Polițiștii au transmis că bărbatul în vârstă de 39 de ani din Căpâlnița, în timp ce conducea mașina pe DN 13/A dinspre Băile Homorod spre ”localitatea de domiciliu”, nu s-a asigurat că poate depăși și a lovit pe contrasens un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 55 de ani din județul Covasna.
În urma impactului violent, o femeie în vârstă de 53 de ani, pasageră a autoturismului din Covasna, a decedat, în timp ce șoferii au fost transportați la spital pentru a primi îngrijiri suplimentare. Șoferul în vârstă de 39 de ani avea o alcoolemie de 1.10 mg/l alcool pur în aerul expirat, în timp ce bărbatul din Covasna nu consumase alcool, conform Agerpres.
”Poliţiştii continuă cercetările, sub coordonarea procurorului, pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor şi împrejurărilor în care s-a produs evenimentul fiind întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi ucidere din culpă”, au transmis autoritățile.
Tocmai pentru a pedepsi exemplar astfel de indivizi care se urcă băuți la volan, senatorii români au votat Legea Anastasia. Concret, în curând cei care ucid un om fiind băuți sau drogați la volan vor ajunge automat după gratii, indiferent de circumstanțele atenuante. Statistic, 20.000 de români ajung anual în fața judecătorilor pentru că au condus fără permis sau s-au urcat băuți la volan.
O tragedie aparte, produsă anul trecut pe 1 iunie, de Ziua Copilului, i-a determinat pe politicienii din România să spună ”Stop!”. Atunci, Anastasia, o fetiță de 4 ani, era ucisă pe o șosea din România, în fața casei, spulberată la Iași de o șoferiță care conducea fără permis. În acest sens, Senatul a adoptat în unanimitate această propunere legislativă pentru completarea Codului penal.
Pe scurt, cei care se urcă la volan drogați, băuți sau fără permis și produc un accident rutier mortal vor ajunge automat după gratii și vor primi ani grei de închisoare cu executare. Cel care a inițiat proiectul a fost senatorul PSD Robert Cazanciuc, cu observația că în 2019 acest proiect legislativ a fost respins în Parlament, sub o altă formă.
Politicienii speră că prin această lege să descurajeze șoferii care se urcă băuți la volan, o adevărată problemă în țara noastră. ”O parte semnificativă a accidentelor grave de circulaţie soldate cu victime decedate o reprezintă cazurile de ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului.
Practica instanţelor de judecată de a soluţiona astfel de cazuri prin hotărâri definitive şi irevocabile de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere a intrat în atenţia opiniei publice, atitudinea generală fiind că sancţiunea aplicată este considerată prea blândă în raport cu (…) relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.
”Să fim foarte bine înţeleşi. Nu vreau să ajungă nimeni la închisoare. Dacă cineva e la închisoare, înseamnă că altcineva a murit. Este un semnal de alarmă pentru noi toţi. Când vedem pe cineva despre care ştim, la o petrecere, că a consumat substanţe interzise să-l tragem de mânecă să nu urce la volan. Nu e suficientă această lege. Va trebui să modificăm şi Codul rutier, astfel încât cei care produc aceste accidente să nu mai poată urca niciodată la volan”, a declarat, la rândul său, Robert Cazanciuc.