News

A fost creat plasticul cu adevărat compostabil. Cum ar putea revoluționa viitorul reciclării

Plasticul compostabil în adevăratul sens al cuvântului ar putea transforma viitorul reciclării.
12.06.2021 | 16:00
A fost creat plasticul cu adevarat compostabil Cum ar putea revolutiona viitorul reciclarii
ADVERTISEMENT

Dacă ești în căutare de plastic compostabil, ai șanse foarte mari ca variantele acestui material disponibile deja în comerț să te dezamăgească.

Majoritatea plasticului compostabil nu se va transforma așa cum îți dorești, folosit într-un recipient special pentru compost din propria gospodărie.

ADVERTISEMENT

În plus, chiar și într-o facilitate de compostare industrială, procesul de transformare a plasticului este unul de lungă durată. Din această cauză, majoritatea facilităților de acest fel refuză să proceseze plasticul așa-zis compostabil.

Astfel, din păcate, majoritatea tacâmurilor sau paharelor realizate din acest fel de plastic ajung tot la groapa de gunoi. Acolo, durata de viață a acestora e similară cu a plasticului de zi cu zi.

ADVERTISEMENT

Un start-up din San Francisco lucrează la un bioplastic care se degradează diferit, astfel că poate fi compostat și acasă.

Noul plastic compostabil este dezintegrat de la interior către exterior

”Ceea ce facem noi este să dezintegrăm aceste materiale dinspre interior spre exterior, invers față de modul de lucru dintr-o facilitate de compostare”, declară Aaron Hall, fondatorul companiei Intropic Materials.

ADVERTISEMENT

De regulă, microbii folosesc enzime pentru a distruge încet plasticul biodegradabil. În cazul noului material, enzimele sunt integrate direct în plastic.

Atunci când materialul e gata să fie aruncat, cu ajutorul combinației potrivite de căldură și apă, aceste enzime sunt activate. Enzimele integrate reușesc să distrugă plasticul mult mai eficient, trecând de la un lanț polimeric la altul, în loc să distrugă polimerii aleator.

ADVERTISEMENT

Materialul poate fi dezintegrat în câteva zile sau săptămâni, în funcție de tipul de plastic și de temperatura compostului.

Alte plastice biodegradabile au nevoie de luni întregi pentru a se dezintegra, iar asta într-o facilitate industrială. Viteza noului proces de degradare ar putea schimba opinia procesatorilor industriali de compost.

Deoarece materialul poate fi compostat cu adevărat chiar și acasă, devine mult mai probabil ca aceasta să îi fie soarta și nu să ajungă la gunoi.

Acest plastic se dezintegrează în apă fierbinte, iar deoarece se degradează în monomeri, ”cărămizile” care stau la baza materialului, ar putea fi și reciclat în loc de a fi compostat, notează fastcompany.com.

Compania lui Hall a reușit să demonstreze că plasticul creat este compostabil, iar următorul pas este să realizeze același proces și în condiții reale de utilizare.

ADVERTISEMENT