News

A murit generalul care i-a păzit pe Elena și Nicolae Ceaușescu înainte de execuție. Andrei Kemenici avea 85 de ani

A murit generalul care i-a păzit pe Elena și Nicolae Ceaușescu înainte de execuție.
12.08.2021 | 11:48
A murit generalul care ia pazit pe Elena si Nicolae Ceausescu inainte de executie Andrei Kemenici avea 85 de ani
ADVERTISEMENT

Este vorba despre Andrei Kemenici, care ajunsese la vârsta de 85 de ani. Acesta a stat alături de cei doi soți care conduceau România la acea vreme, chiar înainte de moartea acestora.

A murit generalul care i-a păzit pe Elena și Nicolae Ceaușescu

Mesajul trecerii în neființă al acestuia a fost transmis chiar de Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România Sucursala Dâmbovița, pe pagina de Facebook.

ADVERTISEMENT

În această postare s-a amintit și despre funcțiile pe care le-a deținut Andrei Kemenici. El a fost ofițer de Rachete și Artilerie Antiaeriană și a făcut parte din promoția din anul 1958 a Școlii Militare de Artilerie Antiaeriană din Brașov.

De asemenea, el a avut multiple funcții la Garnizoana Târgoviște. Prima dintre ele a fost cea de comandant al Centrului Militar Județean Dâmbovița, pe care a deținut-o între 1990-1995.

ADVERTISEMENT

Andrei Kemenici a mai fost și comandant al Regimentului 47 Art. A.A. între 1986-1990, dar și comandant al Divizionului 57 Art.A.A între anii 1976-198,6 după cum arată sursa citată anterior.

Ce declara Andrei Kemenici despre moartea soților Ceaușescu

Moartea soților Ceaușescu l-a marcat pe viață, după cum mărturisea chiar el. Andrei Kemenici a fost cel care a condus Garnizoana din Târgoviște care a participat la prinderea și ulterior uciderea lor.

ADVERTISEMENT

El povestea că a fost un moment extrem de greu pentru el, în care chiar a izbucnit în lacrimi. Mai mult, i-a fost foarte greu să privească scenele în care cei doi soți cereau îndurare și plângeau, așa că s-a ascuns de privirile lor.

Despre Nicolae Ceauşescu a spus că nu a cerut îndurare pentru viața sa, ci că a murit ca în filme. La un moment dat, lui Andrei Kemenici i s-a făcut rușine de prezența sa în fața unor oameni care sufereau sincer.

ADVERTISEMENT

„Vă spun că cel mai greu moment pe care l-am trăit în această perioadă l-a constituit clipa în care i-am văzut pe paraşutişti cum se zbat şi se chinuie să-i lege în sfori pe Nicolae şi pe Elena Ceauşescu.

Elena cerea îndurare, se împotrivea chiar. Nicolae Ceauşescu nu s-a opus. A acceptat inclusiv această umilinţă. Însă plângea. Îi şiroiau lacrimile pe obraz.

Şi suspina. În acel moment, când l-am văzut suferind sincer şi profund, m-am retras, m-am ascuns de ochii şi privirile lui. Mi-era ruşine, o imensă ruşine.

Nicolae Ceauşescu a murit exact ca în cărţile alea, ca în filme…”, spunea el în cartea „Ceauşescu la Târgovişte“, a lui Viorel Domenico.

ADVERTISEMENT