News

Acces mai ușor la îngrijire medicală la sate. Ministerul Sănătății vrea să extindă rețeaua centrelor de permanență

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de guvern prin care se vor schimba condițiile înființării centrelor de permanență, astfel încât rețeaua acestora să devină mai amplă.
15.06.2022 | 13:40
Acces mai usor la ingrijire medicala la sate Ministerul Sanatatii vrea sa extinda reteaua centrelor de permanenta
Mai multe centre de permanență vor fi înființate în mediul rural Colaj Fanatik, Sursa Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Oficialii Ministerului Sănătății vor să asigure accesul permament la servicii medicale, 24 de ore din 24, unor categorii cât mai largi de populație, mai ales în cazul celei din mediul rural, prin înființarea unor noi centre de permanență.

Numărul minim de medici a fost redus

Potrivit unei legi adoptate încă din 2004, centrele de permanență sunt forme de organizare a activității medicale în sistemul sanitar, fără personalitate juridică, care funcționează în afara programului de activitate al cabinetelor de medicină de familie și care asigură continuitatea asistenței medicale primare. Practic, un centru de permanență este o asociere a mai multor medici de familie care, prin rotație, vin la centrul respectiv pentru a oferi asistență medicală inclusiv pe durata nopții.

ADVERTISEMENT

Centrele de permanență ar fi trebuit organizate în zone izolate sau greu accesibile ori în localități din mediul urban sau rural în care direcțiile de sănătate publică  consideră că este necesară asigurarea continuității asistenței medicale primare. Până acum au fost înființate 390 de asemenea centre.

Una dintre condiții este ca un centru de permanență să funcționeze cu cel puțin șapte medici și șapte asistente medicale, condiție care este greu de îndeplinit mai ales în mediul rural unde deficitul de medici de familie este mai mare. „Există zone în care este necesar un centru de permanență, cu inițiative în acest sens atât din partea medicilor de familie dar și din partea autorităților locale dar nu au fost finalizate tocmai datorită imposibilității de a identifica medici de familie care să poată participa la această asociere”, se arată în nota de fundamentare a proiecului de ordonanță.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, Ministerul Sănătății va permite funcționarea centrelor de permanență din mediul rural și cu un minim de cinci medici. Și numărul asistenților medicali necesari a fost redus tot la cinci, indiferent dacă centrul de permanență se află la țară sau la oraș.

Criterii clare pentru centrele de permanență

Prin proiectul de ordonanță se stabilesc și alte criterii decât numărul de medici de familie care se asociază. Astfel va fi înființat un centru de permanență la o populație de minim 5000 de locuitori. Numărul de persoane, estimat de către direcțiile de sănătate publică, care apelează la centrul de permanență să fie mai mare de 200 persoane/lună în medie. În localitățile rurale izolate, greu accesibile, precum și în localitățile în care nu există acces la servicii de asistență medicală pentru populația din zonă se pot înființa centre de permanență fără respectarea acestor criterii.

ADVERTISEMENT

În mediul urban centrele de permanență se înființează ținând cont de următoarele criterii:

a) În localitățile cu o populație sub 25.000 de locuitori, 1 centru de permanență;
b) În localitățile cu o populație mai mare de 25.000 de locuitori, 1 centru de permanență la 25.000 de locuitori;
c) Numărul de persoane estimat, de către direcțiile de sănătate publică, care apelează la centrul de permanență să fie mai mare de 300 persoane/lună în medie”, se spune în proiectul de ordonanță.

ADVERTISEMENT

Aplicarea acestor noi criterii va duce la o reorganizare a centrelor de permanență ceea ce va însemna o creștere a numărului lor. În schimb, se va renunța la posibilitatea centrelor mobile de permanență. Până acum unul singur a funcționat ca unitate mobilă, însă costurile sunt prea mari față de serviciile medicale oferite.

Cu o activitate raportată de 1278 consultații în anul 2021, respectiv 3,5 consultații pe zi, în cazul in care pentru echipa medicală (medic+asistent) din cadrul unui centru de permanentă, pentru o gardă (o zi) efectuată în cursul săptămânii, prin bugetul Ministerului Sănătății se decontează 1062,5 lei/zi/centru de permanență, iar pentru o gardă asigurată sâmbăta, duminica și sărbătorile legale, prin bugetul Ministerului Sănătății se decontează/zi/centru 1560 lei”, a motivat ministerul.

ADVERTISEMENT