Sport

A murit Nicolae “Ţîcă” Zamfir, antrenorul care l-a descoperit pe Gică Popescu! L-a “furat” de la Steaua, în 1988, şi i-a devenit naş de cununie

Universitatea Craiova este în doliu, după ce Nicolae "Ţîcă" Zamfir, antrenorul care l-a descoperit pe Gică Popescu, a murit la 77 de ani.
14.09.2022 | 20:05
A murit Nicolae Tica Zamfir antrenorul care la descoperit pe Gica Popescu La furat de la Steaua in 1988 si ia devenit nas de cununie
Nicolae "Ţîcă" Zamfir l-a descoperit pe Gică Popescu, la Calafat, şi l-a adus la Universitatea Craiova
ADVERTISEMENT

Fotbalul din Oltenia este în doliu. Nicolae “Ţîcă” Zamfir a murit pe 14 septembrie, cu fix trei luni înainte să împlinească 78 de ani. De numele antrenorului este legată ascensiunea lui Gică Popescu, unul dintre cei mai buni jucători care au evoluat în tricoul Universităţii Craiova. Aventurile trăite de cei doi în 1988, când fostul căpitan al oltenilor a fugit de la Steaua, i-au apropiat şi mai mult.

Nicolae “Ţîcă” Zamfir l-a descoperit pe Gică Popescu, la Calafat, şi l-a adus la Universitatea Craiova

Pe când avea 13 ani, Gică Popescu a participat la un trial organizat de Universitatea Craiova şi a ieşit imediat în evidenţă, dar soarta a făcut să nu ajungă imediat la echipa fanion a Băniei. “Baciul” şi Nicolae Zamfir erau jucătorii pe care Nea “Ţîcă” îi observase, dar antrenorul care era responsabil cu ţinutul evidenţei adreselor puştilor îl sărise tocmai pe viitorul mare fundaş al naţionalei României.

ADVERTISEMENT

Chiar şi fără adresă, Nicolae Zamfir s-a dus şi l-a căutat pe Gică Popescu, dar misiunea a fost imposibilă. Soarta le-a surâs oltenilor un an şi jumătate mai târziu, când fotbalistul a fost reperat într-un meci amical dintre Universitatea Craiova şi Dunărea Calafat.

De această dată, Universitatea Craiova nu l-a mai scăpat pe Gică Popescu. La aproape 17 ani, “Baciul” semna cu Ştiinţa şi debuta în tricoul oltenilor la finalul sezonului 1984-1985. Pe 9 iunie 1985, tânărul fundaş a bifat primul meci pe “Central”, în Universitatea Craiova – FCM Braşov 1-0, când a intrat pe teren la pauză.

ADVERTISEMENT

“Ţîcă” Zamfir a ajutat la “dezertarea” lui Gică Popescu de la Steaua. Aventura vieţii din 1988

La mijlocul sezonului 1987-1988, Gică Popescu a ajuns la Steaua, sub formă de împrumut, pentru a-şi satisface stagiul militar. În Ghencea, “Baciul” a stat până la finalul stagiunii şi a făcut tot posibilul să se întoarcă la Universitatea Craiova. La “dezertare” l-a ajutat şi Nicolae Zamfir.

Oficialii Stelei, în frunte cu generalul Ilie Ceauşescu, fratele dictatorului, se opuneau plecării, dar Gică Popescu nici nu a vrut să audă de un transfer definitiv. În vara lui 1988, fundaşul oltenilor a fugit din cantonamentul echipei, iar Nicolae Zamfir a avut grijă de el timp de două săptămâni.

ADVERTISEMENT

“Ne-am urcat într-o maşină, eu şi nea Ţîcă Zamfir, şi am zis: ‘Hai la Govora’. Am stat ascunşi acolo două săptămâni”, avea să povestească, peste ani, Gică Popescu. Cei doi “aventurieri” au ajuns, la un moment dat, şi în Bulgaria.

Până la urmă, Gică Popescu s-a întors la Universitatea Craiova şi a jucat în primul meci din sezonul 1988-1989, 0-2 cu FC Bihor. Steaua a dat înapoi, însă oltenii s-au temut ca jucătorul să nu fie arestat pentru afrontul adus campioanei României. Până la urmă, toată afacerea s-a terminat cu bine pentru Gică Popescu.

ADVERTISEMENT

Nicolae “Ţîcă” Zamfir i-a fost naş de cununie lui Gică Popescu

Pe 11 iunie 1999, Gică Popescu şi Luminiţa Vlahbei s-au căsătorit, în ceea ce a fost evenimentul monden al anului. Nicolae şi Georgeta Zamfir i-au fost naşi perechii, în cea mai frumoasă zi a cuplului.

“Eu cred că sunt naşul ideal, dacă mă gândesc la cântecul nostru de suflet ‘M-a făcut mama oltean’. La noi, la olteni, naşul trebuie să fie un tip de 1,62 m, exact ca înălţimea pe care o am eu. Pentru că, aşa cum spune cântecul, naşul este mic şi rău. Uitaţi-vă la mine, sunt întruchiparea perfectă a personajului din cântecul care ne reprezintă pe noi oltenii”, spunea Nicolae Zamfir, în ziua nunţii lui Gică Popescu.

Gică Popescu, mesaj emoţionant după ce Nicolae “Ţîcă” Zamfir s-a stins din viaţă

Fostul antrenor avea probleme cardiace, iar decesul a survenit pe masa de operaţie, în timp ce medicii încercau să-i monteze un stent. În timpul operaţiei, Nicolae Zamfir a suferit un stop cardiac şi nu a mai putut fi salvat.

La scurt timp după ce Universitatea Craiova a făcut public anunţul morţii lui Nicolae “Ţîcă” Zamfir, Gică Popescu a postat un mesaj emoţionant pe contul personal de Facebook.

“A plecat dintre noi un om extrem de drag mie, care mi-a fost alături peste 40 de ani. Este antrenorul care m-a crescut, nașul meu de cununie și o persoană cu adevărat specială în viața mea.

Mi-e greu să vorbesc despre Tîcă Zamfir la trecut și o să-mi fie și mai greu să mă obișnuiesc cu gândul că nu mai e aici. Rămas bun, Nea Tică, vei rămâne mereu în inima mea”, a fost mesajul postat de Gică Popescu.


  • (P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova – FCSB: 2,32 este cota pentru „1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT