Life

Abonaţii Digi, Vodafone, Orange și Telekom trebuie să ştie neapărat asta. De ce dispare, de fapt, semnalul la telefon. Se aplică şi celor care au cartele

Ce trebuie să știe abonații Digi, Vodafone, Orange și Telekom. De ce dispare semnalul la telefon, chiar și la cei care au cartele.
15.07.2023 | 18:00
Abonatii Digi Vodafone Orange si Telekom trebuie sa stie neaparat asta De ce dispare de fapt semnalul la telefon Se aplica si celor care au cartele
Motivele pentru care nu ai semnal la telefon. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Abonații Digi, Vodafone, Orange și Telekom pierd adesea semnalul la telefon, însă care e motivul pentru care se întâmplă acest lucru? Chiar și cei care au cartele se confruntă des cu această problemă.

Ce trebuie să știe abonaţii Digi, Vodafone, Orange și Telekom. De ce dispare  semnalul la telefon

De multe ori, cei care au telefoane mobile atât pe abonament, cât și pe cartelă, indiferent de rețea, se confruntă cu pierderi de semnal. Acest lucru se poate întâmpla atât în diverse clădiri și spații aglomerate, cât și în propria casă. În plus, telefoanele își pot pierde semnalul indiferent dacă sunt noi sau mai vechi, de câțiva ani.

ADVERTISEMENT

Semnalul telefonului este indicat prin liniile verticale afișate în partea de sus a device-ului. Atunci când toate liniile sunt pline, semnalul este unul puternic. Transmiterea datelor este de o calitate bună, la fel și cea a vocii.

În schimb, atunci când scade numărul liniilor de la semnal, conversațiile la telefon sunt de o calitate slabă. Telefoanele comunică prin intermediul undelor radio care utilizează banda UHF-Ultra High Frequency. Această bandă variază de la 700 la 2.600 MGz.

ADVERTISEMENT

Semnalul GSM depinde de curbura pământului și de obstacolele pe care le poate întâmpina în timpul transmisiunii. Deși semnalul telefonului poate să călătorească pe o distanță de 70 de kilometri față de emițător, de multe ori se întâmplă să nu ajungă să se propage pe o distanță mai mare de 30 de km.

Cu cât este mai îndepărtată poziția față de turn, iar în jur sunt mai multe clădiri, vremea nefavorabilă și alți factori de mediu, semnalul va fi din ce în ce mai slab.

ADVERTISEMENT

De multe ori, semnalul telefonului scade brusc, iar dispozitivul tău poate avea o problemă tehnică. Dacă ți se întâmplă acest lucru, atunci o variantă ar fi să vizitezi un service GSM.

Și cartela SIM poate avea un rol în problemele cu semnalul. Dacă se demagnetizează, atunci semnalul telefonului tău poate scădea brusc, moment în care ar trebui să schimbi cartela.

ADVERTISEMENT

Cum este semnalul telefonului afectat de vremea rea

Factorii meteorologici se numără printre principalele motive care scad calitatea semnalului. Dacă plouă, iar picăturile sunt mai mari și mai multe, atunci semnalul va fi tot mai slab. Ploaia este cea care reduce semnalul mai mult decât alt fenomen meteorologic.

Ceața sau norii sunt fenomene care ar putea afecta semnalul telefonului. Chiar și picăturile mici de apă din care se formează norii sau ceața afectează tehnologia 4G sau 5G. Acestea nu permit semnalului să călătorească mai departe.

Totodată, zăpada este un alt fenomen meteorologic care poate tulbura semnalul celular, refractând undele radio. Astfel, puterea semnalului este mai mică.

Antenele și echipamentele de transmisie pot fi deteriorate din cauza încărcării uriașe a unui fulger, care poate provoca interferențe electrice. Vântul, de asemenea, nu interferează cu semnalul telefonului, dar poate deteriora turnurile de semnal și liniile electrice. Și construcțiile pot afecta semnalul telefonului, notează playtech.ro.

Cum poți avea un semnal mai bun pe telefon

Atunci când îți scade semnalul telefonului, cel mai bine ar fi să-l repornești. În acest fel, vor fi resetate procesele ce pot interfera cu performanțele dispozitivului.

Deși nu te-ai fi gândit la asta, îndepărtarea husei te poate ajuta să ai un semnal mai bun. Dacă materialul husei este mai gros sau mai dur, poate afecta semnalul.

Și poziția în care te afli poate afecta semnalul. Dacă ești într-o clădire și semnalul este slab, poți merge către o fereastră. În acest fel, semnalul nu mai trebuie să treacă prin pereții groși ai clădirii respective.

Un alt lucru care te-ar putea ajuta este alegerea manuală a rețelei, mai ales dacă ești în străinătate. Trebuie doar să intri în setările telefonului și să alegi Rețele Mobile sau Operatori de rețea. De acolo, alege rețeaua care are cel mai bun semnal, iar dacă se pierde, atunci repornește telefonul.

Este important de menționat că, în cazul în care ai o urgență, poți apela la 112 chiar și fără să ai semnal la telefon, chiar dacă nu poți apela, de exemplu, alte numere.

ADVERTISEMENT
Tags: