News

A murit Paul Agarici, celebrul fotograf de la Revoluție. A capturat cele mai importante momente cu soții Ceaușescu

A murit Paul Agarici, celebrul fotograf care a surprins cele mai importante momente de la Revoluția din 1989. A fost fiul aviatorului Horia Agarici.
27.06.2023 | 20:58
A murit Paul Agarici celebrul fotograf de la Revolutie A capturat cele mai importante momente cu sotii Ceausescu
A murit Paul Agarici. Colaj Fanatik.ro/ Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

A murit Paul Agarici, celebrul fotograf de la Revoluția din anul 1989. Pe data de 4 iulie ar fi împlinit 76 de ani. Fotoreporterul a suprins cele mai importante momente cu soții Ceaușescu din decembrie 1989.

A murit Paul Agarici, celebrul fotograf de la Revoluție

Paul Agarici a fost fiul aviatorului Horia Agarici, cunoscut din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Tatăl său a fost, pentru scurt timp, considerat erou după ce a doborât avioanele rușilor. Ulterior, regimul comunist l-a numit „criminal de război”. Prin urmare, Horia Agarici a fost închis de comuniști până la începutul anilor 60.

ADVERTISEMENT

Paul Agarici s-a născut la data de 4 iulie 1947. El a fost luat din brațele mamei sale, de statul comunist, fiind considerat fiu de criminal de război. Fotograful a stat timp de 14 ani la casa de copii Victoria din Capitală.

În această perioadă, și-a văzut tatăl de cel mult zece ori, așa cum relata pentru Adevărul. „Mai venea el la mine sau eu mai săream gardul şi mergeam să-l văd. De multe ori îl întrebam: «De ce nu mă iei acasă?». Şi atunci el ofta şi nu ştia cum să-mi explice ca să înţeleg”, a spunea Paul Agarici.

ADVERTISEMENT

După ce a plecat de la casa de copii, a încercat să își depășească condiția. A făcut Facultatea de Filologie – limba şi literatura română şi secundar limba franceză. Pasiunea pentru fotografie a apărut în anul 1970.

Paul Agarici a surprins cele mai importante momente din decembrie 1989

Mai târziu, în 1977, a devenit cel dintâi profesor de tehnică şi artă fotografică din România, la Şcoala Populară de Artă. După doi ani a ajuns să lucreze în presă, ca fotoreporter la Contemporanul. În 1982 a început să lucreze cu Adrian Păunescu la „Flacăra”.

ADVERTISEMENT

Paul Agarici a fost prezent la revoluția din decembrie 1989. Fiind fotoreporter la „Flacăra” el a reușit să captureze cele mai importante momente cu Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu. A fotografiat scene impresionante, dar și înfiorătoare, la Televiziunea Română, Palatul regal, în timpul atacurile armate, precum și de la morgă.

„De sus, priveam mulţimea. Se dădea foc la carnetele de partid şi se strigau diferite lozinci. La un moment dat, s-a făcut un culoar din militari şi prin el a trecut mitropolitul Timişoarei, condus de ofiţeri. Pe 21 decembrie, m-a sunat acasă redactorul-şef interimar al revistei (n.r. – Flacăra), Arsenie Nicolae. Ştiam de baricada de la Inter, dar mai întâi am trecut pe la Mecanică Fină, acolo unde, aflasem, că era un miting al muncitorilor împotriva huliganilor.

ADVERTISEMENT

Culmea, cu puţin timp înainte, fabrica fusese vizitată de Nicolae Ceauşescu şi cu această ocazie se cumpărase un covor persan, iar în aer se dăduse cu odorizante. Am urcat cu un lift de marfă la etajul 1, unde era Secţia de ceasuri Orex, unde era o situaţie tensionată. Apoi, m-am oprit la Suveica pe lângă Teiul Doamnei, din cartierul Colentina. Lumea vocifera puternic. Era senzaţia unui cutremur”, povestea Paul Agarici pentru evz.ro.

ADVERTISEMENT
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari...
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari din câștiguri
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Ce s-a întâmplat cu averea lui Ion Ţiriac, după ce afaceristul a anunţat...
Ce s-a întâmplat cu averea lui Ion Ţiriac, după ce afaceristul a anunţat că are 33 de copii şi o va împărţi în 33 de părţi egale!
Hagi, afaceri de Dosarele X: Culisele unor mutări demne de zona crepusculară a...
Hagi, afaceri de Dosarele X: Culisele unor mutări demne de zona crepusculară a fotbalului ANALIZĂ
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
PUTIN zguduie toată OMENIREA! E fără precedent. Ce vrea să facă de urgenţă
PUTIN zguduie toată OMENIREA! E fără precedent. Ce vrea să facă de urgenţă
Speak și Ștefania vor apărea pe Netflix cu show-ul „Aventura, strigați: Ura!”
Speak și Ștefania vor apărea pe Netflix cu show-ul „Aventura, strigați: Ura!”
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus...
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus că a cerut-o în căsăstorie: ''Mă vedeți pe mine să am asemenea gusturi?''
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit...
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit pe scenă, chiar sub ochii soției. Ultimele lui cuvinte sunt tulburătoare
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!