News

A murit unul dintre cei mai mari fizicieni ai ultimului secol. El a descoperit „particula lui Dumnezeu”

S-a stins din viață un om important în lumea fizicienilor. Bărbatul a fost cel care a făcut descoperirea numită „particula lui Dumnezeu”
09.04.2024 | 21:29
A murit unul dintre cei mai mari fizicieni ai ultimului secol El a descoperit particula lui Dumnezeu
A murit Peter Higgs, savantul care a descoperit bosonul Higgs sau „particula lui Dumnezeu”. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Peter Higgs, un mare fizician britanic cunoscut pentru formularea conceptului de boson Higgs, a încetat din viață la vârsta de 94 de ani, potrivit rapoartelor de la BBC.

A murit savantul care a descoperit „particula lui Dumnezeu”

Premiat cu Premiul Nobel pentru Fizică în 2013, Higgs a fost recunoscut pentru contribuția sa esențială la înțelegerea bosonului, denumit și „particula lui Dumnezeu”, și modul în care acesta influențează structura universului.

ADVERTISEMENT

Universitatea din Edinburgh, unde Higgs a lucrat, a emis un comunicat la aflarea veștii, numindu-l „un savant cu adevărat remarcabil, a cărui viziune și creativitate au adus contribuții semnificative la înțelegerea noastră a lumii”.

Bosonul Higgs, cunoscut și sub numele de „particula lui Dumnezeu”, este o particulă fundamentală care joacă un rol crucial în conferirea masei altor particule elementare, prin mecanismul ruperii spontane a simetriei.

ADVERTISEMENT

Căutările pentru bosonul Higgs au început în anii 1960, iar confirmarea existenței sale a fost anunțată la 4 iulie 2012, la acceleratorul CERN. Identificarea sa a fost confirmată ulterior, la 14 martie 2013.

„Peter Higgs era o persoană remarcabilă, un om de ştiinţă cu adevărat dotat, a cărui viziune şi imaginaţie ne-au îmbogăţit cunoştinţele despre lumea care ne înconjoară”, a spus directorul Universităţii din Edinburgh, Peter Mathieson.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Peter Higgs

Peter Ware Higgs a fost un distins fizician teoretic de origine engleză și un profesor emerit la Universitatea din Edinburgh, a fost recunoscut pentru formularea unei ipoteze care ulterior a fost confirmată experimental, scrie Wikipedia. Această ipoteză explorează procesele prin care unele particule dobândesc masă, iar o astfel de particulă, esențială pentru acest fenomen, a fost numită bosonul Higgs sau „particula lui Dumnezeu”, în onoarea sa.

De asemenea, se mai arată că în 2004, Peter Higgs a fost distins cu Premiul Wolf pentru Fizică, iar în 2013 a primit prestigiosul Premiu Nobel pentru Fizică, împreună cu François Englert. Acest premiu a fost acordat în recunoașterea contribuției lor teoretice la dezvoltarea unui mecanism crucial în înțelegerea originii masei particulelor subatomice.

ADVERTISEMENT

Descoperirea acestei teorii a fost recent confirmată prin experimentele realizate la Large Hadron Collider de la CERN, unde au fost identificate particulele fundamentale prezise de aceasta.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat...
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat după alegeri. Urmează 24 de ore critice pentru premierul slovac
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani...
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani care a părăsit definitiv SUA pentru România: E un exemplu
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la...
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al...
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini fabuloase cu cei doi
Ștefan Bănică Jr., în culmea fericirii. Fiul cel mic a împlinit 5 ani
Ștefan Bănică Jr., în culmea fericirii. Fiul cel mic a împlinit 5 ani
Răzvan Simion s-a pocăit! Decizia incredibilă luată la 43 de ani! ''Fac tot...
Răzvan Simion s-a pocăit! Decizia incredibilă luată la 43 de ani! ''Fac tot felul de terapii interesante''
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților