News

A murit Paul Agarici, celebrul fotograf de la Revoluție. A capturat cele mai importante momente cu soții Ceaușescu

A murit Paul Agarici, celebrul fotograf care a surprins cele mai importante momente de la Revoluția din 1989. A fost fiul aviatorului Horia Agarici.
27.06.2023 | 20:58
A murit Paul Agarici celebrul fotograf de la Revolutie A capturat cele mai importante momente cu sotii Ceausescu
A murit Paul Agarici. Colaj Fanatik.ro/ Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

A murit Paul Agarici, celebrul fotograf de la Revoluția din anul 1989. Pe data de 4 iulie ar fi împlinit 76 de ani. Fotoreporterul a suprins cele mai importante momente cu soții Ceaușescu din decembrie 1989.

A murit Paul Agarici, celebrul fotograf de la Revoluție

Paul Agarici a fost fiul aviatorului Horia Agarici, cunoscut din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Tatăl său a fost, pentru scurt timp, considerat erou după ce a doborât avioanele rușilor. Ulterior, regimul comunist l-a numit „criminal de război”. Prin urmare, Horia Agarici a fost închis de comuniști până la începutul anilor 60.

ADVERTISEMENT

Paul Agarici s-a născut la data de 4 iulie 1947. El a fost luat din brațele mamei sale, de statul comunist, fiind considerat fiu de criminal de război. Fotograful a stat timp de 14 ani la casa de copii Victoria din Capitală.

În această perioadă, și-a văzut tatăl de cel mult zece ori, așa cum relata pentru Adevărul. „Mai venea el la mine sau eu mai săream gardul şi mergeam să-l văd. De multe ori îl întrebam: «De ce nu mă iei acasă?». Şi atunci el ofta şi nu ştia cum să-mi explice ca să înţeleg”, a spunea Paul Agarici.

ADVERTISEMENT

După ce a plecat de la casa de copii, a încercat să își depășească condiția. A făcut Facultatea de Filologie – limba şi literatura română şi secundar limba franceză. Pasiunea pentru fotografie a apărut în anul 1970.

Paul Agarici a surprins cele mai importante momente din decembrie 1989

Mai târziu, în 1977, a devenit cel dintâi profesor de tehnică şi artă fotografică din România, la Şcoala Populară de Artă. După doi ani a ajuns să lucreze în presă, ca fotoreporter la Contemporanul. În 1982 a început să lucreze cu Adrian Păunescu la „Flacăra”.

ADVERTISEMENT

Paul Agarici a fost prezent la revoluția din decembrie 1989. Fiind fotoreporter la „Flacăra” el a reușit să captureze cele mai importante momente cu Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu. A fotografiat scene impresionante, dar și înfiorătoare, la Televiziunea Română, Palatul regal, în timpul atacurile armate, precum și de la morgă.

„De sus, priveam mulţimea. Se dădea foc la carnetele de partid şi se strigau diferite lozinci. La un moment dat, s-a făcut un culoar din militari şi prin el a trecut mitropolitul Timişoarei, condus de ofiţeri. Pe 21 decembrie, m-a sunat acasă redactorul-şef interimar al revistei (n.r. – Flacăra), Arsenie Nicolae. Ştiam de baricada de la Inter, dar mai întâi am trecut pe la Mecanică Fină, acolo unde, aflasem, că era un miting al muncitorilor împotriva huliganilor.

ADVERTISEMENT

Culmea, cu puţin timp înainte, fabrica fusese vizitată de Nicolae Ceauşescu şi cu această ocazie se cumpărase un covor persan, iar în aer se dăduse cu odorizante. Am urcat cu un lift de marfă la etajul 1, unde era Secţia de ceasuri Orex, unde era o situaţie tensionată. Apoi, m-am oprit la Suveica pe lângă Teiul Doamnei, din cartierul Colentina. Lumea vocifera puternic. Era senzaţia unui cutremur”, povestea Paul Agarici pentru evz.ro.

ADVERTISEMENT