News

A vrut să-i dea o lecție ginerelui, dar s-a ales cu 5 ani de închisoare pentru tentativă de omor. Ce a făcut bărbatul

Un clujean a vrut să-i dea o lecție ginerelui său dând cu mașina peste el. S-a ales cu 5 ani de închisoare pentru tentativă de omor
07.05.2023 | 16:57
A vrut sai dea o lectie ginerelui dar sa ales cu 5 ani de inchisoare pentru tentativa de omor Ce a facut barbatul
Bărbatul a susținut că a vrut doar să-i de o lecție ginerelui său Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

După aproape trei ani de la comiterea faptei, Tribunalul Cluj a decis ca inculpatul să fie condamnat la 5 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor.

A vrut să-i dea o lecție ginerelui, dar a primit 5 ani de închisoare pentru tentativă de omor

Sentința din 26 aprilie 2023 mai prevede, ca pedeapsă complementară la pedeapsa închisorii, că bărbatul pierde dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a alege și dreptul de a conduce orice autovehicul, pe o perioadă de 2 ani. Hotărârea nu este definitivă, iar în termen de 10 zile de la comunicare se poate face apel.

ADVERTISEMENT

”În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că inculpatul în cursul după-amiezii de 29.08.2020 în jurul orei 18:00, ar fi condus un autoturism pe raza localității Valea Drăganului şi, ajuns în faţa imobilului, după ce ar fi observat-o pe persoana vătămată, care stătea în afara părții carosabile, vis-a-vis de imobil, ar fi accelerat, ar fi părăsit partea carosabilă virând înspre direcţia persoanei vătămate şi ar fi lovit-o, cauzându-i conform certificatului medico-legal, emis de Institutul de Medicină Legală Cluj Napoca, leziuni traumatice care necesită 95-100 zile de îngrijiri medicale”, se arată în rechizitoriul citat de Clujust.

Instanța nu a considerat întemeiată apărarea inculpatului, care a susținut pe parcursul procesului că a dat din greșeală cu mașina peste ginerele său, dar și că a vrut doar să-l sperie pentru că se purta urât cu fiica sa.

ADVERTISEMENT

”Apărarea inculpatului cum că din eroare ar fi manevrat maneta de viteză în loc de frână nu poate fi primită, în condițiile în care inculpatul avea permis de conducere de foarte mult timp, era șofer profesionist (…).

Inculpatul nu a efectuat nici o manevră de evitare, nu a schimbat direcția, ci s-a îndreptat direct spre inculpat, fiind evident că a intenționat să îl lovească.

ADVERTISEMENT

Nu se poate reține nici ideea că inculpatul a intenționat doar să îi cauzeze leziuni persoanei vătămate. Intenția indirectă de a ucide se deduce din faptul că inculpatul era conștient că folosește un instrument apt de a ucide (…).

Așadar inculpatul a conștientizat urmările grave ale faptei sale și și-a asumat posibilul rezultat (încetarea vieții victimei), chiar dacă intenția sa directă a fost ‘doar să îl sperie’ pe ginere”, se precizează în hotărârea instanței.

ADVERTISEMENT

Între cei doi bărbați exista un conflict mai vechi

Instanța a reținut, de asemenea, faptul că între cei doi bărbați exista un conflict mai vechi din cauză că ginerele inculpatului își maltrata soția.  ”Se are în vedere faptul că inculpatul a acționat în contextul relației tensionate pe care o avea de ani de zile cu ginerele care, din perspectiva inculpatului, o chinuia pe fiica sa (persoana vătămată obișnuia să o lovească pe soție, să se poarte urât cu aceasta, să o jignească; persoana vătămată a părăsit-o pe soție de mai mulți ani pentru o altă femeie; cei doi soți erau separați de mai mulți ani”.

Pe lângă condamnarea la închisoare, bărbatul găsit vinovat de tentativă de omor trebuie să-i plătească ginerelui daune morale, materiale, și alte cheltuieli. ”Inculpatul trebuie să plătească acestei părţi civile: – suma de 30.000 de euro, echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plății, cu titlu de daune morale; suma de 15.891,65 lei cu titlu de daune materiale; lunar o sumă egală cu 20 % din venitul minim net pe economie, cu titlu de despăgubire lunară pentru pierderea parțială a capacității de muncă.

Admite acțiunea civilă formulată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca și va obliga pe inculpat să plătească acestei părți civile suma de 7.741,43 lei cu titlu de daune materiale. Inculpatul trebuie să plătească suma de 4.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”, se mai arată în hotărârea instanței.

ADVERTISEMENT
Tags: