Sport

A murit unul dintre portarii de legendă ai României! Fostul goalkeeper s-a stins din viață la doar 66 de ani

Doliu în fotbalul românesc! Ioan Bucu, fost portar al Politehnicii Iași sau Dinamo București, a decedat la vârsta de numai 66 de ani. Clubul moldovean a făcut tristul anunț.
23.08.2022 | 18:25
A murit unul dintre portarii de legenda ai Romaniei Fostul goalkeeper sa stins din viata la doar 66 de ani
A murit fostul portar Ioan Bucu. FOTO: politehnicaiasi.ro
ADVERTISEMENT

Veste tristă pentru sportul românesc. Ioan Bucu, fost portar la Poli Iași și Dinamo, a murit marți, 23 august, la vârsta de doar 66 de ani.

A murit fostul portar Ioan Bucu

Ioan Bucu s-a născut în Săveni, județul Botoșani, și a reușit să se afirme la Politehnica Iași. Fostul goaleeker a făcut parte din naționalele de juniori, tineret și olimpică a României.

ADVERTISEMENT

În perioada 1985-1987 a apărat buturile lui Dinamo, club la a fost antrenat și de Mircea Lucescu. După ce a agățat mănușile în cui, „Nelu” Bucu a fost președintele lui Politehnica Iași și director al DJTS Iași.

„Fostul mare portar al Politehnicii Iași a încetat, astăzi, din viață! 
 
Născut la data de 26.01.1956 la Săveni, județul Botoșani, Ioan Bucu a început fotbalul la echipa locală, Tractorul, apoi, îndrumat de tatăl său a venit la Iași pentru studii și nu a durat mult până să ajungă în vestiarul echipei din Copou.

ADVERTISEMENT

Calitățile incontestabile au atras atenția selecționerilor și Ioan Bucu a ajuns la loturile naționale. A debutat sub tricolor în Turcia, în 1978, apoi a apărat poarta României la Universiada din 1979, găzduită de Mexic.

În 1985 a fost transferat la Dinamo București, iar în 1988 a revenit la Poli. După încheierea carierei sportive a lucrat în administrație fiind conducătorul secției de fotbal la clubul ieșean, dar și directorul Direcției pentru Sport și Tineret a Județului Iași.
 
Dumnezeu să-l odihnească!”, a anunțat Politehnica Iași prin intermediul site-ului oficial.

ADVERTISEMENT

„Mi-am ghidat principiile după cei trei ‘F’”

În 1978, Ioan Bucu a debutat în naționala de senori a României, într-un meci jucat în Turcia, pierdut de „tricolori” cu scorul de 1-2. Acesta a apărat la Universiada din Mexic, din 1979.

„Mereu mi-am ghidat principiile după cei trei ‘F’: fotbal, facultate şi familie. Sportul-rege este pasiunea vieţii mele, dar studiile şi familia sunt viitorul”, spunea Ion Bucu în 2009, pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Ion Bucu a avut parte de o carieră palipitantă. N-a debutat la prima echipă a Politehnicii din cauza cutremurului din ’77, l-a înlocuit în poarta naționalei pe celebrul Țețe Moraru și a făcut cadou toate echipamentele pe care le-a îmbrăcat la Poli, Dinamo si națională.

ADVERTISEMENT
Tags: