În România există un mormânt care îți dă fiori atunci când treci pe lângă el. Aspectul, dar și povestea care a dus la apariția lui îți stârnesc un sentiment de tristețe sau de teamă, totul fiind învăluit în mister. Cei care l-au vizitat au plecat de acolo cu multe semne de întrebare.
În municipiul Buzău se găsește un mormânt care a devenit obiectiv turistic de-a lungul anilor. Locul de veci se află în Cimitirul Dumbrava din municipiu și îți atrage atenția din depărtare prin aspectul său unic. Este ”vegheat” de o statuie cu o poveste demnă de filme.
Statuia redă înfățișarea unei mame triste, care își ține la piept cei șașe copii. A fost sculptată în urmă cu mai bine de un secol, iar odată cu trecerea timpului s-au iscat o serie de legende legate de semnificația ei. Niciuna nu a putut fi dovedită ca fiind și reală.
Una dintre legendele răspândite este aceea că o mamă și-a pierdut șase copii, iar de durere și din cauza lacrimilor vărsate a murit. Se mai spune și că ar fi vorba despre o femeie blestemată, căreia îi mureau copiii la scurt timp după naștere, chiar înainte de Crăciun.
Mama ar fi îngropată alături de cei șase copii, iar o altă variantă ar fi că un soț și-a ucis întreaga familie, deodată. Pe lângă asta, se mai speculează și faptul că toți pruncii femeii sculptate ar fi murit după ce au mâncat ciuperci care erau otrăvite.
”Sunt variante conform cărora familia îngropată aici ar fi fost a meşterului care a construit gardul cimitirului Dumbrava”, spune istoricul Valeriu Nicolescu, pentru Adevărul. De altfel, unele voci au mai răspândit și ideea conform căreia mama copiilor a înnebunit de dorul lor.
Totodată, femeia ar fi fost găsită moartă în casă, iar perna pe care o avea sub cap era udă de lacrimi, semn că a plâns până când și-a dat duhul. Ulterior, trupul neînsuflețit i-a fost depus în același mormânt cu al copiilor ei decedați, pentru a fi împreună.
După o perioadă, rudele femeii ar fi comandat un monument funerar care să amintească despre tragedie. Cu timpul, locul de veci a fost vândut, dar noii proprietari nu și-ar fi dorit ca sculptura să fie demolată. Drept urmare, și astăzi statuia este în picioare.
Unele voci au mai răspândit și zvonul potrivit căruia mormântul ar fi bântuit. Din el s-ar auzi plânsetele copiilor, atunci când afară sunt zile mai liniștite. Nimeni nu poate confirma o asemenea situație, dar turiștii vin în număr tot mai mare, captați fiind de poveste.