News

A murit Daniel Barbu, fostul ministru al Culturii. Fostul senator avea 66 de ani

Fostul senator liberal Daniel Barbu, istoric şi teolog, a murit la vârsta de 66 de ani. Timp de un an el a fost ministrul Culturii, în guvernul Ponta.
18.03.2024 | 11:49
A murit Daniel Barbu fostul ministru al Culturii Fostul senator avea 66 de ani
Daniel Barbu a murit la 66 de ani Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Daniel Barbu, fost ministru al Culturi în Guvernul Ponta, a murit în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 66 de ani. De profesie istoric, acesta a fost ministru între 21 decembrie 2012 și 12 decembrie 2013. Daniel Barbu suferea de cancer de mai multă vreme.

Daniel Barbu i-a consiliat pe Emil Constantinescu şi Crin Antonescu

Daniel Barbu s-a născut 21 mai 1957. Era licenţiat în istorie, iar doctoratul şi la- luat în 1991, la Universitatea Babeş Bolyai, din Cluj Napoca. De asemenea, a fost preşedinte al Institutului de Cercetări al Universităţii Bucureşti şi decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice.

ADVERTISEMENT

Primele contacte cu politica le-a avut în mandatul de preşedinte al lui Emil Constantinescu, fiind consilier al acestuia în perioada 1997-1999. De asemenea a fost consilier al lui Crin Antonescu.

Pentru patru ani, în legislatura 2012-2016, Daniel Barbu a fost senator, ales pe listele PSD, în colegiul 5 din municipiul Bucureşti, cu 67,5% din sufragii.

ADVERTISEMENT

De-a lungul vremii, Daniel Barbu a fost protagonistul mai multor controverse, fiind printre inițiatorii legii speciale pentru Roșia Montană, cea care a declanșat proteste față de mineritul cu cianuri. De altfel, demisia sa a fost cerută în mod explicit, în timpul mișcărilor de stradă. Ulterior şi Ordinul Arhitecților i-a cerut să demisioneze.

De asemenea, lui Daniel Barbu i s-a reproşat că a acceptat desființarea unor instituții culturale de tradiție, precum Teatrul Național de Operetă “Ion Dacian”, Centrul Național al Dansului București sau Centrul Național de Artă “Tinerimea Română”.

ADVERTISEMENT

Moartea lui Daniel Barbu a fost deplânsă pe reţelele de socializare de cei care l-au cunoscut. “A murit azi-noapte Daniel Barbu, fost ministru al culturii și senator. Vestea a fost dată în mediul Facultății de Teologie romano-catolică a Universității din București. Dl Barbu a predat la această Facultate disciplinele teologie politică, teologie socială, istoria Bisericii. L-am avut și eu, cu cca 20 de ani în urmă, profesor de istoria Bisericii.

Liturghia de înmormântare va fi celebrată joi, 21 martie, la ora 10:00, la biserica Sf. Tereza din București (lângă cimitirul Bellu catolic), se arată în anunțul transmis în mediul Facultății de Teologie romano-catolică. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este unul dintre mesaje.

ADVERTISEMENT

“Daniel Barbu, profesorul care, politicos ca un nobil englez, erudit ca un filosof german și rafinat ca un intelectual francez, a fost, totuși, unul din cei mai revoluționari gânditori din România ultimelor decenii și, sigur, cel mai curajos teolog român”, se arată într-o altă postare.

ADVERTISEMENT