News

Război în Ucraina, ziua 444. Trupele ucrainene au eliberat 5 km pătrați în estul Bahmutului / Kievul: Aproape 500 de copii uciși de agresiunea rusă

Război în Ucraina, ziua 444. Trupele ucrainene au eliberat 5 km pătrați în estul Bahmutului, într-o contraofensivă începută în ultimele zile.
13.05.2023 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 444 Trupele ucrainene au eliberat 5 km patrati in estul Bahmutului  Kievul Aproape 500 de copii ucisi de agresiunea rusa
Război în Ucraina, ziua 444. Trupele ucrainene au eliberat 5 km pătrați în estul Bahmutului. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 444. Situația de pe frontul din Bahmut pare tot mai grea, de această dată pentru invadatorii ruși. Trupele ucrainene au eliberat 5 km pătrați în estul orașului și continuă să avanseze.

Război în Ucraina, ziua 444. Trupele ucrainene au eliberat 5 km pătrați în estul Bahmutului

Vineri, în prima parte a zilei, Armata Kievului a anunțat că soldații ucraineni au reușit să-i împingă pe ruși înapoi cu 2 kilometri în jurul orașului Bahmut. Chiar șeful apărării ucrainene, ministrul Oleksii Reznikov, făcea această dezvăluire.

ADVERTISEMENT

Inamicul nu a reușit să își realizeze planurile. A suferit pierderi grele în efective. Apărătorii noștri au avansat 2 km în direcția Bahmut. Nu am pierdut nicio poziție în Bahmut în această săptămână”, a precizat ministrul, într-o postare pe Telegram.

Apoi, la orele serii, trupele ucrainene au anunțat că au eliberat aproape 5 kilometri pătrați în estul Bahmutului. Aceasta ar fi prima victorie semnificativă în regiune, din ultimele săptămâni, notează Al Jazeera.

ADVERTISEMENT

Oficial, Moscova dezminte că linia sa de apărare din Donbas a fost străpunsă. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că Ucraina a lansat un asalt la nord de Bahmut cu peste 1.000 de militari și până la 40 de tancuri. Vorbim de o scară largă care, dacă va fi confirmată, ar echivala cu cea mai mare ofensivă ucraineană din noiembrie încoace.

Rușii au respins 26 de atacuri, dar trupele dintr-o zonă s-au retras pentru a se regrupa în poziții mai favorabile în apropierea lacului de acumulare Berkhivka, la nord-vest de Bahmut, a mai spus Konașenkov.

ADVERTISEMENT

Evgheni Prigojin, șeful forțelor Wagner, care au condus campania în oraș, a declarat într-un mesaj audio: ”Ceea ce a spus Konașenkov, din păcate, se numește înlăturare și nu o regrupare”.

În ceea ce-i privește pe ruși, în ultimele 24 de ore, aceștia au lansat 36 de atacuri asupra orașelor Lîman, Bakhmut, Avdiivka și Maryinka. Ucrainenii spun că Bahmut și Maryinka rămân în continuare epicentrul ostilităților.

ADVERTISEMENT

Kievul: Aproape 500 de copii uciși de agresiunea rusă

De la debutul invaziei ruse până în prezent, cel puțin 480 de copii au fost uciși din cauza atacurilor armatei lui Putin, a anunțat Procuratura Generală ucraineană. Alți 968 de minori au fost răniți de la începutul războiului, a adăugat instituția.

Cele mai recente cifre sugerează că au fost înregistrate 86.237 de crime de război. Au mai fost alte 17.123 de crime împotriva securității naționale. Ambele infracțiuni contravin regulilor războiului stabilite în Convențiile de la Geneva.

ADVERTISEMENT