Soprana Mariana Nicolesco a murit la vârsta de 73 de ani. În 1993, interpreta a fost aleasă membru de onoare al Academiei Române. A fost una dintre marile voci ale operei din România.
Mariana Nicolesco s-a stins din viață pe 14 octombrie 2022. Artista era internată la un spital din București, după cum a transmis TVR.
Născută pe 28 noiembrie 1948, Mariana Nicolesco a fost una dintre marile voci ale operei de la noi din țară.
A absolvit Școala de Muzică din Brașov cu Concertul pentru vioară de Bruch. A urmat apoi, pentru o scurtă perioadă, secția Canto a Conservatorului din Cluj.
A dobândit prin concurs o bursă de studii la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, acolo unde a studiat cu Jolanda Magnoni. A lucrat apoi cu Rodolfo Celletti și cu Elisabeth Schwarzkopf.
De-a lungul carierei sale muzicale, artista a urcat pe marile scene ale lumii, cum ar fi Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Teatrul La Fenice din Veneţia, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Gran Teatre del Liceu din Barcelona și Lyric Opera Chicago.
Mariana Nicolescu s-a făcut remarcată și la Festivalul de la Salzburg, Maggio Musicale Fiorentino sau Rossini Opera Festival de la Pesaro, la Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall de la Londra, Musikverein de la Viena, Salle Pleyel la Paris, Concertgebouw la Amsterdam, Marea Sală a Conservatorului din Moscova, Accademia di Santa Cecilia de la Roma.
Solista a interpretat, în premieră mondială, capodopera “Seven Gates of Jerusalem” de Krzysztof Penderecki, cu ocazia celebrării a 3000 de ani a capitalei Israelului.
Mariana Nicolescu a cântat colinde românești la Primul Concert de Crăciun în Vatican, invitată de Papa Ioan Paul al II-lea. Concertul a fost transmis de Mondovisione, fiind urmărit de peste un miliard de oameni.
Soprana a abordat un amplu repertoriu în cariera sa, de la baroc la creaţia contemporană.
Artista a primit Ordinul Național Steaua României în Grad de Mare Cruce “pentru merite excepționale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră”, potrivit Academia Română.
A fost, de asemenea, laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice. A fost numită Artist UNESCO pentru Pace și Ambasador Onorific UNESCO “în semn de recunoaștere a angajamentului său în favoarea moștenirii muzicale, a creației artistice, a dialogului între culturi și a contribuției sale la promovarea idealurilor Organizației”.