News

A doua dezbatere republicană, moderată de o jurnalistă celebră. Ce legături are cu George W. Bush

Dana Perino este jurnalistă la Fox News. Fost purtător de cuvânt în timpul administrației George W. Bush, nu l-a intervievat niciodată pe Donald Trump
25.09.2023 | 19:29
A doua dezbatere republicana moderata de o jurnalista celebra Ce legaturi are cu George W Bush
Dana Perino este unul dinre puținii jurnaliști Fox News care nu l-au intervievat niciodată pe Donald Trump Sursa foto: The New York Times / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dana Perino va modera următoarea dezbatere republicană. Ea a reușit să se avanseze la Fox News fără a-l adula pe Donald Trump. În 2008, când Perino era purtător de cuvânt la Casa Albă pentru președintele George W. Bush, a fost lovită în față cu un microfon în timpul încăierării care a izbucnit după ce un jurnalist a aruncat cu pantofii în George W. Bush.

Cine este jurnalista care moderează a doua dezbatere a republicanilor?

“Am avut un ochi vânăt timp de șase săptămâni”, a povestit Perino, acum realizator de emisiuni la Fox News, într-un interviu pentru The New York Times. Acest tip de scandal – și cei aproape doi ani pe care i-a petrecut răspunzând la întrebările reporterilor în sala de conferințe a Casei Albe – ar putea fi o bună pregătire pentru următoarea ei provocare: moderarea dezbaterii prezidențiale republicane de miercuri din Simi Valley, California.

ADVERTISEMENT

Va fi cel mai important moment pentru Perino la Fox News de când a devenit coprezentatoarea emisiunii “The Five” în 2011. Jurnalista este cunoscută pentru faptul că nu este la fel de agresivă sau partizană ca mulți dintre colegii ei.

Dana Perino, în vârstă de 51 de ani, și-a petrecut o bună parte din ultimul deceniu într-o televiziune în care loialitatea față de fostul președinte Donald J. Trump este secretul atât pentru ratinguri ridicate, cât și pentru avansarea în carieră.

ADVERTISEMENT

Dana Perino, care este și coprezentatoare a emisiunii matinale “America’s Newsroom”, este unul dintre relativ puținii colaboratori ai Casei Albe care au făcut saltul de la politică la prezentator de știri. Jurnalista spune că și-a modelat tranziția după alți doi foști membri ai personalului din Aripa de Vest care au făcut această trecere – George Stephanopoulos, prezentatorul ABC News care a fost directorul de comunicare al lui Bill Clinton, și Diane Sawyer, tot de la ABC, care a fost asistenta lui Richard Nixon.

Actualii și foștii colegi au spus că ea a reușit să persevereze la Fox nefiind nici o supusă a lui Trump, nici un critic feroce. În timpul discuțiilor zgomotoase de la “The Five”, ea poate fi văzută adesea evitând disputele, afișând un zâmbet complice în timp ce coprezentatorii ei îi ironizează pe antagoniștii liberali ai lui Trump. Și nu simte nevoia să rostească monologurile pro-Trump pe care alte gazde conservatoare le-au transformat într-un element de bază al programelor lor.

ADVERTISEMENT

Nu l-a intervievat niciodată pe Donald Trump

Dana Perino este unul dintre puținii jurnaliști Fox care nu l-au intervievat niciodată pe Trump. Și nu pare deosebit de dornică să o facă. Atunci când Dominion Voting Systems a dat în judecată Fox News pentru promovarea teoriilor conspirației legate de înfrângerea lui Trump în 2020, unele dintre mesajele Danei Perino către colegii ei au devenit publice, dezvăluind cât de puțin preț punea pe fostul președinte și pe afirmațiile sale potrivit cărora o fraudă electorală extinsă l-a costat alegerile.

Ea a spus acest lucru și în direct și i-a spus lui Fratto, care reprezenta Dominion la acea vreme, într-un schimb de mesaje, cum a fost amenințată. “Cei de la Maga mă zdrobesc pentru asta”, a scris ea, “și chiar am primit amenințări cu moartea acum”.

ADVERTISEMENT

Întrebată săptămâna trecută dacă ar prefera ca Trump să participe la dezbaterea din această săptămână – fostul președinte va lipsi, așa cum a făcut și la dezbaterea de luna trecută din Milwaukee – Perino nu deborda de entuziasm.

“Sigur”, a spus ea. Dacă ar fi consilier al lui Trump, a mai spus ea, l-ar încuraja să meargă. Dar Perino a mai spus că în opinia sa absența lui le oferă rivalilor săi oportunități de a se face remarcați în moduri care le-au scăpat până acum.

Jurnalista a mai declarat că ea crede că ultima dezbatere, care a fost găzduită de colegii ei de la Fox News, Bret Baier și Martha MacCallum, nu a fost deosebit de reușită pentru candidați, deoarece aceștia au petrecut mult timp întrerupându-se reciproc. “Candidații au luat decizia de a încălca regulile și de a vorbi unul peste altul”, a spus ea.

Nu se va sfii să îi întrerupă dacă și ei vor face același lucru, a spus ea. Și nu se teme să joace rolul de învățătoare dacă este nevoie. “Sunt fericită să fiu așa”, a spus ea, adăugând că speră că nu va fi necesar. “Cred că nici ei nu ar trebui să vrea asta (să fie întrerupți n.r.) pentru că nu i-a ajutat. Dacă vă gândiți la acea dezbatere, nu a existat un consens cu privire la cine a câștigat.”

A ajuns la Casa Albă în 2006

Revenirea Danei Perino ca prezentatoare de știri a readus-o acolo unde și-a început cariera imediat după terminarea facultății. După ce a lucrat ca DJ în tura de noapte la un post de muzică country din Pueblo, Colorado, a absolvit University of Southern Colorado și s-a mutat în Midwest, obținând în cele din urmă un post de reporter la un post de televiziune din Champaign, Illinois.

A decis că o viață de relatare a știrilor locale – parade de sărbători, ședințe ale administrației municipale – nu era pentru ea. “Nu vedeam cum ai putea avansa rapid. Și aveam o ambiție”, a explicat ea. Când a părăsit știrile locale, a spus ea, a crezut că acela va fi sfârșitul perioadei sale în domeniul știrilor de televiziune. “Chiar m-am gândit că dacă fac asta nu voi mai lucra niciodată în televiziune.”

Primul ei loc de muncă important la Casa Albă condusă Bush a venit în 2006, când, după ce a ocupat o serie de posturi în domeniul comunicării în tot Washingtonul, a fost angajată la 34 de ani ca adjunct al purtătorului de cuvânt, care era la acea vreme Tony Snow, fost prezentator al emisiunii “Fox News Sunday”. Acesta a demisionat în 2007, după ce a fost diagnosticat cu cancer de colon. Bush a numit-o pe Dana Perino purtător de cuvânt.

Dezbatere cu miză mare pentru Ron DeSantis

Dezbaterea de miercuri reprezintă un moment important pentru guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, pe fondul scăderii în sondaje. Un sondaj CNN/Universitatea din New Hampshire a arătat că guvernatorul a scăzut cu 13 puncte în statul New Hampshire, rămânând în urma candidaților Vivek Ramaswamy, Nikki Haley și Chris Christie, relatează The Hill.

Dar o prestație exemplară la dezbaterea din această săptămână are ar putea să-i dea lui DeSantis impulsul atât de necesar în sondaje pe care Ramaswamy și Haley l-au văzut după prestația lor la prima dezbatere de luna trecută.

Trump nu va participa la dezbatere și, în schimb, se va adresa muncitorilor auto în grevă din Michigan, într-un efort de a pune în umbră dezbaterea. Fostul președinte a lipsit și de la prima dezbatere de luna trecută, alegând în schimb să acorde un interviu fostului prezentator Fox News Tucker Carlson.

Mișcarea a permis celorlalți candidați să atragă lumina reflectoarelor fără a fi în umbra lui Trump. Mulți au prezis că DeSantis va fi ținta principală pe scenă, dar, în schimb, Ramaswamy și Haley au adunat cele mai multe discuții după dezbatere.

A doua dezbatere vine în condițiile în care Trump continuă să-i eclipseze pe ceilalți în sondaje. Între timp, unii alți candidați, inclusiv Ramaswamy și Haley, au înregistrat creșteri.

ADVERTISEMENT