News

A murit cu zile! Mama ei a refuzat să îşi dea acordul pentru operaţie. Poliţia a deschis o anchetă

Poliția din Vaslui a deschis o anchetă în cazul unei tinere cu dizabilități, în vârstă de 26 de ani, care s-a stins din viață după ce mama ei nu și-a dat acordul pentru o operație de urgență.
14.01.2022 | 16:09
A murit cu zile Mama ei a refuzat sa isi dea acordul pentru operatie Politia a deschis o ancheta
ADVERTISEMENT

Sfârșit tragic pentru o tânără cu dizabilități din Vaslui. Fata în vârstă de 26 de ani a murit în această săptămână, la Spitalul de Urgență Vaslui, după ce mama ei nu și-ar fi dat acordul pentru tratament și operație.

Totul s-a produs după ce la sfârşitul săptămânii trecute, tânăra s-a prezentat cu mama ei la unitatea medicală, acuzând dureri abdominale puternice.

ADVERTISEMENT

Tânăra, externată cu acordul mamei, fiind în stare critică

Cadrele medicale au vrut să o opereze și să o țină internată, dar mama ar fi refuzat să-și dea acordul pentru intervenția chirurgicală, care era una de urgență.

Așadar, mama a semnat pentru externarea fiicei ei, care era în stare critică. Pentru că se simțea tot mai rău, pacienta a fost adusă, din nou, la spital, dar de data aceasta a fost prea târziu, cadrele medicale nu i-au mai putut salva viața.

ADVERTISEMENT

Poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă

Acum poliția a deschis o anchetă în acest caz. Totodată, a întocmit și un dosar penal pentru ucidere din culpă.

”În data de 12 ianuarie, Poliţia municipiului Vaslui a fost sesizată de către Spitalul Judeţean Vaslui cu privire la decesul unei femei de 26 de ani.

ADVERTISEMENT

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, urmând a fi stabilite împrejurările în care s-a produs decesul”, a spus într-o declarație de presă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, Bogdan Gheorghiţă.

Ce spune legea pentru drepturile pacienților

Ancheta va viza atât mama, cât și cadrele medicale, pentru a se vedea dacă au respectat protocolul, având în vedere că nu exista un acord în scris. Legea pentru drepturile pacienților, însă, arată că se poate interveni asupra unui individ aflat în stare gravă, chiar și fără acordul unui tutore legal.

ADVERTISEMENT

De asemenea, dacă se constată de către furnizorii de servicii medicale că operația este în interesul unei persoane, deși un reprezentat legal nu-și dă consimțământul, trebuie luată legătura cu o comisie de arbitraj de specialitate.

”Articolul 15: în cazul în care pacientul necesită o intervenție medicală de urgență, consimțământul reprezentantului legal nu mai este necesar.

Articolul 16: în cazul în care se cere consimțământul reprezentantului legal, pacientul trebuie să fie implicat în procesul de luare a deciziei atât cât permite capacitatea lui de înțelegere.

Articolul 17: (1) în cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenția este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să își dea consimțământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate. (2) Comisia de arbitraj este constituită din 3 medici pentru pacienții internați în spitale și din 2 medici pentru pacienții din ambulator”, este specificat în legea pentru drepturile pacienților.

ADVERTISEMENT
Tags: