Life

Acesta e cel mai controversat mormânt din România. Cei care ajung în cimitir se rușinează când trec pe lângă el, dar povestea lui e tristă

Acesta e cel mai controversat mormânt din România. Cei care ajung în cimitir se rușinează când trec pe lângă el. Care e însă povestea?
02.03.2024 | 09:03
Acesta e cel mai controversat mormant din Romania Cei care ajung in cimitir se rusineaza cand trec pe langa el dar povestea lui e trista
Acesta e cel mai controversat mormânt din România. Sursă foto: Adevărul / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Acesta este cel mai controversat mormânt din România. A generat mari discuții, iar cei care ajung în cimitir se rușinează când trec pe lângă el. Adevărul este însă că acesta ascunde o poveste dureroasă.

Acesta e cel mai controversat mormânt din România

Unde se află cel mai controversat mormânt din România și care este povestea sa? În cel mai vechi cimitir din al Ploieștiului, Viișoara. Iar cei care trec pe lângă acest mormânt se rușinează.

ADVERTISEMENT

Povestea este însă una cu adevărat dureroasă. Cei mai mulți ploieșteni spun că aceasta ar fi ”opera” unui bărbat. Mai exact, ar fi vorba despre un bărbat din familia Hogaș. Acesta și-ar fi surprins soția cu amantul, iar mai apoi a împușcat-o.

Ulterior, bărbatul i-a construit femeii un monument funerar în formă de falus. Povestea spune că acesta și-a dorit ca oamenii să știe și după ani buni cum și-ar fi petrecut, de fapt, soția lui, viața, arată Adevărul.

ADVERTISEMENT

Acesta rămâne însă cel mai controversat mormânt din România. Și chiar dacă timpul a trecut și s-a degradat, oamenii încă se rușinează când trec pe lângă el. Menționăm faptul că faulusul a fost retezat, însă cea de a doua bucată este încă acolo, fiind ușor de observat.

Povestea Mariei Hogaș

„Astfel este viaţa. Maria Hogaş, născută Lascanu. Născută în maiu 1872, încetată din viaţă în decembrie 1895“, este inscripția de pe monumentul funerar. Iar alături de ea sunt sculptate și trei inimi străpunse cu o săgeată.

ADVERTISEMENT

Nu este clar dacă povestea a fost sau nu reală. Totuși, ea este susținută de multe persoane. Maria Hogaș ar fi fost o femeie frumoasă care însă ar fi avut mai multe aventuri în timpul căsniciei sale.

Soțul ei, Nicolae Hogaș nu ar ai fi suportat să fie înșelat. Astfel, și-a urmărit soția, iar în momentul în care a prins-o cu amantul, i-ar fi împușcat pe amândoi. Ulterior, tot el a fost cel care a dat comandă unui renumit arhitect să ridice monumentul funerar în formă de falus.

ADVERTISEMENT

Așa ar fi luat naștere cel mai controversat mormânt din România. Referitor la degradarea lui, poveștile spun că în perioada comunismului, s-a dat ordin ca falusul să fie retezat în două. Monumentul era considerat obscen și mai mult de atât, se spunea că îi tulbura pe oamenii veniți la cimitir.

ADVERTISEMENT