Life

Aceasta este cea mai nouă țară din lume. Foarte puțini români au auzit de ea

Cea mai nouă țară din lume. Puțini sunt românii care au auzit de ea și care au vizitat-o până în momentul de față. Unde se află?
19.03.2024 | 12:52
Aceasta este cea mai noua tara din lume Foarte putini romani au auzit de ea
În țară s-au purtat războaie civile. Sursa foto: Wikipedia, Asociația Free World, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este cea mai nouă țară din lume? Are capitala la Juba și o suprafață la fel de mare ca în Franța. Populația depășește 8 milioane de locuitori și este o zonă pe care trebuie să o vizitezi, pentru a avea parte de o experiență unică.

Cea mai nouă țară din lume. Se află în Africa

Pe continentul african se găsește cea mai nouă țară din lume. Statutul zonei a fost recunoscut drept ”țară” în anul 2011, dar până la acest moment, oamenii locului au trecut prin multe dificultăți, inclusiv războaie civile.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Sudanul de Sud. În urmă cu peste 10 ani s-a rupt oficial de partea de nord și așa un nou stat s-a născut pe harta lumii, care are capitala la Juba. Cultura și tradițiile de aici te introduc într-o atmosferă exotică, tribală.

Sudanul de Sud nu este o țară de vizitat pentru cei care știu că nu suportă temperaturile foarte ridicate, care aici pot atinge și 50 de grade Celsius, vara. Totodată, nu este un loc destinat celor care nu ar suporta jungla, locurile aproape deșertice, viețuitoare precum șerpi, scorpioni sau tarantule.

ADVERTISEMENT

Sudanul de Sud, țară după un război civil de cinci decenii

Cinci decenii s-au luptat cei din sud cu cei din nord. Între cele două state s-a format o graniță, intitulată Abyei și care ar conține zăcăminte de petrol, permite preluarea datoriilor și trasarea frontierelor. La un moment dat, Abyei a fost ocupat de Nord, sub pretextul că îi aparține.

Sudanii din Nord sunt majoritatea musulmani, iar în Sud se găsesc persoane de rasă neagră, dar și creștine și animiste. Primul război civil în Sudan, între Nord și Sud, a avut loc până în 1972, iar al doilea a început în 1983 și a durat până în 2005,  an în care, printr-un acord de pace, s-a pus capăt întregii confruntări.

ADVERTISEMENT

Pentru a-și obține independența, Sudanul de Sud a avut în 2011 un referendum, la care s-au prezentat o mulțime de oameni. Rezultatul a fost de 99% , ceea ce înseamnă faptul că votanții au bifat cel mai mult pentru separare.

Chiar dacă s-au împărțit în două, Sudanul de Sud și Sudanul de Nord tot mai interacționează. Din ce motiv? Acela al extragerii petrolului. Cea mai mare cantitate de petrol se găsește în Nord, în vreme ce conductele de transport, porturile și rafinăriile au rămas în Sud.

ADVERTISEMENT

În pofida cantității mari de petrol, sărăcia predomină în Sudanul de Sud. Peste 90% dintre cetățeni sunt nevoiți să se descurce cum pot, cu un un dolar pe zi. Tot în Sudanul de Sud, mortalitatea infantilă a celor cu vârste sub cinci ani trece de 10%, iar la naștere, o astfel de mortalitate ar fi cea mai ridicată din lume. Peste 2.000 de copii au rămas fără viață până acum, la scurt timp după naștere.

ADVERTISEMENT
Tags: