Recent, a fost publicat topul celor mai vesele țări din lume. La polul opus, există și cele mai triste țări, iar locuitorii unui astfel de stat trăiesc în condiții greu de imaginat. Traiul de aici nu este deloc unul ușor, iar în spatele tristeții lor se ascund povești de-a dreptul dureroase.
Este foarte bine cunoscut faptul că, în fiecare an, se întocmește un raport al Fericirii Mondiale. Din păcate, tot el prezintă și cele mai triste țări de lume. Traiul locuitorilor de aici pare desprins din cele mai triste și mai crude filme.
Anul acesta, cea mai tristă țară din lume este Afganistan. Situația din Afganistan a început să se deterioreze după ce puterea a fost preluată de talibani. Din acel moment, locuitorii Afganistanului au început să se confrunte cu probleme grave.
Odată cu ajungerea la putere a talibanilor, situația economică a afganilor, precum și drepturile lor ca și cetățeni aproape că au atins puncte critice. Țările din lumea întreagă, precum și agențiile de ajutor s-au plâns de ceea ce se întâmplă în Afganistan.
Situația actuală de aici este una alarmantă. Oamenii duc un trai greu de descris în cuvinte, iar pe chipul lor se poate citi nefericirea și tristețea. Poveștile lor de viață au impresionat o lume întreagă, dar, din păcate, situația din Afganistan nu se poate schimba.
Tot de pe lista celor mai nefericite țări din lume face parte și Pakistanul. Deși se confruntă cu o criză financiară și politică, locuitorii din Pakistan sunt mai fericiți decât cei din India, Sri Lanka sau Bangladesh. Pakistan s-a situat pe locul 108 din cele 143 de țări din întregul top.
La polul opus, se află cea mai fericită țară din lume care, pentru al șaptelea an consecutiv este Finlanda. Finlanda are un nivel ridicat de trai, educație de calitate și facilități excelente de sănătate. Aici, se întâlnește cel mai mic grad de corupție din lume.
În fiecare an, în alcătuirea topului sunt luate în considerare mai multe aspecte. Clasamentul se bazează pe șase factori cheie, precum: suport social, venit, libertate, sănătate, generozitate și absența corupției.
Raportul este publicat în fiecare an, în aceeași dată. Raportul Anual al Fericirii este comunicat tuturor pe 20 martie, cu ocazia Zilei Internaționale a Fericirii. Responsabilă cu publicarea lui este Rețeaua Soluțiilor pentru Dezvoltare Durabilă.
Ziua Mondială a Fericirii datează din 2012, atunci când Adunarea Generală a Națiunilor Unite a dedicat fericirii o zi specială. Potrivit ONU, fericirea cetățenilor dintr-un stat determină și succesul țării respective.