o mulțime de adware și aplicații spion, dar cum rămâne cu unele dintre cele mai populare aplicații care nu sunt malware în sine, dar care pot fi totuși un coșmar major când vine vorba de confidențialitate?

ADVERTISEMENT

Iată care sunt cele mai periculoase aplicații pentru Android, de care să vă țineți departe dacă vă prețuiți confidențialitatea. Google Play este un loc ideal pentru a descoperi aplicații noi interesante, dar este important să fiți precauți înainte de a le descărca, din cauza potențialelor implicații de securitate. Chiar și aplicațiile vechi pot deveni un coșmar de confidențialitate dacă nu sunteţi atent. Unele aplicații pot colecta date din telefon și le pot partaja cu agenții de publicitate sau diverşi terți.

1.UC Browser

Dezvoltat de UCWeb, o subsidiară a gigantului tehnologic chinez Alibaba, UC Browser este unul dintre cele mai descărcate browsere web de pe Android. Cu toate acestea, analiștii de securitate cibernetică spun că nu oferă o protecție adecvată pentru transmiterea datelor, ceea ce poate pune datele tale personale în pericol de interceptare de către hackeri și agențiile de informații. Potrivit cercetătorilor, browserul folosește o criptare slabă și, uneori, nicio criptare. Acest lucru o face o aplicație periculoasă și nesigură, care ar trebui eliminată de pe telefon cât mai curând posibil.

ADVERTISEMENT

2.Truecheller

Truecaller este cel mai popular software din lume de identificare a apelantului și este una dintre cele mai faimoase aplicații atât pentru Android, cât și pentru iOS. Îți încarcă întreaga listă de contacte pe serverele sale, inclusiv nume, numere de telefon, adrese de e-mail și chiar informații despre locație pentru unii utilizatori. Deși acest lucru ajută aplicația să identifice mai bine persoanele care vă sună, este un coșmar de confidențialitate pentru persoanele de contact care nu s-au înscris pentru a-și stoca informațiile pe servere terțe.

3. CLEANit

CLEANit pretinde a fi un instrument de curățare a fișierelor nedorite, care are milioane de descărcări pe Magazinul Play. Nu numai că aplicația necesită o mulțime de permisiuni, dar face și reclamă pentru servicii care sunt nesigure pe dispozitivele moderne Android. De fapt, unele dintre ele îți pot afecta chiar și telefonul. Printre exemple, amintim că ștergerea memoriei cache va încetini telefonul atunci când trebuie restartat sau că dezactivarea aplicațiilor de fundal nu are un impact real asupra duratei de viață a bateriei.

ADVERTISEMENT

4. Dolphin Browser

Dolphin Browser este o altă aplicație extrem de populară, care promite multe, dar oferă foarte puțin. Acesta este un browser activat pentru flash care este un coșmar ce vă urmăreşte și ar trebui eliminat imediat. Conform numeroaselor rapoarte din ultimii ani, Dolphin nu numai că vă salvează sesiunile de navigare incognito, dar vă arată și adresa IP inițială chiar și atunci când utilizați un VPN.

5. SuperVPN Free VPN Client

Cu peste 100 de milioane de instalări, SuperVPN este una dintre cele mai populare aplicații VPN de pe Android. Cu toate acestea, la începutul lui 2021, analiștii de securitate cibernetică au spus că aplicația are vulnerabilități critice care ar putea permite hackerilor să efectueze atacuri MitM (Man-in-the-Middle), potențial furând informații personale, inclusiv detalii despre cardul de credit, fotografii și chaturi private.

ADVERTISEMENT

Alte aplicaţii periculoase pentru dispozitivele dumneavoastră sunt considerate Virus Cleaner – Antivirus Free și Phone Cleaner by Super Cleaner Studio, Super Clean – Cleaning Master sau Bluetooth Auto Connect, Bluetooth App Sender, Driver: Bluetooth, Wi-Fi, USB, Mobile.

ADVERTISEMENT
Tags: