News

A intrat pe contul de Facebook al unui prieten și a scris că este homosexual. Ce daune trebuie să plătească acum

Un tânăr din Sebeș a accesat contul de Facebook ak unui prieten și a scris că este homosexual. FANATIK vă spune ce daune trebuie să plătească acum
10.09.2021 | 11:10
A intrat pe contul de Facebook al unui prieten si a scris ca este homosexual Ce daune trebuie sa plateasca acum
ADVERTISEMENT

Tânărul a fost condamnat anterior, în 2018, pentru pentru săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic și alterarea integrității datelor informatice.

Fiind minor, acesta a primit pedeapsa măsurii educative neprivativă de libertate a supravegherii pe o durată de 6 luni. Victima sa a cerut, însă, daune morale.

ADVERTISEMENT

A intrat pe contul de Facebook al unui prieten și a scris că este homosexual. Ce daune trebuie să plătească acum

Dosarul civil prin care victima cere daune morale se află în prezent pe rolul instanțelor. Omul a cerut daune în valoare de 30.000 de lei.

Procurorii au reținut în rechizitoriu că inculpatul a accesat contul de Facebook al fostului său prieten pentru o perioadă de trei săptămâni.

ADVERTISEMENT

Acesta a folosit imaginii din telefonul mobil și a postat comentarii false cu privire la orientarea sexuală a victimei. În plus, potrivit oamenilor legii, au fost folosite cuvinte și expresii jignitoare și denigratoare.

„Toate aceste acțiuni ale pârâtului i-au creat reclamantului o stare de disconfort psihic, acesta refuzând să mai iasă din casă, să socializeze cu membrii familiei și cu alte persoane din anturajul său. De asemenea, a avut probleme și de reintegrare în colectivitate, la liceu, acesta având mult timp convingerea că nu este acceptat și toată lumea din jur discută despre cele postate de către pârât,” se arată în acțiunea civilă, potrivit Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Judecătorii de la Tribunalul Alba au fost de părere că probele prezentate în dosar sunt suficiente pentru tragerea la răspundere civilă a inculpatului.

Ce au hotărât judecătorii

Magistrații i-au dat câștig de cauză victimei. Ei l-au obligat pe acuzat la plata unor daune morale în valoare de 5.000 de lei.

ADVERTISEMENT

„Prin fapta sa, pârâtul a adus atingere onoarei și reputației în ceea ce privește persoana reclamantului, acesta postând pe contul reclamantului diverse fotografii din galeria telefonului și făcând remarci tendențioase cu privire la orientarea sa sexuală. Prin faptele sale, care au constat în mai multe acte materiale săvârșite în decurs de trei săptămâni, a adus prejudicii de imagine reclamantului,” se arată în decizia judetătorilor.

„Acestea s-au manifestat prin autoizolare, lipsă de comunicare, lipsă de integrare în colectivitate pe considerentul că toată lumea din jur, și mai ales prietenii, discută despre persoana sa, despre cele postate, fapt rezultat din rechizitoriul Parchetului dar și din probatoriul testimonial administrat,” au mai motivat aceștia.

Decizia este a instanței de fond. Acesta a fost atacată cu apel, iar dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, unde se va pronunța decizia definitivă.

ADVERTISEMENT
Tags: